BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] 735v8 przerywa przy stalej predkosci...
PostNapisane: 25 marca 2013, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 735
Kod silnika: m62
Witam moze ktos pomoze niedawno kupilem bmw e38 735 v8 silnik pracuje rowno i cicho ale gdy jade stala predkoscia delikatnie jakby przerywalo jesli wcisne lub odpuszcze na chwilke pedal gazu jedzie normalnie dopoki znowu nie zlapie stalej predkosci np.jadac na tempomacie.....Swieca mi sie kontrolki z abs i trakcji siewcily sie jak kupilem auto czy moze miec to cos wspolnego z tym przerywaniem????? z gory dziekuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] 735v8 przerywa przy stalej predkosci...
PostNapisane: 25 marca 2013, 14:58 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
a może podaj coś więcej np, rok czy ma gaz itp... rozumiem że automat?
przede wszystkim jeśli ma gaz to wtryskiwacze, może siadać też automat mniej prawdopodobne wtryski benzynowe...
a tak pierwsze co trza to podpiąć kompa sprawdzić elektronikę silnika i skrzyni /błędy/....
ps. brak abs-u nie ma nic do tego.

PostNapisane: 25 marca 2013, 15:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
barex81, odłącz akumulator na kilka minut żeby błędy się skasowały, następnie podłącz i sprawdź czy coś pomogło.
Jak przerywa to trzęsie całym silnikiem? Czy którąś częścią bardziej?
Silnik może przerywać przez źle ustawiony zapłon lub wtrysk. Być może masz nieszczelność przy separatorze oleju - ta membrana. Jak masz LPG to sprawdź czy wtryski od gazu są dobrze ustawione.
Teorii może być wiele :niepewny: ale pomalutku może dojdziemy co i jak jeżeli napiszesz nam czy sprawdziłeś powyższe rzeczy ;)

PostNapisane: 25 marca 2013, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320 diesel
ja bym zaczol o sprawdzenia sond lambda, nastepnie zmierzyl kompresje w tlokach

PostNapisane: 25 marca 2013, 21:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Pocznij od diagnostyki komputerowej bo może już to wystarczy :)

PostNapisane: 25 marca 2013, 23:24 
Pierwsze kroki

rok 2000 w automacie bez gazu....mialem podpiety pod kompa i nic nie pokazywal tylko sterownik abs-u....jak ja kupilem to pompa paliwowa byla na wykonczeniu mialem u mechaniora i wymienil na nowa...ogolnie auto chodzi rowno i i ladnie.Na zimnym silniku nie przerywa nic dopiero jak sie rozgrzeje jak przyspieszam do ladnie ciagnie dopiero jak jade juz stala predkoscia to tak delikatnie przerywa lub szarpie takie uczucie tak jakby chcial bieg zmienic ale skrzynia raczej to nie jest.....poprostu tak jakos dziwnie....moze byc ze jak ta pompa paliwowa szfankowala to moglo wyplukac pierscienie ????

PostNapisane: 25 marca 2013, 23:29 
Pierwsze kroki

dodam ze dzieje sie to tylko podczas jazdy stala predkoscia...jak stane to autko chodzi rowno

PostNapisane: 25 marca 2013, 23:51 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
konwenter?

PostNapisane: 26 marca 2013, 06:48 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
jeśli brak błedów to jak kolega wyżej obstawiam skrzynie....
możesz spróbować też odpiąć aku i najlepiej skasować adaptacje skrzyni kompem, jeśli skrzynia pada to pewnie jak wymienisz olej to padnie całkiem....

PostNapisane: 26 marca 2013, 11:12 
Pierwsze kroki

a czy jezeli perzelacze biegi na manualne przod tyl dalej powinno sie tak dziac? jutro jade w mala traske to spruboje .ale z drugiej strony czy to moze byc skrzynia....?/ gdy wystepuje to szarpanie wystarczy ze zaczne lekko przyspieszac i znika dopoki znowu nie jade stala predkoscia wiem ze napewno dzieje sie to w granicach 2tys obrotow i troszke powyzej nie mialem jeszcze okazji pojechac troche szybciej dana predkoscia...np zeby bylo 3tys obrotow caly czas.....zobacze jutro

PostNapisane: 28 marca 2013, 23:30 
Pierwsze kroki

witam panowie....wczoraj przetostowalem moja bejke na trasce zeby zobaczyc co sie dokladnie dzieje.Wiec tak napewno nie jest to skrzynia..Wszystko jest ok na zimnym silniku jak sie rozgrzeje i jade np stala predkoscia okolo 80 km/h lub wolniej czasami delikatnie szarpie tak jakby na jakis gar nie palil ale tylko przez kilka sekund bo jesli wcisne mocniej pedal gazu silnik pracuje normalnie tak samo jak np sie zatrzymam to silnik rowno pracuje.Jak jechalem autostrada predkoscia 130-140 km/h powyzej 2500 obrotow autko jedzie super bez zadnych problemow spalnie przy tej predkosci na autostradzie wyszlo mi 11.5l.......z gory dziekuje za podpowiedzi

PostNapisane: 28 marca 2013, 23:49 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Reasumując: jest źle na wolnych obrotach i na gorącym. Tak? Moim zdaniem to nieszczelność, ale nie można wskazać jednoznacznie gdzie. Sprawdź błędy, czy nie ma nic dotyczącego zaworu biegu jałowego. Napisz też czy masz gaz, jeżeli tak, to jaki. Spotkałem się z przypadkiem ale w całkiem innym aucie (stare mondeo) gdzie podciśnieniowy regulator ciśnienia paliwa popuszczał wachę do dolotu. Nawet podczas jazdy na LPG. Podobne cyrki + podobnie jak tu świrowała elektronika. Ale m62 ma inny regulator paliwa, więc to raczej ślepy zaułek. Zdiagnozować ABS też by się przydało, ale jeżeli zegary działają OK i skrzynia OK, to na 99% problem ABS'u nie będzie miał związku ze sprawą.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 29 marca 2013, 00:35 
Pierwsze kroki

Tak jest zle na wolnych obrotach i na ciepłym silniku ale tylko podczas jazdy jak stoję to autko ładnie pracuje równo , gazu nie mam. Świeca mi sie kontrolka z abs i trakcji napewno mam do wymiany sterownik bo pokazywalo jak miałem pod kompa podpiety. A czy jeżeli uszczelka od pokrywy zaworow byłaby nieszczelna to tez moze sie tak dziać ???

PostNapisane: 29 marca 2013, 00:40 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Jeżeli wiesz, że sterownik ABS do wymiany to wymieniaj. Bez niego masz zapewne skrzynię w trybie awaryjnym. Do poprawnego działania skrzyni potrzebny jest sprawny sterownik ABS. Od tego bym zaczął, czy jest to istotą problemu, czy nie...
Nieszczelność pokryw nie ma nic do tego, chyba, że jest tak ogromna, że przez dziurę w kapie kolektor żre tyle powietrza, że wpływa to na pracę na wolnych obrotach. Raczej nie możliwe.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 29 marca 2013, 00:47 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
odłącz przepływkę i sprawdź jak będzie jeździć, albo problem z kabelkiem wtrysku lub cewki. 3 razy przerabiałem podobne objawy, 2 razy walnięty kabelek w wiązce, raz przepływka - przerywała i mulia samochod przy pedale do oporu, przy 3/4 gazu samochod jechał dobrze
pozatym Komp i pewnie wyjdzie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1