BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 15:27

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Lampy LCI przód.
PostNapisane: 22 maja 2013, 23:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m57/t2
Siema :)

Kupiłem E60 w 2011 roku (grudzień). Lampy przednie oraz tylne były z modelu LCI. Tylne lampy bez problemu świecą lecz na przodzie mam spalone soczewki od doświetlania zakrętów. W końcu chce to wymienić. Znalazłem już nową soczewki z rozmontowanych lamp (100zł/szt) koszt wprawienia/rozklejenia lampy (całość 120zł/szt) oczywiście wychodzi lepiej niż kupno nowych lamp (2000 w górę).

Dzisiaj dzwoniłem do "Gościa z allegro" o soczewki i problem już znał nawet u nie musiałem za dużo tłumaczyć - co mnie zdziwiło. Mówił mi ze problem polega na złym podłączeniu lamp. Tutaj napisze jak to u mnie wygląda:
- chcąc włączyć blinde długich świeca się soczewki od doświetlania (długie działają tylko jak włączę je na stałe)
- xenon jest skrętny wszystko chodzi fajnie samo poziomuje skręca podczas jazdy normalnie jedynie gdy stoję w prawą stronę więcej się kreci a w lewo mniej (nie wie czy tak powinno być)
- ringi świecą wyraźnie wszystko spoko tylko spalone są te soczewki

Gdy dzwoniłem do "Gościa z allegro" tłumaczył ze są źle podpięte te lampy i mi je podłączy za 800 zł. Łącznie za usługę (i Wymieni soczewkę) wyjdzie ok 1200 zł tylko ze z Krakowa do Lublina jest ok 300 km i musiałbym tam jeszcze gonić. Co proponujecie abym teraz zrobił i gdzie to najlepiej zrobić ?? Lampy bez problemu mogę sobie naprawić w ciągu paru dni ale gdy założę znowu się spalą. aaaaa i czy dużo modyfikacji trzeba jeszcze zrobić żeby to wszystko hulało jak należy.??

To jest pierwszy problem który mnie drażni...

Drugi to niedziałające PDC. Gdy wkładam kluczyk do stacyjki i naciskam wyświetla się na desce (na HUD również) komunikat "PDC failure" - również nie działa od kupna. OK lecę dalej... gdy wbijam wsteczny,PDC na ekranie się wyświetla - a na dole na przycisku PDC MIGA zielona dioda. aaa i światła wstecznego świecą - czytałem o jakimś czujniku światel i to podobno też może być od tego. Wszystko spoko lecz gdy stoi jakaś przeszkoda nie pokazuje mi wizualizacji na ekranie. Podchodzę do czujek i nie cykają.

Z opisanym problemem jeździłem po elektrykach samochodowych i niektórzy rozkładają ręce i doradzą mi tylko serwis. Drudzy znowu ze to moduł i ze nie ma napięcia na czujkach. Co w takim razie może być przyczyna tego błędu.?

Jeżeli taki temat już był to sory za założenie nowego. Lecz długo szukałem i nic nie znalazłem. Dzięki z góry za napisanie czegokolwiek. I jakieś kontakty do konkretnych fachowców ;)
Pozdro Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem E60 nowy przypadek. Lampy LCI przód.
PostNapisane: 23 maja 2013, 00:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Kod silnika: M47N2
Gościo z allegro ma rację. Trzeba pomięszać troszkę z kablami przy kostce a nawet coś dołożyć.
Musisz znaleźć fachmena który to już robił. Na bmw klub jest kolega prmax z okolic Warszawy. Jestem pewien że może pomóc w obu przypadkach.

Tytuł: Re: [E60] Lampy LCI przód.
PostNapisane: 23 maja 2013, 11:12 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m57/t2
Dzieki za odzew ale to mi za duzo nie daje bo nie moge sie tam zarejestrować. Dalej czekam na odzew doświadczonych osób :). Z góry dzieki za odzew.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1