BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] błędy abs
PostNapisane: 26 stycznia 2013, 20:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 740iA
Kod silnika: M62B44
Może mi ktoś powiedzieć co to są za blędy abs'u ktorys czujnik jest uwalony czy raczej sterownik pompy z tego co wyczytalem w kodach inpy po angielsku bo mam po niemiecku i numer błędu sprawidzlem i po angielksu by było tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/600/absbledy.jpg/

czyli mam błąd numer 15 po angielsku to jest : 15 Pressure Sensor/Pump Error 15 czujnik ciśnienia / Pompa błąd

i błąd numer 74 ktorego nie moge znalesc jakis czujnik sygnału czy cos :? proszę o pomoc czy mam uwalona pompe czy tylko sterownik przy pompie absu. zebym wiedzial co mam wykrecic i zawiesc do jakiegos fachmana zeby to ogarnoł :/ chociaz polutowal zeby pozdialalo pol roku bo auto idzie na sprzedaż a nie bede inwestowal w nowy sterownik abs itp..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] błędy abs
PostNapisane: 26 stycznia 2013, 20:52 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Pompa mechanicznie raczej ok, przerabiam coś podobnego właśnie też. Czujnik ciśnienia nr 3
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=34&fg=20
A co do błędu 74, nie znam niemieckiego, ale jak CAN coś tam, to bardzo prawdopodobne, że musisz odkręcić '2' i to wysłać komuś do naprawy.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 08:47 
Pierwsze kroki

Dzięki ci kolego za pomoc tak jak myślałęm pewnie zimne luty sa w sterowniku i dlatego no i ten czujnik numer 3. a ogolnie wywala bledy na inpie jak ma sie uwalony czujnik abs ?? z gory dziueki za pomoc. pozdrowił ;)

Z tego co widze to drogie dziadostwo czujnik pompy ponad 100$ to bedzie ze 400 zl kosztowac :/ eh masakra jakas ale wtedy abs zagada bo jazda w zime bez abs i asc to jakas masakra jest :/ do 3 nie moge sie zebrac caly czas bok i mielenie :(

hehe ale frajda jest :)

PS. kolego z tego linka co widze to jest od 98 a ja mam 96 to nie przeszkadza bo w sumie i to i to jest przed liftem takze chyba podejdzie jutro wykrece ten czujnik i spisze numer pompy masz namiar na kogos kto sprawdza i naprawia takie sterowniki abs (to ta czesc 2 co do pompy jest dokrecona) jesli dobrze mowie i mysle ;) to bede mial czujnik uwalony z przodu i sterownik zjebany z tyłu a pompa ok :) bo ona w sumie najdroższa z tego kompletu jest ;) pozdro

mam więc pytanie czy nie lepiej kupic taka używke z działąjącym sterownikiem i czujnikiem??

http://allegro.pl/bmw-e39-pompa-abs-0-2 ... 83993.html

i po prostu wyjac stara a włożyć ta (niby jest z e39 a ja mam e38) ale numer katalogowy ten sam wyglada identycznie i mieć problem z głowy. Czy trzeba jakas adaptacje robic po takiej przemianie ?? 200 zl to wydam za naprawe sterownika a tu mam 2 kompletna pompe można cos pokombinowac ;) tj przełożyc sterownik i czujnik a reszte miec na zapas w razie W ;)

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 09:58 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Jeżeli sterownik jest na pompie to na 99% zimne luty.
Zerknij tu na przykładzie e36 viewtopic.php?f=25&t=104379
Lutownica w rękę i do dzieła. Jak nie pomoże to poprawienie lutów nie zaszkodzi.

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 13:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 38 728 97r
Kod silnika: M52B28
witam ja mam e38 z 97r i też mam problem z ABSem czujniki ok po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko jest ok ale po jakimś czasie zmów zapala się ABS i kontrola trakcji kupiłem kompletną pompę ABSu i chciałem przełożyć płytke ale okazało się że w środku jest tylko taśma łącząca piny z tłoczkami więc modułsterujący musi gdzieś być zamontowany w aucie i moje pytanie czy ktoś już przerabiał ten temat pozdrawiam.

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 13:12 
Pierwsze kroki

witam no ja Ci nie pomoge raczej wydaje mi sie ze cala kompletna pompa ma juz z tyłu sterownik i tylko trzeba go przepiac albo najlepiej cala pompe przepiac ide rozbierac zaraz moja i bede wiedzial wszystko ;) pierwsze słysze to jest moduł:

http://allegro.pl/sterownik-modul-stero ... 73788.html

to jest dokrecone z tyłu pompy i tyle z przodu pompy jest czujnik pod j wyjsciem i tyle wydaje mi sie do modułu wtyczka podpieta i tyle :/

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 13:24 
Pierwsze kroki

A w moim wygląda to całkiem ineczej odkręciłem ta czarną płytke i w środku niema żadnej płytki tak jak na tym zdjęciu jest taśma połączona na stałe od pinów do tłoczków

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 13:28 
Pierwsze kroki

rozumiem no to lipa ja ide zobaczyc jak jest w mojej wrzuce fotke zaraz ;)

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 13:38 
Pierwsze kroki

ok kiedyś grzebałem przy schowku i nad nim widziałem jakis komp tak myśle że to może coś od ABS

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 14:48 
Pierwsze kroki

u mnie to wyglada tak :

http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... kaabs.jpg/

mam pytanie slejam ja na sylikon wysoko temperaturaowy i wkladam do auta ale to nie zmienia problem ze nie wiem gdzie jest sterownik od tej pompy zeby sprawdzic czy na nim nie ma zimnych lotow i dlatego nie dziala mi abs/asc. w tym poscie juz napisalem jakie 2 bledy mam. co do swiecenia to jak odpale i stoi nagrzeje sie czy zimny to jest ok tylko rusze troche do przodu albo do tylu i od razu sie zapala abs /dsc :/ nie kumam pompka wyglada na ok tylko cos w elektronice jest nie tak jak wymienialem kiedys klocki czujniki abs tez byly ok zaczeło sie tak dziac jak spalilem kapcia tak ostrzej i sie zapalilo i od tego czasu tak jest a mam wolne i chcialbym to zrobic POMOZE KTOS!!!! gdzie znalesc tego sterownika :/

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 15:09 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Masz przedlifta, więc sterownik jest w kabinie, nie pod maską. O ile dobrze pamiętam jest za schowkiem na rękawiczki, ale nie jestem pewny. PS lift był we wrześniu 98, więc to co Ci wkleiłem jest po lifcie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 15:34 
Pierwsze kroki

Dzieki mroova no mam przedlifta juz wiem ze sterownika nie ma pod maska tylko za schowkiem jest. bede sie bral za schowek na dniach to zrobie fotki co i jak ;) pewnie jak sie sterownik zrobi to bedzie gites ;) pozdrowił i dzięki za pomoc ;)

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 17:25 
Pierwsze kroki

maniekDG jak co to daj cyne w miare szczegułowo to i ja przyatakuje temat dziś widziałem na allegro taki moduł ABSu przedlift za 50zł a może da się to jakoś naprawić.

PostNapisane: 27 stycznia 2013, 17:59 
Pierwsze kroki

no i jest problem bo po ponownym montazu pompy abs nie mam hamulcy!!! pedal miekki lapie na samym dole musze pare razy podpompowac zeby sie twardy zrobil i hamowal jak mialem wczesniej normalnie :/ czy moze sie uklad zapowietrzył ??? jak teraz odpowietrzyc uklad zebym mial hamulce bo sie jezdzic nie da :/

PostNapisane: 29 stycznia 2013, 15:42 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
w mojej e38 swieci sie asc, abs i reczny na zolto wszystko i raz jest raz nie ma :/ zabieram sie do wymiany tego sensora co jest przy abs ale nie wiem czy jest sens bo podejrzewam ze to pompa mam pompe od e39 czy bedzie pasowac? pewnie trzeba bedzie jakos programowac.

Obrazek

PostNapisane: 29 stycznia 2013, 15:47 
Pierwsze kroki

powiem CI ze ponoć podchodzi pompa z e39 ale najlepiej sprawdzic numer org i zapytac np. w aso czy cos czy podejdzie pompy sie raczej nie programuje jak cos to sterownik co jest w schowku ogolnie ciezki temat z tymi pompami :/ najlepiej sprawdz interfejsem dignostycznym jakims programem np. inpa czy dis co ci pokazuje za bledy w danym module w tym przypadku modul abs,asc,dsc bodajrze tak tam to jest napisane dział podwozie. ja mam błąd czujnika pompy i jakis kam podajerze czyli pewnie mam zimne luty w sterowniku dlatego niedlugo sie zabiore za jego wyjecie i sprawdzenie tylko narazie jeszcze jezdze autem ale jutro wykrecam licznik do naprawy i bedzie stało takze ogarne schowek i sie zobacze co da polutowanie zimnych lutów :) jak pomoże i blad 74 zniknie to tylko czujnik pompy zamowie gdzies wykrece wkrece i po temacie powinno dzialac ;) PS. mam pytanie czy blad czujnika abs przy kole wyskoczy w inpie ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1