BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Głośna praca silnika??
PostNapisane: 24 listopada 2009, 22:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 420d
Kod silnika: M47
Witam
Mam pytanie... chodzi mi o prace silnika 320d 136ps... czy ta jednostka charakteryzuje sie wysokim poziomem halasu?? u mnie przy dodawaniu gazu , strasznie mocno slychac "halas" charakterystyczny dla diesla , jest to denerwujace, bo w porownaniu do jakiegos smiesznego passata z 1998r to jest przepasc. U znajomego wlasnie w VW silnik diesla chodzi cichutko, az milo, a tu jak w jakims WRC, czy to naormalne, czy cos u mnie nie tak??

jesli to cos z moja jednostka, to prosze o jakies sugestie....
ale jesli to przypadlosc tej jednostki, to "no comment", bo myslalem ze to normalne w dieslach, ale jecalem ostatnio stara octavia, stara vectra, passatem i tam te silniki naprawde cichutko i kulturalnie pracuja , a tu....!!!!! :mur:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 320d Głośna praca silnika??
PostNapisane: 24 listopada 2009, 22:50 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Szwagier ma Audi a4 z 1998r. z dieslem 1.9 i jakiejś wielkiej przepaści i wielkiej różnicy w pracy jednostek nie widzę, ale z pewnością bmw jest lekko głośniejsze.
Spróbój znaleźć drugie takie auto i porównaj. Wtedy będziesz wiedział.
A osłony od spodu i od góry silnika masz kompletne wszystkie?

PostNapisane: 24 listopada 2009, 23:15 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
koperddz, a jaki masz przelot i zalany olej? W środku za mocno nie trzęsie?

PostNapisane: 24 listopada 2009, 23:36 
Pierwsze kroki

tak oslony mam wszystkie....
najwiekszy halas wydobywa sie jakby spod zaworu EGR, wsumie nie wiem co tam jest...

Bemka zalana Castrolem Magnateciem 10w40, co do przelotu to nie mam pojecia, a jesli chodzi o to czy trzesie, to przyznam ze w porownaniu z tamtymii autami jest to troszke bardziej zauwazalne....

Tak jak mowilem najbardziej irytujace jest ze przy wkrecaniu jej na obroty jest naprawde glosno, zaglusza niemal radio:(

PostNapisane: 25 listopada 2009, 01:10 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
hmm a patrzyłeś na kompie czy nie pokazuje czegoś ? bo u mnie był padnięty czujnik temperatury w silniku, choć błąd wyskoczył dopiero po jakimś czasie, przez to dostawał większą dawkę paliwa i klekotał jak głupi.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 01:32 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
moze masz nieszczelnosc tlumika mi tez glosniej chodzi ale mam rozerwany lacznik elastyczny tlumika taka puszka tam jest. musze wstawic tam plecionke bo niestety tej puszki samej nie da sie kupic jest opcja ale z katalizatorem

PostNapisane: 25 listopada 2009, 07:16 
Pierwsze kroki

maciek06, a gdzie znajduje sie ten czujnik temperatury(jakbys mogl pokazac na realOEM.com) bo chetnie bym go wymienil, bo mam tez problem z odpaleniem ostygnietgo silnika i slyszalem ze ten czujnik ten moze to powodowac... czy przez ten padniety czujnik tez tak miales ze im obroty wyzsze tym silnik glosniej "żeził"??

a cp dp wydechu i katalizatora, to wydaje mi sie ze wszystko ok, bo ostatnio jak zmienialem wieszak koncowego tlumika to nie zauwazylem jakis dziwnych dzwiekow, chyba ze to inaczej sie sprawdza....

Tytuł: Re: [E46] 320d Głośna praca silnika??
PostNapisane: 25 listopada 2009, 11:45 
Forumowicz

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15

Element nr. 11 koszt w ASO 47.16zł. Z wymianą gorzej bo nie obejdzie się bez ściągania kolektora ssącego. Jak sciągniesz to zobaczysz go po prawej stronie w głowicy. Przy 3tys RPM. Hałasował jak bym go kręcił do jakiś 5tys. Do tego strasznie było słychać cykanie wtrysków. A w spalinach było czuć nieprzepalone paliwo. I co do odpalania, jak był padnięty to gorzej zapalał. Ostatniego dnia przed wymiana to już nawet było tak że gdy odpaliłem samochód po nocy (zimny) to obroty podnosiły sie na 1000 po chwili spadały na 700-800 potem znowu 1000 i tak aż do załapania temp.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 16:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Ja też mam podobny problem.Auto podczas przyspieszania strasznie buczy.Najbardziej to słychać podczas mocniejszego depnięcia i około 2-2,5 tys. obr.W środku jest głośno jak w starym polonezie :zly: Rano po nocy albo po dłuższym postoju jak silnik ostygnie mam problem z odpalaniem.Muszę długo kręcić żeby załapał a z rury leci biały dym.

PostNapisane: 25 listopada 2009, 17:17 
Pierwsze kroki

waltanick, dokladnie, jestem w szoku, bo ja mam dokladnie te same objawy tez auto mi zle odpala na ostygnietym silniku. I bialy dym. A wystarczy ze raz odpali i potem zapala od strzala... az znow nie ostygnie...

a co do halasu, to juz kilka razy mi przechodzila przez mysl sprzedaz mojej bemki... bo nie moge sie pogodzic z tym ze jakas gowniana skoda ma w srodku komfortowo cicho a u mnie w BMW!! glosna jak w starym mercedesie taksowkarza...

mam nadzieje ze jest na to rada :zalamany:

PostNapisane: 25 listopada 2009, 17:34 
Forumowicz

Co do białego dymu z rury, po nocy czy długim postoju, to całkowicie normalny objaw, bo czy to aby nie para wodna ?

PostNapisane: 25 listopada 2009, 17:40 
Pierwsze kroki

To na pewno nie jest normalny objaw.Dzieje się tak,kiedy kręcę długo rozrusznikiem.Tego dymu jest naprawdę dużo.Jak zapali od kopa ( bo też się to zdarza :zdegustowany: ) dymu nie ma wcale. Powiem ci koperddz,że mnie też nachodzą myśli o sprzedaży auta.Cały czas coś się dzieje z nim nie tak.BMW- Będziesz Miał Wydatki :)

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 00:04 
Pierwsze kroki

witam ponownie.... i powtarzam swoje pytanie , odnosnie glosnej(bardzo ) pracy silnika 136ps

jestem juz pewien ze nie jest to normalne gdyz jechalem 2 320d z identycznym silnikiem i w srodku jest cichutko jak nalezy. W mojej natomiiast jest strasznie glosno, az nieprzyjemnie. Silnik przytym pracuje rownomiernie, bez zadnych zgrzytow, strzelania, piszczenia. szukalem na forum i nic nie znalazlem, mam nadzieje ze ktos moze ma jakis pomysl.

po podpieciu pod kompa wyskoczyl blad czujnika polozenia iglicy, oraz cos z przeplywomierzem, ale watpie by to odpowiadalo za glosna prace silnika. Wiec moze wydech, katalizator??? bo ogolnie to nawet wewnatrz buda lekko drzy a stojac w miejscu jak dodaje gazu to tak jakby cos sie unosilo pod spodem w okolicach fotela kierowcy... najgorsze ze "mechanicy" twierdza ze jest ok, a gow.... prawda bo wiem jak te silniki pracuja, a w moim jest maskarycznie, jak w golfie I D

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 00:39 
Pierwsze kroki

Ja w 530d wymieniłem cztery wtryski do tego pompe tą wysokociśnieniową i turbo.Wszystkie części nowe.Wydałem 9000pln na cześci+2800 robota i cisza jak makiem zasiał.Pierwszy i ostatni diesel.Benzyna to benzyna.To nic ze pali wiecej ale nie trzeba sie obchodzic jak z jajkiem.

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 00:48 
Pierwsze kroki

Zapomniałem dodać że silnik chodził jak traktor,dymił czasem na biało bo potem to już historia a z zapalaniem to wogóle były problemy czy ciepły czy zimny.A czasem to po przekręceniu kluczyka w pozycje stop silnik chodził parę sekund.Niech bmw zostanie przy silnikach benzynowych bo to im najlepiej wychodzi

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 21:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46-320d
Kod silnika: m47
hej
ja tez poszukuje rozwiazania glosniejszej pracy tego silnika i ogolnie podobne mam zdanie ze nie wszystkie silniczki chodza tak jak powinny moj tez nie nalezy do tych cichych i zastanawia mnie zmiana tego czujnika temp silnika czy cos by to nie pomoglo.
Jednak w twojej sytuacji to pierwsze zabral bym sie za te dwa bledy o ktorych piszesz bo mozesz miec spalanie tzw. stukowe i wtedy tez bedzie zezil silnik jak stary traktor :) pierwszy blad z tym polozeniem zlym iglicy - sprawdz wtrysk sterujacy bo moze byc uwalony i bedziesz mial silnik w systemie awaryjnym dawka paliwa bedzie usredniona przez kompa i silnik nie bedzie mial swoich fabrycznych wlasciwosci pracy.
Druga sprawa to ta przeplywka - tez b. wazna kwestia szczegolnie w tej jednostce

ja jeszcze "zaatakuje" ten czujnik temp. bo kilka juz razy przewija sie ta kwestia w cichszej pracy silnika ale narazie nie znalazlem jednoznacznej opini zeby to pomoglo.
Powodzonka i moze jakos uda sie nam ten fajny samochodzik u kulturalnic do normalnej cichej pracy nawet jak to na disela przystalo bo wiem ze moze nawet ta jednostka pracowac fajnie ale u mnie to tylko czasem ma takie fajne przeblyski i dlatego szukam przyczyny tej dziwnej glosnej pracy.

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 21:41 
Zacna persona forum

siemka - moze ciut nie na temat ale - czy ktos z was jezdzil na autostradzie w niemczech pasatem czy tez audi na maksa i w kilkuset kilometrowej podrozy - ja tak i nie chcialbym tych aut zamienic na bmw - skode podobnie - jesli cos macie nie tak trzeba dojsc dlaczego - ale tu mysle lepiej gdzies jakis dobry warsztat odwiedzic - ja u siebie slysze tylko swist wiatru -pzdr

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 22:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
harnas621 napisał(a):
siemka - moze ciut nie na temat ale - czy ktos z was jezdzil na autostradzie w niemczech pasatem czy tez audi na maksa i w kilkuset kilometrowej podrozy - ja tak i nie chcialbym tych aut zamienic na bmw - skode podobnie - jesli cos macie nie tak trzeba dojsc dlaczego - ale tu mysle lepiej gdzies jakis dobry warsztat odwiedzic - ja u siebie slysze tylko swist wiatru -pzdr

No zaszalałeś teraz z tym komentarzem :orany:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 19:13 
Pierwsze kroki

A czy powodem głośnej pracy może być pompa paliwa w baku czy tez ta pod progiem?

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 21:39 
Pierwsze kroki

Pompa paliwa wydaje mi sie ze na pewno nie wplywala na glosna prace jednostki... jesli to pompa wtryskowa, tak slyszalem, ale czy gdyby to pompa to silnik pracowallby rownomiernie i kulturalnie?? powinny byc chyba jakies inne obajwy przy awarii pompy. ja przyslluchalem ze ten nieprzyjemny dziwek dochodzi jakby pod zaworem EGR w glebi...ale to pewnie itak nie znaczy o zrodle glosnej pracy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1