BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 15:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] 335d - Jakie moga byc przyczyny wysokiego spalania ?
PostNapisane: 28 maja 2013, 08:03 
Forumowicz

Moje BMW: E90 335d
Kod silnika: M57N2
Witam,
Od pewnego czasu sledze raporty spalania itp. i po pol roku jezdzenia w roznych warunkach , roznymi metodami i niestety wychodzi na to ze moje 335d spala za duzo ropy , mysle ze okolo 30% wiecej niz wszystkie inne 335/535d ....
Jakie moga byc przyczyny zawyzonego spalania ?? po diagnostyce nie wykrywa zadnego bledu :wstyd:

Wszystkie pomysly i metody sprawdzenia sa mile widziane :ok:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] 335d - Jakie moga byc przyczyny wysokiego spalania ?
PostNapisane: 28 maja 2013, 08:07 
Forumowicz

Podaj może ile to spala i ile wg Ciebie spalają "wszystkie inne". Nikt nie wróży tutaj.

PostNapisane: 28 maja 2013, 08:18 
Forumowicz

nie wiem co to zmieni jak napisalem ze 30% wiecej ale prosze bardzo.

miasto - 11litrow moja 16 litrow
16 litrow to jest takie srednie , czasem wiecej ale zadko kiedy mniej...

Trasa - 7litrow+ moja 9litrow + - to sa wartosci minimalne jakie znalazlem i jakie mi sie udalo osiagnac...
Co niektorzy twierdza ze mozna zrobic 6.5 litra ale odpuszczam taka odpowiedz....

PostNapisane: 28 maja 2013, 08:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Powodem nadmiernego spalania zazwyczaj są wtryskiwacze. I nic Ci nie da sprawdzenie elektryczne wtrysków. Trzeba je wyjąć i dac na maszynę by sprawdzić odpowiednie dawki. :ok:

PostNapisane: 28 maja 2013, 08:28 
Forumowicz

jnx napisał(a):
Powodem nadmiernego spalania zazwyczaj są wtryskiwacze. I nic Ci nie da sprawdzenie elektryczne wtrysków. Trzeba je wyjąć i dac na maszynę by sprawdzić odpowiednie dawki. :ok:

wlasnie ciezko mi w to uwierzyc bo przebieg dosc maly.. bo zaledwie okolo 140 tys. km
Wczoraj z Tomkiem grzebalismy i on w sumie tez byl zdziwiony spalaniem.. zrobilismy mody itp i bylo fajnie pieknie , fura smiga a po wjezdzie do miasta , przy delikatnym jezdzeniu wrecz muskaniu pedalu gazu zaczely sie pojawiac chmury szaro niebieskiego dymu , po odjeciu gazu.... :przestraszony:

PostNapisane: 28 maja 2013, 08:47 
Przyjaciel forum

Wtryski z 3.0D Biturbo to wtryski specjalnej troski :) One potrafią dla odpowiednich dawek źle rozpylać paliwo... Szczególnie gdy paliwo zimne.

Skoro diagnostyka Ci nic nie wykazała tzn domniemywam że:

1. turbo pompują dobrze i nie ma dziury w dolocie
2. przepływka mierzy tyle co powinna
3. egr się nie przycina (tu chodzi o kopcenie w mieście dla małej dawki)
4. ciśnienie wtrysku równiez odpowiednie,

to pozostaje jakaś usterka mechaniczna. Skoro zlatuje Ci za dużo paliwa to trzeba przyjrzeć się układowi wtryskowemu. Ja rozpocząłbym od wyjęcia wtrysków i sprawdzeniu ich na maszynie.

PostNapisane: 28 maja 2013, 09:05 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
u mnie po zmienie termostaty spalanie spadło z 8,2 na 7,3 w mieście

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

PostNapisane: 28 maja 2013, 09:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: F36 428i xdrive
Kod silnika: N20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102823
Kiedyś moje 330xd paliło w mieście 13-14 litrów i powodem był zapchany filtr powietrza,po wymianie spalanie spadło do 9-9,5 litra :P

PostNapisane: 28 maja 2013, 09:57 
Forumowicz

jnx napisał(a):
Wtryski z 3.0D Biturbo to wtryski specjalnej troski :) One potrafią dla odpowiednich dawek źle rozpylać paliwo... Szczególnie gdy paliwo zimne.

Skoro diagnostyka Ci nic nie wykazała tzn domniemywam że:

1. turbo pompują dobrze i nie ma dziury w dolocie
2. przepływka mierzy tyle co powinna
3. egr się nie przycina (tu chodzi o kopcenie w mieście dla małej dawki)
4. ciśnienie wtrysku równiez odpowiednie,

to pozostaje jakaś usterka mechaniczna. Skoro zlatuje Ci za dużo paliwa to trzeba przyjrzeć się układowi wtryskowemu. Ja rozpocząłbym od wyjęcia wtrysków i sprawdzeniu ich na maszynie.

egr czyscilem jakos pol roku temu.
ale troche oleju mi sie zbiera w czerwonej rurze do IC.. zastanawiam sie czy po zmianie softu i wiekszemu pompowaniu moze zaczelo wydmuchiwac olej z IC i przepali czasem ??

Zastanawiam sie tez ze nigdy wczesniej przed softem nie mialem zadnych objawow w stylu dymu itp.. na zimny i na cieplym.. doslownie nigdy.

Mysle ze porozmawiam z Tomkiem by wrocic do seri i sprawdzic czy bedzie ok.

PostNapisane: 28 maja 2013, 09:58 
Forumowicz

darcyn napisał(a):
u mnie po zmienie termostaty spalanie spadło z 8,2 na 7,3 w mieście

oba termostaty wymienione , temperatura w normie.. sprawdzone

PostNapisane: 28 maja 2013, 09:59 
Forumowicz

krzysiekOST napisał(a):
Kiedyś moje 330xd paliło w mieście 13-14 litrów i powodem był zapchany filtr powietrza,po wymianie spalanie spadło do 9-9,5 litra :P

filtr KN i jest nowy i czysty.. to nie bedzie przyczyna ;) swoja droga fajnie twoj filtr musial wygladac :hyhy:

PostNapisane: 28 maja 2013, 10:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: F36 428i xdrive
Kod silnika: N20B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=102823
tak wyglądał ten filtr w porównaniu z nowym.Teraz tez mam wkładkę KN :)
Obrazek

PostNapisane: 28 maja 2013, 12:26 
Forumowicz

krzysiekOST napisał(a):
tak wyglądał ten filtr w porównaniu z nowym.Teraz tez mam wkładkę KN :)
Obrazek

:super: przyzwoicie :super: ;)

PostNapisane: 28 maja 2013, 12:46 
Przyjaciel forum

Nie wiem skoro Ci sie pociło to moze z wydechu przepala, ciezko stwierdzic. Pod maska Ci nic nie kopci? Powachaj czy czuc cos pod maska. Moze kolektor nieszczelny, albo rura od oleju turbo jesli jeszcze nie masz tej oplecionej metalowej gdzies puszcza. Problem tez taki ze tam malo miejsca niestety... Odma wymieniona? Moze ona puszcza w dolot olej.. Pewnie Ci nie kopcilo bo dpf wszystko wchlanial.. Ciezko stwierdzic na odleglosc, wszystko juz zostalo wymienione.. a jak sie auto zachowuje po odpaleniu na zimnym? odrazu pracuje rowniutko czy ma jakies chwilowe podrygi?

PostNapisane: 28 maja 2013, 13:46 
Forumowicz

jnx napisał(a):
Nie wiem skoro Ci sie pociło to moze z wydechu przepala, ciezko stwierdzic. Pod maska Ci nic nie kopci? Powachaj czy czuc cos pod maska. Moze kolektor nieszczelny, albo rura od oleju turbo jesli jeszcze nie masz tej oplecionej metalowej gdzies puszcza. Problem tez taki ze tam malo miejsca niestety... Odma wymieniona? Moze ona puszcza w dolot olej.. Pewnie Ci nie kopcilo bo dpf wszystko wchlanial.. Ciezko stwierdzic na odleglosc, wszystko juz zostalo wymienione.. a jak sie auto zachowuje po odpaleniu na zimnym? odrazu pracuje rowniutko czy ma jakies chwilowe podrygi?

na zimno idealnie pracuje na cieplo rowniez jest OK ale delikatnie faluje.. wczoraj pokazywalem Tomkofi TC i mowil ze to moze byc nawet z obciazenia skrzyni (A) i ze raczej nie jest zle...

co do silnika to zmienilem sterowania podcisnieniami , wszystkie rurki podcisnienia na nowe , praktycznie cala mala elektronike ktora znajduje sie za gruszka powyzej turbinek... zmienilem oba termostaty wyciagnalem klapki z kolektora , przeczyscilem go w srodku , oraz czyscilem egr... bez dpf jezdze juz od okolo 2 miesiecy i nigdy zadnego dymu nie bylo..

Nie wymienilem odmy nigdy bo sciagnalem ja zauwazylem ze nie ma filterka to zostawilem nieruszana , nie pomyslalem ze moze przepuszczac na uszczelce ;/

w komorze zadnego dymu ani wycieku nie zauwazylem... sam nie wiem co dalej robic.

PostNapisane: 29 maja 2013, 06:18 
Forumowicz

Wczoraj zrobilem okolo 300km + do tego w pelnym korku okolo 40min, i zero dymu wszystko ladnie pieknie i bez problemowo.. jedynie spalanie 10litrow. a wieszosc trasa...

PostNapisane: 29 maja 2013, 07:56 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
FIDO, Spalanie średnie w trasie 7-8 litrów jeśli nie przekracza się 180km/h ale nie jedzie mniej jak 150km/h .Przy bardzo ekstremalnej jeździe w trasie ,agresywnie szybko i często ponad 240km/h spalanie nie powinno przekraczać 11l.
Po mieście delikatnie 11litrów ,po mieście agresywnie 15litrów średnio po mieście 12-13l.
Auto w pełnym rynsztunku z kierowcą i pasażerem dobija do 2 ton,opony 245/18/40.
Gdyby twoje wyniki były podobne można by powiedzieć że szukasz problemu... W tej sytuacji powiem szukaj problemu !!

1-Najpierw znajdź kogoś kto ogarnia dobrze diesle, najlepiej gdyby miał większe odczynienia z bi -turbo.
2-Wgraj niezwłocznie seryjny program.
3-Zrób logi (kompetentny diagnosta będzie wiedział jakie parametry obserwować)
4-Nie naprawiaj przez forum auta które kosztuje minimum 80000zł...tracisz czas.
Na początek zrestartuj parametry wyuczone (korekcyjne) dla przepławki , czujnika na Cr .

Jeśli widzisz że z autem coś nie tak, ograniczaj przemieszanie się nim , najlepiej nie jeździć wcale.
W pojazdach mechanicznych i nie tylko :kwasny: jest tak że jedna awaria powoduje kolejną awarię i często dochodzi do sporych strat.
Szczególnie niebezpieczne jest chipowanie -podkręcanie auta z awarią. Pamiętaj że jedyną osobą która poniesie tego konsekwencje jesteś TY.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 29 maja 2013, 08:11 
Forumowicz

Roger-Nysa napisał(a):
FIDO, Spalanie średnie w trasie 7-8 litrów jeśli nie przekracza się 180km/h ale nie jedzie mniej jak 150km/h .Przy bardzo ekstremalnej jeździe w trasie ,agresywnie szybko i często ponad 240km/h spalanie nie powinno przekraczać 11l.
Po mieście delikatnie 11litrów ,po mieście agresywnie 15litrów średnio po mieście 12-13l.
Auto w pełnym rynsztunku z kierowcą i pasażerem dobija do 2 ton,opony 245/18/40.
Gdyby twoje wyniki były podobne można by powiedzieć że szukasz problemu... W tej sytuacji powiem szukaj problemu !!

1-Najpierw znajdź kogoś kto ogarnia dobrze diesle, najlepiej gdyby miał większe odczynienia z bi -turbo.
2-Wgraj niezwłocznie seryjny program.
3-Zrób logi (kompetentny diagnosta będzie wiedział jakie parametry obserwować)
4-Nie naprawiaj przez forum auta które kosztuje minimum 80000zł...tracisz czas.
Na początek zrestartuj parametry wyuczone (korekcyjne) dla przepławki , czujnika na Cr .

Jeśli widzisz że z autem coś nie tak, ograniczaj przemieszanie się nim , najlepiej nie jeździć wcale.
W pojazdach mechanicznych i nie tylko :kwasny: jest tak że jedna awaria powoduje kolejną awarię i często dochodzi do sporych strat.
Szczególnie niebezpieczne jest chipowanie -podkręcanie auta z awarią. Pamiętaj że jedyną osobą która poniesie tego konsekwencje jesteś TY.

Pozdrawiam Krzysiek

to jest wlasnie to czego szukam - 2-3 litrow zawyzonego spalania.. bo trase wczoraj robilem w granicach - od okolo 100 do 160km/h ale bylo pare korkow, gdzie predkosci spadaly nawet do 60-70km/h.. droga szeroka i w miare prosta bez wzniesien itp..
Co do ogarnietych ludzi co znaja temat to ciezka sprawa w Londynie :( dlatego zawsze szukam odpowiedzi na forum i zaczynam szukac problemow sam... auto nie wykazuje zadnych bledow i niby wszystko ok. jutro ew max piatek bede mial juz wlasnego DISa i INPE co bedzie dzialac pod moim silnikiem bo moja stara inpa nie bardzo chciala sie laczyc... potem wakacje bez auta wiec bedzie przestoj ale bede spowrotem 15stego wiec znowu zaczne szukanie problemu...

Moze chcesz parodniowe wakacje w londynie ?? :D daje zakwaterowanie i bilety wzamian za naprawe pazdziocha ;)

PostNapisane: 29 maja 2013, 08:52 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
FIDO napisał(a):
Moze chcesz parodniowe wakacje w londynie ?? :D daje zakwaterowanie i bilety wzamian za naprawe pazdziocha ;)

Dziękuję , ciekawa propozycja , ale niestety mam dość ambitne plany i grafik z nimi związany praktycznie do września , więc z pewnością nie skorzystam.
Natomiast życzę powodzenia ,konsekwentne działanie i wykluczanie podejrzanych elementów " układanki silnika" pozwoli osiągnąć cel.

Wszystkiego dobrego ...Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 29 maja 2013, 09:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: 1M
przeplywka do sprawdzenia jesli duze spalanie i wymien odme nawet jak wydaje ci sie ze jest czysta

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1