BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 19:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] problem z odpalaniem 320D
PostNapisane: 25 czerwca 2013, 20:47 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Witam Wszystkich!
szukałem na forum odpowiedzi ale nie znalazłem jednoznacznej... mam kłopot z e46 320D

Mój problem zaczął się rok temu latem w upalne dni. Przy przekręcaniu kluczyka było zero reakcji, brak kręcenia, kompletne nic - odpalał za ok. 10 przekręceniem. Diagnoza mechanika to stacyjka - została wymieniona. Przez zimę i w chłodne dni był spokój. W tym roku, jak tylko zaczęło się robić ciepło problem wrócił. Kolejna diagnoza zużyty rozrusznik - faktycznie, po rozebraniu ze szczotek zostały pojedyncze druty. Auto dostało nowy rozrusznik. Niestety dzień był upalny i godzinę po powrocie od mechanika chciałem odpalić auto i problem dalej się pojawia - zero reakcji na przekręcenie kluczyka. Powrót do mechanika. Ten wykminił, że pociągnie kabel bezpośrednio od stacyjki do rozrusznika i tak też zrobił. Wróciłem do domu, po 15 minutach chciałem odpalić jeszcze nagrzane auto (był znowu upalny dzień) - tym razem rozrusznik kręci ale auto nie odpala. Ogólnie z rana na chłodnym silniku auto odpala bez problemu, jak tylko się nim pojeździ, na dworzu jest gorąco, po powrocie do auta nie da się go odpalić.
Próbowałem dwóch kluczyków i dokładnie jest tak samo.

Byłem u dwóch innych mechaników i każdy obstawia co innego. Diagnoza na kompie podobno nic nie pokazuje. Ręce już mi opadają...

Macie może jakiś pomysł?

Z góry dzięki za rady.

Pozdr.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] problem z odpalaniem 320D
PostNapisane: 25 czerwca 2013, 21:39 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N++
Garaż: E36 TURBO
E46 330D ++ FL
E91 320D
Sprawdź czujnik wałka , czasami błąd nie wyskakuje a jest on uszkodzony, ewentualnie coś z układem paliwowym.

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 08:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Miałem podobnie auto co prawda 318d ale nie palił na ciepłym silniku, bywało że zatankowałem wracam rozrusznik kręcił a tu nic, dopiero jak temperatura silnika spadła odpalał. Czytając forum postanowiłem wymienić czujnik wałka rozrządu podobno częsta przyczyna, dalej to samo. Oddałem do mechanika na komputerze żadnych błędów okazało się że padła pompa paliwa podprogowa , wymieniłem i jak ręką odjął

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 14:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Podepnę się pod temacik.

Ja w e39 mam ten sam silnik i mam jeszcze ciekawsze zjawisko... Auto po nocy odpala po 2-3 obrotach silnika, jak silnik jest zimny. Jak przejadę się do sklepu zostawie auto na pare min. to dalej odpala po 2-3 obrotach. Dopiero jak się rozgrzeje, wskazówka przejdzie pierwszą białą kreskę, to wtedy odpala od pyknięcia. I co to może być? Zauważyłem też, że gdy włączy się podgrzewanie świeć choć na sek. to odpala od strzała. Dziwna sprawa...

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 15:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
co do tej e46 miałem podobny przypadek przyjechał klient na wymiane opon. przychodzi po odbiór samochodu a on nie pali tak jakby imo. nie łapało ale na kompie nic zero błedów. zaczeło się główkowanie co to może być. po nocy jak w chłodzie stał paliła bardzo fajnie a jak pochodziła dłużej to niepaliła ale jak po czujniku polaliśmu wodo śeby go schłodzić to zaczoł łapać więc go wymieniliśmy i wszystko jest już wporządku
:szok:

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 19:02 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
hammet1 napisał(a):
Podepnę się pod temacik.

Ja w e39 mam ten sam silnik i mam jeszcze ciekawsze zjawisko... Auto po nocy odpala po 2-3 obrotach silnika, jak silnik jest zimny. Jak przejadę się do sklepu zostawie auto na pare min. to dalej odpala po 2-3 obrotach. Dopiero jak się rozgrzeje, wskazówka przejdzie pierwszą białą kreskę, to wtedy odpala od pyknięcia. I co to może być? Zauważyłem też, że gdy włączy się podgrzewanie świeć choć na sek. to odpala od strzała. Dziwna sprawa...

Silnik po nocy jest zimny, także paliwo jest zimne. To wszystko powoduje, że trzeba więcej energii na podgrzanie paliwa. W momencie gdy zagrzejesz świece, grzejesz komorę spalania. Temperatura jest wyższa i paliwo łatwiej się zapala

PostNapisane: 27 czerwca 2013, 18:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Cursor, że niby temp w komorze spalania musi osiągnąć pewne ciśnienie, a zarazem zwiększyć temp żeby odpalić... HMM... Ciekawe, w e46 z tym samym silnikiem auto paliło od ręki w każdym wypadku... Czyżby słabe ciśnienie na tłokach? hmm... Mocy nie brakuje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1