BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 07:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 525D po regeneracji turbo nie przyśpiesza jak powinno
PostNapisane: 20 grudnia 2015, 13:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525D
Kod silnika: M57
Zaczęło się od smrodu spalin w aucie. Kupiłem więc uszczelki do kolektora wydechowego, a że lubię grzebać to zdjąłem pokrywę zaworów włącznie z wtryskiwaczami piękny dostęp a tu... pęknięty kolektor wydechowy. Na pół przy turbo. Nie pocieszyło mnie to zwłaszcza jak zobaczyłem ceny używanych (450-750 zł) ale udało mi się kupić nówkę zamiennik za 464 z przesyłką. Dużo grubszy i cięższy. Był ładny dostęp do turbo, więc wyjąłem je i oddałem do regeneracji. Nie do jakiegoś tam chałupniczego szwagra, tylko do firmy która się tym zajmuje profesjonalnie. Ale aby to było zrobione tak jak należy sam kupiłem koras/kor/chra/rdzeń i oddałem Ładnie wyszkiełkowali umyli wsadzili koras wzięli 300 zł i założyłem. Tak się zastanawiam, czy nie dałem 300 zł za czyszczenie :/ Sprawdziłem całe sterowanie podciśnieniowe i na jałowych obrotach skakała sztanga. Nie milimetr czy dwa ale centymetr. Około 2-3 razy na sekundę. W elektrozaworze zamieniłem miejscami wężyki sterowania ( ten od gruszki podpięty jest do górnego króćca) i przestało skakać. Problem w tym, że wcześniej na starym turbo auto przy 1750 obr/min już rwało, a teraz 2200-2300 i dopiero jest podobny efekt. Podobny bo w moim odczuciu przyśpiesza gorzej. W firmie gdzie czyścili turbo zarzekają się, że zostało skalibrowane do fabrycznych parametrów na specjalnej maszynie. I teraz nie wiem co robić, bo nie będę sam regulować tego, bo mogę coś popsuć. Jakieś pomysły?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 525D po regeneracji turbo nie przyśpiesza jak powinno
PostNapisane: 22 grudnia 2015, 13:23 
Częsty bywalec

Garaż: Golf 7R @ 300KM/380NM
było:
E92 335d LCI @ ?KM/?NM
Golf 6R @ 270KM/350NM
E46 330cd @ 338KM/632NM
E46 330d @ 204KM/410NM
Moim zdaniem źle ustawiona geometria turbiny...

PostNapisane: 23 grudnia 2015, 13:42 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320td
Kod silnika: m47n
Podepnij jeszcze na krótko z ominieciem elektrozaworka czyli bezpośrednio od gruszki do zbiornika podciśnienia i zobacz czy sztanga na jalowych będzie stała w miejscu jeśli tak to może elektrozaworek i zobacz jeszcze czy dobrze wężyki podpięte czyli na elektrozaworku vac to wężyk od pompy a out na gruszke

PostNapisane: 24 grudnia 2015, 14:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Przecież sztangla już mu nie skaka,ja na twiom miejscu podpiołbym pod kompa ,sprawdzając jak dmucha i dokładnie kiedy do tego cały ukł.podciśnienia aby być pewnym póżniej zadzwonił do nich jeszcze raz i niech robią do skutku :cwaniak:

PostNapisane: 24 grudnia 2015, 14:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Przecież sztangla już mu nie skaka,ja na twiom miejscu podpiołbym pod kompa ,sprawdzając jak dmucha i dokładnie kiedy do tego cały ukł.podciśnienia aby być pewnym póżniej zadzwonił do nich jeszcze raz i niech robią do skutku :cwaniak:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1