BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Bialy dym przy odpalaniu i brak mocy
PostNapisane: 8 lipca 2013, 18:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
witam wszystkich,
mam problem spotykany zapewne wiele razy zanim jednak przejde do setna sprawy napisze w skrocie od poczatku...
bmw e46 136km m47 silnik, auto po szlifie walu wymianie panewek itd chodzilo lecz byl problem z odpalaniem takze zostala wymieniona pompa wtryskowa pozniej samozaplon niestety stracilem w jej wyniku turbine, kupiona nowa i zamontowana na dzien dzisiejszy auto ma lekkiego mula i jedzie max 150km pozniej dochodzi do odcinki a takze przy odpaleniu puszcza chmurke bialego dymu, pojawia sie pytanie co moze byc nie tak ?? dodam ze czyszczona byla odma mozliwe ze zostanie wymieniona teraz na nowa, przeczyszczony uklad smarowania... jakies pomysly forumowicze? czekam na wasze podpowiedzi ;] pzdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d Bialy dym przy odpalaniu i brak mocy
PostNapisane: 8 lipca 2013, 21:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
nikt nic nie podpowie? zero pomysłów ? panowie...

PostNapisane: 8 lipca 2013, 21:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Po wymianie pompy, trzeba zrobić adaptację...

PostNapisane: 10 lipca 2013, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
U mnie było podobnie biały dymek z wydechu ... odłącz EGR i zaślep zobacz wtedy czy jest lepiej no i pod kompa :) Pozdrawiam

PostNapisane: 11 lipca 2013, 22:00 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Witam serdecznie jestem nowy na tym forum i z góry dziekuje za udzielenie podpowiedzi!!
problem zaczął sie wczoraj przy odpalaniu(BMW E46 320d po lifcie 150km) kupaaa biało niebieskiego dymu zapach chyba paliwa silnik chodzi nie równo trzęsie budą jak cholera za nim weszlo na obroty dym i trzęsienie trwaja około 5 minut jak juz weszło wszystko ok jeżdzi normalnie tylko po ok 5 min postoju ponowne odpalenie trwa dłużej niż zywkle ale chodzi narmalnie!!dziś rano to samo tylko uż nie było aż tyle dymu ale zapach znowu ten sam tylko to wszystko tak długo nie trwało może ok 2 minuty!!pojechałem do elektryka i na komputerze wyskoczyło błąd 2,3,4 świecy żarowej!!!
moje pytanie takie czy to moze być faktyczna przyczyna???po przecież chyba radko padają 3 swiece na raz i przecież mamy lato wiec mimo tego i tak autko powinno palić bez problemu??prosze o podpowiedz pozdrawiam!!

PostNapisane: 11 lipca 2013, 22:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320i E46 330i
Kod silnika: M52 B(20 6 S3) Vanos
Pawelsmial1987 napisał(a):
Witam serdecznie jestem nowy na tym forum i z góry dziekuje za udzielenie podpowiedzi!!
problem zaczął sie wczoraj przy odpalaniu(BMW E46 320d po lifcie 150km) kupaaa biało niebieskiego dymu zapach chyba paliwa silnik chodzi nie równo trzęsie budą jak cholera za nim weszlo na obroty dym i trzęsienie trwaja około 5 minut jak juz weszło wszystko ok jeżdzi normalnie tylko po ok 5 min postoju ponowne odpalenie trwa dłużej niż zywkle ale chodzi narmalnie!!dziś rano to samo tylko uż nie było aż tyle dymu ale zapach znowu ten sam tylko to wszystko tak długo nie trwało może ok 2 minuty!!pojechałem do elektryka i na komputerze wyskoczyło błąd 2,3,4 świecy żarowej!!!
moje pytanie takie czy to moze być faktyczna przyczyna???po przecież chyba radko padają 3 swiece na raz i przecież mamy lato wiec mimo tego i tak autko powinno palić bez problemu??prosze o podpowiedz pozdrawiam!!

świece żarowe nie pracują w temperaturach takich jak nam się wydaje (to jest jeśli nam jest ciepło to im nie koniecznie również = dla człowieka 30 stopni to skwar, a dla silnika podstawa temperatury rozruchu). Opisywany problem może mieć co najmniej kilka wątków i nie jest łatwo dokonać ich analizy na tak krótkich wypowiedziach. Dym jest przeważnie oznaką spalania:
a. niewłaściwej dawki paliwo powietrze
b. spalania oleju przy zapłownie
c. innych przyczyn z uwzględnieniem pkt. a i b
Radzę dokładniej zbadać nastawy poszczególnych podzespołów przy ocenie jednostki napędowej i podać więcej danych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1