BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 00:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d 136ps Nie odpala na ciepłym
PostNapisane: 5 stycznia 2014, 11:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
Witam,
Jak w tytule mam pytanie.
Mianowicie chodzi o to że na zimnym silniku autko pali od strzała gdy się nagrzeje zaraz po zgaszeniu odpali lecz gdy postoi dłużej nie chce odpalić.
Po podpięciu pod kompa pokazuje błędy:
5 czujnik ruchu iglicy przerwa( dodam ze sprawdzałem opór na wtyczce od wtrysku sterującego i faktycznie jest przerw lecz nie widziałem żadnego zagięcia bądź przetarcia)
Wcześniej jeszcze przed wykasowaniem pokazywał błędy CAN jak i błąd "67 Sterownik pompy wtryskowej Błąd czasowy sygnału" lecz te błędy się skasowały bez problemowo.
czy wtrysk sterujący może mieć wpływ na odpalanie na ciepłym ? dodam ze przy próbach odpalenia na ciepłym dość mocno kopci na biało. Jeśli były by potrzebne jakieś zrzuty
ekranu nie ma problemu byle coś pomogło.Osobiście obawiam się że to pompa. lecz może ktoś miał taki przypadek i udało się bez regeneracji.
Dodam ze ponoć pompa była wymieniana jakiś czas temu.Tak samo zauważyłem że przewód który idzie od filtra do pompy był łączony z tego co widziałem na realoem nie powinno tak być.
Dzisiaj przy próbie odpalenie słyszałem bulgot jakby powietrze szło do baku możliwe jest że się gdzieś zapowietrza nawet gdy z rana na dotyk pali ?
Sprzedawca auta mówił o "zabezpieczeniu" po zagłębieniu się okazało że kable od guzika szły do przekaźnika świec by grzały w momencie odpalania.
Z tego co patrzyłem szukałem nie było podobnego postu więc mam nadzieje że nie zostanę na wstępie zlinczowany.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d 136ps Nie odpala na ciepłym
PostNapisane: 5 stycznia 2014, 11:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Generalnie błąd nr 5 dotyczący wtrysku sterującego stwarza wiele problemów, między innymi problem z odpaleniem samochodu. Dlaczego? Dlatego, że za pomocą tego wtrysku sterującego komputer ecu oraz sterownik pompy wiedzą jaki jest zmierzony kąt wtrysku. Bez tego cieżko odpalić auto albo jest to wręcz niemożliwe. Proponuję najpierw podmienić wtrysk sterujący, a później ewentualnie przyjrzeć się pompie. Bez sprawnego wtrysku sterującego nie sprawdzisz czy pompa dobrze ustawia kąt wtrysku.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 5 stycznia 2014, 15:02 
Poszukaj zanim zapytasz

No ok ale wydaje mi się że na zimnym też powinien mieć problem z odpaleniem prawda ?

PostNapisane: 5 stycznia 2014, 17:19 
Zacna persona forum

To sprawdz sobie w inpie jakie sa katy wtrysku na zimnym i na cieplym i co jest mierzone:).

PostNapisane: 5 stycznia 2014, 18:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Ok, Tylko małe pytanie z racji że jestem laikiem podpowiedz mi gdzie mogę to looknać był bym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

PostNapisane: 5 stycznia 2014, 23:22 
Zacna persona forum

Wchodzisz w swój silnik, F5 status i F2 analog1. Tam masz Spritbegin soll i ist, oba muszą być takie same. Jest to początek wtrysku (kąt wtrysku) soll - zadany przez ecu, ist - otrzymany, zmierzony przez wtrysk sterujący.

Jeśli te dwie wartości są rozbieżne to prawdopodobnie padnięta pompa, jeśli natomiast wartość ist jest cały czas na 0 to uszkodzony wtrysk sterujący.

PostNapisane: 6 stycznia 2014, 13:37 
Poszukaj zanim zapytasz

Sprawdziłem tak jak napisałeś potwierdziło tylko to co komp pokazał przerwa na wtrysku sterującym, lecz problem z odpalaniem leżał gdzie indziej mianowicie chodzi o nie szczelność układu paliwowego. Dzisiaj sprawdzone czekałem do samego końca aż przestanie bulgotać i auto odpala więc teraz tylko uszczelnić i będzie dobrze odpalać. Obstawiam że nieszczelność jest na powrocie myślę nad założeniem zaworka zwrotnego co sadzicie na ten temat?
Dziękuje za pomoc koledze Hammet1
Pozdrawiam

PostNapisane: 6 stycznia 2014, 19:29 
Zacna persona forum

Polecam się na przyszłość;).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1