BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 czerwca 2025, 21:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318d upgrade do 320d + chip?
PostNapisane: 12 grudnia 2015, 04:06 
Zacna persona forum

Witam, pacjent- moje 318d na m47.
Od dosc dawna bujalem sie z rozwalonym wtryskiem sterujacym, postanowilem ruszyc z tematem, troche poczytalem i dowiedzialem sie, ze jezeli chodzi o modele 318d i 320d na silniku m47, to poza programem, roznia sie one tylko wtryskami(a dokladnie koncowkami wtryskow). Na dniach wpada komplet wtryskow od 320d i chcialbym sie udac na wirusa. Stad moje pytanie, czy lepiej powiedziec chlopakom, zeby wgrali cos w desen ori mapy 136km, czy moze atakowac odrazu te 150km+? Moze ktos robil cos podobnego i moglby sie wypowiedziec. Pozdrawiam Kem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318d upgrade do 320d + chip?
PostNapisane: 12 grudnia 2015, 06:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Zdecydowanie prawdziwy chip. Samą aktualizację sterownika ponoć można w okolicach 300zł zrobić ale wierz mi że warto chipować.

PostNapisane: 12 grudnia 2015, 07:17 
Zacna persona forum

Nie do konca mnie zrozumiales. Teoretycznie po zmianie wtryskow bede mial 136 konny silnik zmulony fabrycznym programem. Jednak co by nie mowic, cale swoje zycie przepracowal na tych 116km(z rozwalonym wtryskiem pewnie na okolo 110) i teraz jesli zrobie chip dla typowego 320d to bedzie to przyrost w granicy okolo 50km od stanu dzisiejszego (110-> +/- 160, chyba tyle zazwyczaj siada przy zdrowej serii 136km). I wyglada to dla mnie jako dla laika troche za pieknie, wtryski ~500zl+600 program, czyli 1000zl i taki przyrost mocy. Czy moze podciagnac ją narazie o te 20-30km do okolo 140 i sprawdzic czy nic sie nie bedzie dzialo. Krotki jestem w tym temacie dlatego zanim zaczne chcialbym posluchac opinii tu na forum.

PostNapisane: 12 grudnia 2015, 08:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30
Kod silnika: N55B30
Garaż: Moje 510hp:
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=173040
jak ktoś Ci ma zrobić program za 600zł to tam nie jedź bo szkoda auta. Po wymianie wtrysków będzie moc jak w 320d bez żadnych softów.

PostNapisane: 12 grudnia 2015, 09:00 
Zacna persona forum

Na pewno nie bedzie, zeby cokolwiek ruszylo to trzeba chyba dawke na vp44 ruszyc.

PostNapisane: 13 grudnia 2015, 20:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 --> M57+
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... t=qczy+e46
Dodam coś od siebie z doświadczenia:
Od 2ch lat mam wirusa w M47 318d (jeszcze na VP44)
Chip zrobiony do 147km i jakieś 340Nm
Chip robiony w V-Tech'u (prawdziwy wirus z hamownią)

PostNapisane: 13 grudnia 2015, 21:05 

KEMN1, za 600 to obawiam się, że Ci wrzucą gotową mapkę i nic więcej. Kiedyś kumpel tak oszczędził i miał sporo problemów z tego tytułu. Właściwa ścieżka wygląda tak:
Naprawiasz co jest do naprawy
Diagnostyka + livedata przez kogoś ogarniętego, jeśli nie ma błędów i wszystkie parametry w normie to
Hamownia, jeśli jest blisko serii to
Chip, może być z gotowej mapki, aby nie wyważać otwartych drzwi
Hamownia aby zobaczyć jak wyszło + ewentualne poprawki ręcznie
Wtedy masz zrobione jak trzeba, wszystkie kombinacje żeby to zrobić taniej mogą prowadzić do problemów, gdzie tuner nie poczuwa się do winy a z Twoim autem coś nie tak.

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 07:38 
Zacna persona forum

Qczy, ale robiles program na zwyklych wtryskach, czy tez wkladales od 320d?

ded, tak chce to zrobic, najpierw ogarnac silnik, sprawdzic komputerem parametry live daty, nastepnie hamowanie, nowa mapa, hamowanie. Jak to dokladnie w tej firmie jest to nie wiem. Czy koles ma folder i w nim pare map. Czy wgrywa mape i dostraja ją indywidualnie pod auto, popytam zobacze.

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 21:29 
Forumowicz

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: M47DO1+
Po chipie i wymianie wtrysków powinna mieć coś blisko 150 KM .. więcej bym nie szarżował z tym silnikiem.Ja robiłem chip za 600zł w moim M47N ale gościu ogarnięty gdyż pracował w tym fachu.Najpierw pojechałem żeby zgrał oryginalną mapę i kazał przyjechać następnego dnia gdyż musiał posiedzieć i przygotować nową mapę z mojej.Pojechałem wgrał, podłączył miernik i robiliśmy "hamownię drogową" czyli testy z podpiętym jakimś kompem.Latam już tak ponad rok , auto nic nie kopci mimo wyciętych katalizatorów i jest w świetnej kondycji . W Planach zamontowanie mam Hybrydy i chip już w jakiejś firmie na około 210KM ;)

Moja Beatka <--- CliCk

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 21:49 

KEMN1, Jak gość nie ma hamowni to cała zabawa "jak bóg przykazał" może cię kosztować podobnie jak załatwienie tego w jednym okienku w firmie z odpowiednim zapleczem technicznym. Nie chcę nikogo oceniać ani pisać że wgrywanie gotowych map to coś złego. Po prostu zastanów się co będzie jak pojawią się problemy. Kumpel miał mocno złe doświadczenia z takim właśnie "fachowcem" (sytuacja identyko jak opisujesz). Potem auto niesprawne, nie wiadomo jak ugryźć temat a kasa zapłacona.

PostNapisane: 14 grudnia 2015, 22:28 
Zacna persona forum

Po prostu wydaje mi sie, ze dla kogos kto siedzi gleboko w temacie, podkrecenie takiego m47 to raczej nie problem, chyba kazda firma wgrywa gotowa przerobiona juz mape i dopiero dostraja ją pod konkretny egzemplarz, a raczej jego stan.

Ps firma to proturbo.com.pl - hamowanie i zgranie ori mapy, wgranie nowej(i mam nadzieje, ze jej modyfikacja, konkretnie pod stan mojego auta), hamowanie po, tyle narazie wiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1