BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 19:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Poszukiwanie 328i, duży przebieg
PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 17:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47D20
Witam.

Kompletnie nie mogę znaleźć działu który jest odpowiedni dla mnie więc został tylko ten. Mam takie pytanie aktualnie rynek e46 jest ciężki, naprawdę ciężko znaleźć dobrą sztukę podejrzewam, że to przez już małą ilość tych samochodów. Przebiegi tych samochodów są około 300tys.. i mam takie pytanie czy taki przebieg jest problemem dla tego silnika? Ma ktoś może ten silnik z podobnym przebiegiem i nie narzeka na jakiś zbytni pobór oleju czy cokolwiek. Szukam głównie z gazem ale gdyby się trafiło coś naprawdę ładnego to wtedy sam bym sobie to zagazował, którą opcje bardziej polecacie? Dodam, że mam również możliwość kupna sinika w bdb stanie z anglika którego właśnie mój znajomy przywiózł ze Szkocji. Może jest na forum jakies e46 sedan 328i który chciał by wpaść w dobre ręce?

Pozdrawiam,
Tomek :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Poszukiwanie 328i, duży przebieg
PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 18:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
tomeek46, ten temat chyba nadaje się bardziej do działu "wszystko o bmw".
tomeek46 napisał(a):
czy taki przebieg jest problemem dla tego silnika?

nie
tomeek46 napisał(a):
Ma ktoś może ten silnik z podobnym przebiegiem i nie narzeka na jakiś zbytni pobór oleju czy cokolwiek.

otóż mam. Mam e39 528i, silnik identyczny, też M52TU, czyli podwójny vanos.
Auto kupiłem z przebiegiem 245tkm jakoś i silnik chodził cichutko i równo. Auto kupiłem już z gazem.
Zrobiłem 60tkm, obecnie jest więc jakieś 305tkm.
Może ciężko w to uwierzyć ale pobór oleju jest tak mały że ciężko to dostrzec na bagnecie, nie będę pisał że żaden bo będzie to bzdura, ale nie dolewam!
Nadal chodzi świetnie a na hamowni pokazał 193KM i 275Nm więc prawie idealnie.
Przy 285tkm chyba zrobiłem regenerację vanosów, ale nie musiałem tego robić, po prostu wyczytałem że warto. Mam zamiar przejechać tym autem jeszcze wielu tysięcy kilometrów i nie widzę w tym problemu.
Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem silnika i jego użytkowaniem poza walniętym czujnikiem położenia wałka rozrządu od strony wydechowej. Ale to elektroniczna pierdółka, mechanicznie zero problemu.
Wymieniłem też uszczelki dekla zaworów i podstawy filtra oleju bo tam sączył się olej, ale są to oczywiste rzeczy w aucie tak starym i z takim przebiegiem, uszczelki były sztywne już i kruche jak plastik.
Wymieniłem też chłodnicę, pompę wody, odmę olejową, ale to bardziej profilaktycznie.
A! padł termostat, silnik się nie dogrzewał tak szybko jak powinien, więc go wymieniłem. Ale to też jest dosyć oczywiste ze względu na wiek i przebieg auta.
Poza oczywistościami x28i raczej nie sprawiają problemów przy dużych przebiegach.
tomeek46 napisał(a):
którą opcje bardziej polecacie?

wiadomo że lepiej samu założyć gaz by wszystko było nowe, ale trzeba za to zabulić.
Ja wybrałem auto z gazem żeby oszczędzić sobie wydatku, a że chciałem mieć najdroższą instalację Prins, to ominął mnie wydatek 2100e, bo taki rachunek dostałem z dokumentami od auta.
W 2.8 ważny jest olej, jak to w silniku spalinowym. Ja leję motula 0W40 i bardzo sobie chwale.
Tak tak, mam ponad 300tkm i jeżdżę na 0W :D

Ps. w dodatku kolega znający moje auto i wiedzący jak bezproblemowo się sprawuje kupił wczoraj 328i E46 z gazem jako swoje pierwsze w życiu BMW :) Za moją namową oczywiście. Jeżdżony na valvoline 5W40...

tomeek46, nie wiem czy interesują Cię auta z Niemiec, ale na pewno kupując tam z prywatnych rąk, prędzej trafisz na realny przebieg poniżej 300tkm, lub ewentualnie te 3xx tkm, ale nie kręcone z 400stu hehe.
Kumpel kupił tą http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-e4 ... y96YN.html
przebieg 244tkm, czy prawdziwy to nie wiemy jeszcze hehe, a ja auta nie widziałem na razie więc nie powiem, ale wszystko gra...

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 19:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47D20
To w takim razie proszę o przeniesienie i wybaczcie ale jakoś przeoczyłem ten dział.

Co do Twojej e39 to wygląda naprawdę dobrze i jeśli chodzi o samochody z forum to mają wieeeelki plus za to, że wiesz co się z Nimi działo przez choćby ostatni okres użytkowania. Szkoda tylko, że e39 bo jednak uparłem się na budę e46.

Mam do obejrzenia 328i+gaz z przebiegiem 350tys. Jedyny problem to sprawdzic czy tak naprawde bierze olej. Bo reszte rzeczy, vanosy i tym podobne wiem jak sprawwdzic ale z olejem to chyba jednak lekka loteria..

W zasadzie to wszystko wiem, jedynie co to nadal czekam na jakieś dobre 328i sedan od jakiegoś użytkownika tego forum. Może jeszcze ktoś chce sprzedać swoje śmigło?

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 19:51 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Mam 528i silnik M52B28 prawie to samo co w 328i z przebiegiem 350 tyś i powiem Ci że to żaden przebieg dla takiego silnika o ile było wszystko na czas robione. Oleju mi nie tknie, mam LPG od 10 tyś KM, pali mi 10-14l gazu. Oleju dolałem moze 100-200ml od wymiany do wymiany także tyle co nic. Pali od strzała w każde temperatury, pracuje jak powinien, nie dymi, czasem tylko puści rano olejowy dymek po kilkudniowym postoju, trwa to dosłownie sekunde taki jakby osad, chociaż to pewnie wina uszczelniaczy. błąd wyrzucił tylko jeden odkąd go mam. Gaz polecam Ci samemu wstawiać przynajmniej wiesz co masz. Przed kupnem pojedź do dobrego elektronika który powie Ci co i jak, bo moja bunia miała niby 200 tyś na liczniku, zresztą tak jak większość tych na sprzedaż.

PostNapisane: 18 sierpnia 2015, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46&E90
Kod silnika: M52TUB28&N52B30
Zadbane 2.8 z przebiegiem 300tys to dopiero dotarty silnik :D Ale znalezc nie katowane to sztuka ale da sie.

tomeek46 napisał(a):
jeśli chodzi o samochody z forum to mają wieeeelki plus za to, że wiesz co się z Nimi działo przez choćby ostatni okres użytkowania.

Niektóre to ''forumowe igly ''

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1