Witam,
Problem dotyczy odpalania "ciepłego" silnika. Niedawno musiałem pojeździć po sklepach i przy szóstym pojawił się problem z odpaleniem samochodu. Dość schematyczna sytuacja. Podjeżdżam do sklepu gaszę silnik pytam czy jest to czego potrzebuje,jak nie ma, wracam do samochodu i jadę do następnego sklepu. Odcinki między sklepami dość krótkie. Silnik już przy dojechaniu do 1-szego sklepu był rozgrzany. Samochód odpalił jak podniosłem maskę i chwile odstał ~5 min może to zbieg okoliczności. Problem nie pojawiał się przez jakieś 2 tyg i wczoraj ten sam schemat... musiałem odwiedzić kilka sklepów.
Problem objawia się tym iż samochód zakręci raz dłużej raz krócej i gaśnie a na desce rozdzielczej zapala się kontrolka akumulatora. Problem demonstruje na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=w-NFKnbkMuo&feature=share&list=UUTjIwP-iC6uW806wgULeriwPo podłączeniu komputera pojawia się błąd czujnika położenia wału rozrządu:
3EC0 Camshaft Sensor - No Signal
3EC1 Camshaft Sensor - Wrong Signal
Oraz "stary" błąd sterowania świec:
4203 Glow Module Communication
Myślałem ze to może padający akumulator lub alternator jednak napięcia mierzone miernikiem wydajś sie zgadzać [Wyl] ~12V [Wl] ~14. Zresztą cała elektronika świetnie chodzi na włączonym zapłonie... wycieraczki, światła itp.
Proszę o poradę i ewentualne "hint-y" :-)
Samochód:
BMW e46 12/2002 [Po Lifcie] 320D ~220000 KM
Pozdrawiam