tomeek46, ten temat chyba nadaje się bardziej do działu "wszystko o bmw".
tomeek46 napisał(a):
czy taki przebieg jest problemem dla tego silnika?
nie
tomeek46 napisał(a):
Ma ktoś może ten silnik z podobnym przebiegiem i nie narzeka na jakiś zbytni pobór oleju czy cokolwiek.
otóż mam. Mam e39 528i, silnik identyczny, też M52TU, czyli podwójny vanos.
Auto kupiłem z przebiegiem 245tkm jakoś i silnik chodził cichutko i równo. Auto kupiłem już z gazem.
Zrobiłem 60tkm, obecnie jest więc jakieś 305tkm.
Może ciężko w to uwierzyć ale pobór oleju jest tak mały że ciężko to dostrzec na bagnecie, nie będę pisał że żaden bo będzie to bzdura, ale nie dolewam!
Nadal chodzi świetnie a na hamowni pokazał 193KM i 275Nm więc prawie idealnie.
Przy 285tkm chyba zrobiłem regenerację vanosów, ale nie musiałem tego robić, po prostu wyczytałem że warto. Mam zamiar przejechać tym autem jeszcze wielu tysięcy kilometrów i nie widzę w tym problemu.
Nigdy nie miałem problemów z odpaleniem silnika i jego użytkowaniem poza walniętym czujnikiem położenia wałka rozrządu od strony wydechowej. Ale to elektroniczna pierdółka, mechanicznie zero problemu.
Wymieniłem też uszczelki dekla zaworów i podstawy filtra oleju bo tam sączył się olej, ale są to oczywiste rzeczy w aucie tak starym i z takim przebiegiem, uszczelki były sztywne już i kruche jak plastik.
Wymieniłem też chłodnicę, pompę wody, odmę olejową, ale to bardziej profilaktycznie.
A! padł termostat, silnik się nie dogrzewał tak szybko jak powinien, więc go wymieniłem. Ale to też jest dosyć oczywiste ze względu na wiek i przebieg auta.
Poza oczywistościami x28i raczej nie sprawiają problemów przy dużych przebiegach.
tomeek46 napisał(a):
którą opcje bardziej polecacie?
wiadomo że lepiej samu założyć gaz by wszystko było nowe, ale trzeba za to zabulić.
Ja wybrałem auto z gazem żeby oszczędzić sobie wydatku, a że chciałem mieć najdroższą instalację Prins, to ominął mnie wydatek 2100e, bo taki rachunek dostałem z dokumentami od auta.
W 2.8 ważny jest olej, jak to w silniku spalinowym. Ja leję motula 0W40 i bardzo sobie chwale.
Tak tak, mam ponad 300tkm i jeżdżę na 0W
Ps. w dodatku kolega znający moje auto i wiedzący jak bezproblemowo się sprawuje kupił wczoraj 328i E46 z gazem jako swoje pierwsze w życiu BMW

Za moją namową oczywiście. Jeżdżony na valvoline 5W40...
tomeek46, nie wiem czy interesują Cię auta z Niemiec, ale na pewno kupując tam z prywatnych rąk, prędzej trafisz na realny przebieg poniżej 300tkm, lub ewentualnie te 3xx tkm, ale nie kręcone z 400stu hehe.
Kumpel kupił tą
http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-e4 ... y96YN.htmlprzebieg 244tkm, czy prawdziwy to nie wiemy jeszcze hehe, a ja auta nie widziałem na razie więc nie powiem, ale wszystko gra...