BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 13:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] problem z asc oraz hamulcami - pomocy
PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 trumenvagon
Kod silnika: spacerówka
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1661879
Mój problem 1 jawi się podobnie jak:
viewtopic.php?f=1&t=35165&hilit=+esp
czyli:
Cytuj:
"Witam.
Jestem nowym forumowiczem i piszę po raz pierwszy.
Mam dwa problemy z moim BMW 318i e46.
A mianowicie do wnętrza kabiny dochodzą dziwne dżwięki, hałasy podczas ruszania na śniegu, lodzie, gdy koła tracą w sposób znaczący kontakt z podłożem. Hałas nie występował wcześniej i nie zaobserwowałem go nigdy w innych autach BMW. Hałas jest dośc wyrazisty i dochodzi jak gdyby z przodu auta co jeszcze bardziej mnie dziwi, ale może być to jedynie złudzenie :kwasny: Po wyłączeniu kontroli trakcji zjawisko nie występuje.

Kolejnym problemem jest dziwny ledwo słyszalny krótki dźwięk towarzyszący ruszaniu, przyspieszaniu na jedynce i dwójce podczas odpuszczania pedału gazu np. tuż przed zmiana biegu na wyższy. Dźwięk przypomina szemranie wentylatora lecz w charakterze syknięcia :kwasny: Jest to dość nieregularny dźwięk i dość trudny w lokalizacji...

Nigdy wcześniej tego nie było, auto stało parę dni na mrozie nieużywane..po wyłączeniu asc nie ma już żadnych odgłosów ale jechać się nie da. Przy włączonym kontrolka miga auto nie przyspiesza bo jakby hamuje buksowanie ale dziwne dzwięki z przodu idą co to może być??

Problem 2 :rozpacz:
Cytuj:
Próbowałem się dzisiaj wydostać z domu a jako ze mieszkam na południu Małopolski miałem z tym problem. na letnich zajęło mi to sporo czasu szybko wiec musiałem szukać jakich kol wiek oponek zimowych do mojego autka. Dziwne zachowanie polegało na tym ze jak jechałem do warsztatu po opony i potem już na zimowych po naciśnięciu mocno na pedał hamulca w celu sprawdzenia skuteczności hamowania nowych opon usłyszanemu jakieś dziwne terkotanie. Pierwsze skojarzenie wyglądać jak by jakiś pret wysuną się z podwozia i ostro haczył o drogę. W kolejnych przypadkach usłyszałem dodatkowo jakby włóczenie jakiegoś silniczka elektrycznego. odniosłem tez wrażenie ze pedał jak by sam się na pompował i o wiele wyżej złapał, był twardy . Czy to normalne zachowanie??

Cytuj:
cześć. jestem posiadaczem AVE Verso 2001r.
Próbowałem się dzisiaj wydostać z domu a jako ze mieszkam na południu Małopolski miałem z tym problem. na letnich zajęło mi to sporo czasu szybko wiec musiałem szukać jakich kol wiek oponek zimowych do mojego autka. Dziwne zachowanie polegało na tym ze jak jechałem do warsztatu po opony i potem już na zimowych po naciśnięciu mocno na pedał hamulca w celu sprawdzenia skuteczności hamowania nowych opon usłyszanemu jakieś dziwne terkotanie. Pierwsze skojarzenie wyglądać jak by jakiś pret wysuną się z podwozia i ostro haczył o drogę. W kolejnych przypadkach usłyszałem dodatkowo jakby włóczenie jakiegoś silniczka elektrycznego. odniosłem tez wrażenie ze pedał jak by sam się na pompował i o wiele wyżej złapał, był twardy . Czy to normalne zachowanie??

Anekr - Wczoraj 15:59
Jak pręt wyskoczył to znaczy, że ABS działa :-D

Na poważnie, terkotanie to normalny objaw działającego absu, dodatkowo są wyczuwalne skoki na pedale hamulca.A na letnich tego terkotania nie było? Nawet częściej powinno się załączać.Nie ma co się martwić.

Robert_L - Wczoraj 16:06
na letnich tak samo, dzisiaj to zauważalnym na śniegu, nie miałem jeszcze auta z ABS i te dość głośne odgłosy to mnie zdziwił. Teraz będę już wiedział, bo można odnieś wrażenie ze się o coś podwoziem zahaczyło.Kolego a jak sprawdzić czy jest te esp??, wiem ze w ASO, ale może jest jeszcze jakiś inny sposób.

jonw - Wczoraj 17:06
Wejdź bokiem wzakrętpowinna sie kontrolka palić.

Dominikg7 - Wczoraj 19:35
Objaw normalny jak najbardziej, terkotanie i bicie pedału :D wszystko :ok:

Robert_L - Dzisiaj 8:39
dziękuje. już myślałem ze coś siadło, i wydatek znaczny się szykuje.

Jak hamuję to pedał normalnie mi podskakuje a odgłosy są jeszcze gorsze takie strasznie metaliczne..dzieje się tak przy włączonym i wyłączonym asc. Więc czuję wibracje pedału i strasznie dziwne dzwięki co to może być. Coś zamarzło? Czy to normalna sprawa bo tak wynika z rozmowy na innym forum..

proszę o sugestię w obu problemach szukałem na forum ale nic nie znalazłem, dzięki z góry pozdrawiam ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] problem z asc oraz hamulcami - pomocy
PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
No ty chłopie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D

"Dominikg7 - Wczoraj 19:35
Objaw normalny jak najbardziej, terkotanie i bicie pedału :D wszystko :ok: "

Mógłbyś się martwić żeby tego nie było słychać bo wtedy nie działał by Ci ABS ani ASC

PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:42 
Częsty bywalec

No trochę przejąłem się sprawą nie ma co :-( ale czy to naprawdę normalne że asc i abs takie dźwięki w zimie wydaje? :zdziwko:

PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:53 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52B20
W każdym samochodzie ABS wydaje takie jakby "chrobotanie", u mnie też słychać jak ASC pracuje wiec wszystko jest jak należy :) :)

PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:58 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Wszystko jest jak trzeba, niczym sie nie martw. Tak ma być

PostNapisane: 30 listopada 2010, 15:24 
Częsty bywalec

Obyście mieli rację :-k Na razie nic nie ruszam poczekam aż odtaji trochę jak się nie zmieni będę myślał.. btw kiedyś nie było abs-ów esp-ów i nie było takich problemów po prostu 3ba było umieć jeździć w trudnych warunkach..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1