BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 22:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Maglownica e46
PostNapisane: 17 września 2009, 19:43 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Po czym poznać że moja magiel jest do wymiany??
Pytam bo mam wrażenie że strasznie ciągnie mi ją po koleinach musze kierować dwoma łapkami...ale na prostm nie dziurawym asfalcie to bajeczka..
Lepiej nową czy regeneracja czy używka i przypuszczalny koszt takiej imprezki...
Dodam że ogumienie to; 225/45/17 cali.
:niepewny:

Ostatnio edytowano 17 września 2009, 19:44 przez Jasiu 1979, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 09:09 
Forumowicz

Podbijam temat...nikt nie wie...

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 09:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Jasiu 1979 napisał(a):
Pytam bo mam wrażenie że strasznie ciągnie mi ją po koleinach musze kierować dwoma łapkami...ale na prostm nie dziurawym asfalcie to bajeczka..

Cześć
U mnie jest podobnie. Niestety chyba taki urok szerokich opon + polskie drogi. Dodam że opony mam dokładnie w takim samym wymiarze.

pozdrawiam

Moje e46 viewtopic.php?p=622393

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 09:38 
Forumowicz

wystarczy założyć 205/45/17 i problemu nie ma ,
za ciąganie na koleinach mogą też odpowiadać gumy na wahaczach przednich

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 09:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 touring
Kod silnika: M47
Jakbys mial magiel uszkodzony tak jak ja kiedys to by walilo spod auta na najmniejszych nierownosciach jakimi sa np.polskie drogi jakbys jechal caly czas przez przejazd kolejowy.

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 10:26 
Forumowicz

barti napisał(a):

Ja jestem tuż przed wymianą tulei w przednich wahaczach oraz łącznika stabilizatora z przodu więc może też mieć wpływ na prowadzenie się auta.
Aczkolwiek zgodzę się w 100% w przedmówcą :ok: że wystarczą 205 i jak problem znika. Zanim zasiadłem do swojego e46 śmigałem mondeo właśnie na takich oponkach i tam takie zjawisko nie występowało a maglownica byłą do regeneracji :)

Moje e46 viewtopic.php?p=622393

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 15:54 
Pierwsze kroki

barti napisał(a):
wystarczy założyć 205/45/17 i problemu nie ma ,

Dokładnie tak. Miałem taki sam problem, wymieniłem gumy i nic! Zmieniłem opony na węższe - jak ręką odjął. Ściąganie samochodu w trakcie jazdy to jeszcze "małe miki", dramat zaczynał się podczas hamowania na koleinach - auto uciekało w sronę, gdzie opony miały lepszą przyczepność. Zrezygnowałem z walców na kołach. Albo lans, albo bezpieczeństwo i kultura jazdy.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 09:49 
Forumowicz

Dzieki panowie za odpowiedzi...Gumy na wahaczach mam nowe bo zawiasa robiłem kompletnego z przodu potem ustawiłem geometrie myślałem że pomoże ale w takim razie wole bezpieczeństwo i nastepny sezon 205 wkładam te sie wydrze do konca do zimy :cwaniak: .

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 18:21 
Pierwsze kroki

Skorzystam z okazji i zapytam. Jak to jest z ta maglownica? Czy napelniana jest olejem ze zbiorniczka wspomagania czy posiada oddzielny olej (jesli tak to jak go dolac tzn gdzie)? Niestety zauwazylem wyciek z maglownicy i musze uzupelnic olej. Ze zbiorniczka wspomagania za wiele nie ucieklo ok 25ml.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 18:24 
Forumowicz

przekladnia jest zasilana plynem ze zbiorniczka , na przekladni moze wygladac ze wyciek jest duzy ale faktyczny moze byc minimalny g

Tytuł: Re: [E46] Maglownica e46
PostNapisane: 1 lutego 2013, 16:40 
Pierwsze kroki

Hej mam pytanie po czym poznać że maglownica jest do wymiany.
puka mi coś z przodu w zawieszeniu wymienilem łączniki bo były liche nie pomogło teraz zamówilem tuleje na wahaczach bo gumy w nich są spękane ale na 100 % nie jestem pewny czy to aby na pewno one.
Proszę podpowiedzcie jakie są objawy gdy maglownica jest do wymiany bądź regeneracji:)

PostNapisane: 18 lutego 2013, 00:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318i e46
Kod silnika: M43TU
Witam. Ja również mam problem z maglem. Pod autem pojawiają się plamy oleju od wspomagania. Ze zbiorniczka ubyło trochę płynu. Dolałem do maxa i dalej cieknie z okolic magla a ze zbiorniczka zbyt wiele nie ubywa. Dziwne jest to że autko prowadzi się normalnie, nie pływa na boki, nic nie stuka. Trochę zbiorniczek płynu się pocił, ale to pewnie przez uszczelkę na korku. Mam nadzieje ze to jakiś przewód sparciał lub pękł. Może ktoś z was miał podobny problem?

PostNapisane: 18 lutego 2013, 08:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2fab 4you
Kod silnika: M57 ruleZ
Garaż: E36 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144075
pio.tras napisał(a):
Trochę zbiorniczek płynu się pocił

to taki standard...
- sprawdzić czy nie scieka po przewodzia na magiel,
- jak uzupelnisz plyn i skrecisz kola na max czy pojawia sie buczenie?
- gumy magla nie popekane? czy z nich nie wycieka ?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 75&start=0

PostNapisane: 18 lutego 2013, 09:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
ja mam 225 z przodu i tez mnie rzucalo na koleinach.wystarczy pojechac do zakladu ktory regeneruje maglownice i sprawdza za darmo.zdejma oslony i poruszaja by sprawdzic luzy.u mnie byly na lewej listwie.nie do regeneracji.musialem wziasc druga zregenerowana za prawie 1500zl.to byl moj blad bo juz mi ten magiel poprawiali.na stronie http://www.czewcidobmw.pl. maja magle firmy ktora robi czesci do bmw.firma bardzo znana ale oczywiscie zapomnialem kto akurat robil magle.sa to czesci po regeneracji chybq z dwu letnia gwarancja za 1100zl w przypadku oddania swojego magla.moim zdaniem najlepsza i najbezpieczniejsza opcja w przypadku e46.u mnie pp zrobieniu magla calkiem inaczej auto jedzie w koleinach.roznica olbrzymia wiec polecam to sprawdzic.przy okazji wymiany magla warto wymienic krzyzak ktory moze miec rowniez luzy.kosztuje nie cale 150zl a przy okazji jednej roboty warto go zmienic.ja bede to robil u siebie bo przy sprawnej maglownicy wlasnie tam pokazal sie maly luz.

dodam jeszcze ze moja stara maglownica nie miala zadnych wyciekow ani nie pukala.mimo wszystko miala duzy luz na listwie ktorego nie dalo sie zregenerowac.dlatego warto wlasnie zdjac oslony i dokladnie sprawdzic czy sa tam luzy.mysle ze wiekszosc e46 bedzie je miala.szczegolnie tych ktore maja duze kola chociaz i tych z mniejszymi nasze polskie drogi nie rozpieszczaja

PostNapisane: 18 lutego 2013, 16:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
nixon napisał(a):
ja mam 225 z przodu i tez mnie rzucalo na koleinach.wystarczy pojechac do zakladu ktory regeneruje maglownice i sprawdza za darmo.zdejma oslony i poruszaja by sprawdzic luzy.u mnie byly na lewej listwie.nie do regeneracji.musialem wziasc druga zregenerowana za prawie 1500zl.to byl moj blad bo juz mi ten magiel poprawiali.na stronie http://www.czewcidobmw.pl. maja magle firmy ktora robi czesci do bmw.firma bardzo znana ale oczywiscie zapomnialem kto akurat robil magle.sa to czesci po regeneracji chybq z dwu letnia gwarancja za 1100zl w przypadku oddania swojego magla.moim zdaniem najlepsza i najbezpieczniejsza opcja w przypadku e46.u mnie pp zrobieniu magla calkiem inaczej auto jedzie w koleinach.roznica olbrzymia wiec polecam to sprawdzic.przy okazji wymiany magla warto wymienic krzyzak ktory moze miec rowniez luzy.kosztuje nie cale 150zl a przy okazji jednej roboty warto go zmienic.ja bede to robil u siebie bo przy sprawnej maglownicy wlasnie tam pokazal sie maly luz.

dodam jeszcze ze moja stara maglownica nie miala zadnych wyciekow ani nie pukala.mimo wszystko miala duzy luz na listwie ktorego nie dalo sie zregenerowac.dlatego warto wlasnie zdjac oslony i dokladnie sprawdzic czy sa tam luzy.mysle ze wiekszosc e46 bedzie je miala.szczegolnie tych ktore maja duze kola chociaz i tych z mniejszymi nasze polskie drogi nie rozpieszczaja

polecam,tez bralem na tej stronie magiel,jest zregenerowany przez firme TRW,pomalowany itd.

PostNapisane: 18 lutego 2013, 16:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90 335xi
Kod silnika: N55B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=96050
dokladnie trw.najlepsza opcja w przypadku zmiany magla.regeneracja nie wiadomo jak bedzie wykonana a zrobiona przez trw mysle ze jest najpewniejsza.ja zrobilem blad ale nie wiedzialem ze mozna kupic za taka kwote.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1