BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Sprzęgło
PostNapisane: 26 czerwca 2010, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Witam!
Mam przelot 188.600km i czuje już że kończy mi się sprzęgło po prostu ślizga się. Moje pytanie przy takim zabiegu wymienia się samo sprzęgło czy też i koło dwu masowe? Czy jeśli jest ok i nie daje znać o sobie to niech tak zostanie? Czy też warto byłoby się przyjrzeć mu i wymienić żeby po wymianie sprzęgła za jakiś tydzień nie okazało się że jednak dwu mas też do wymiany i powtórka z rozrywki rozbieranie kolejna zabawa strata czasu i auto do mechanika :mur:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Sprzęgło
PostNapisane: 26 czerwca 2010, 22:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
mechanik może ocenić stan koła dwumasowego podczas wymiany i wtedy ew. wymienić
a telepie budą jak gasisz silnik?
przykładowo w służbowej octavii 1.9 przy 250 tys km było wymieniane sprzęgło, okazało się, że dwumas w stanie bardzo dobrym
wszystko zależy jak samochód był użytkowany i ile rzeczywiście ma przebiegu

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 08:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Mam bmw e39 2,5 tds na liczniku 240 tyś km.
Podczas jazdy samochodem np. na 2 drugim biegu wkręcam na roboty powyżej 3 tyś samochód jedzie ale nie przyspiesza, wskazówka od obrotów rośnie do 4,5 tyś a samochód nie przyspiesza, jest to na każdym biegu podczas gwałtownego przyspieszania powyżej 3 tyś obrotów.Sprzęgło czy coś innego??

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 09:48 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wygląda na ślizgające się sprzęgło

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 09:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Prosto mozna sprawdzic sprzeglo, wbij 3bieg zaciag reczny dodawaj gazu i pusczaj sprzeglo jesli auto zgasnie sprzeglo jest dobre a jesli nie to znaczy ze sie slizga.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 10:19 
Forumowicz

Wcześniej miałem obiaw trzęsnienia buda myślałem że dwu mas okazało się że tuleje mostu do wymiany i łącznik elastyczny. I jak narazie jest ok obiaw trzęsienia budą znikł nawet przy gaszeniu. Sprzęgło do wymiany na 100% ponieważ czuć że ślizga się daję pedał w podłogę obroty rosną a prędkość stoi w miejscu jeśli delikatnie wciskam pedał w podłoge jest ok. Tylko tak myślę czy pod czas wymiany sprzęgła należy wymienić też dwu mas tak jak zaleca to producent. Auto kupiłem w listopadzie 2008 z przebiegiem 168.000 książka prowadzona do 148.000 i ostatni przegląd połowa marca 2008 wydaje mi się że raczej autentyczny mój mechanik też mówi że wszystko wskazuje na autentyczność przebiegu no ale wiadomo z tym czasami różnie bywa.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 10:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Genralnie to producent pisze ze przy wymienie sprzegła należy sprawdzić stan koła dwumasowego i w razie potrzeby wymienić, wiec jeśli koło jest wporządku to nie wiem czy jest sens wydawać jakieś 1500 zł. W moim przypadku padało koło dwumasowe. Po rozebraniu okazało sie ze tarczę sprzegła też by wypadało wymienić, z tym ze sama tarcza była droższa niż kompletne sprzegło.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 11:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Jezeli dwumas jest dobry to niema sensu sie pakowac w koszty wymien to co trzeba i smigaj.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 12:45 
Forumowicz

Ok dzięki za szybką pomoc :)

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 12:54 
Forumowy terrorysta

Dwumas niekoniecznie, ale sprzęgło kompletne: tarcza, łożysko i docisk.

PostNapisane: 27 czerwca 2010, 17:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
jacekmury1 napisał(a):
Prosto mozna sprawdzic sprzeglo, wbij 3bieg zaciag reczny dodawaj gazu i pusczaj sprzeglo jesli auto zgasnie sprzeglo jest dobre a jesli nie to znaczy ze sie slizga.

Zrobiłem jak pisałeś, samochód gaśnie.
Zauważyłem ze pod samochodem pojawił się olej, jutro jadę zobaczyć na kanał.

PostNapisane: 15 maja 2012, 17:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320 d
Kod silnika: M47N
Witam moje autko to e46 2001r 168 tyś przebiegu.Przeglądałem wiele postów na temat sprzęgła ale nie znalazłem objawów które występują u mnie,mianowicie sprzęgło nie szarpie nie ślizga sie ALE na wyłączonym silniju jest ok natomiast gdy zapalę auto biegi wchodzą ciężko z oporem,nie ma przy tym żadnych zgrzytów czasami przy wrzucaniu jedynki odczuwa sie delikatne uderzenie pod podłogą.Czy to sprzęgło czy coś innego,czy przy awarji sprzęgła trzeba wymienić kompletne,proszę o wypowiedzi i porady :szok:

PostNapisane: 15 maja 2012, 21:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
kaspdar - Sprawdź luzy na wale - jeśli możesz obrócić choć trochę wałem bez poruszania kołami tylnymi tzn. że dyferek do wymiany, a przy okazji pewnie tuleje na sankach dyferka.

karamba_5 - dwumase uszkodzoną, zużyta można w miarę łatwy sposób rozpoznać po demontażu skrzyni i sprzęgła, a więc z dwumasą przykręconą jeszcze do wału korbowego - sprawdzasz czy te koło ma ruch po okręgu max 1-2cm (ta część w środku oczywiście), następnie patrzysz czy ten środek ma luz przód tył, a na końcu możesz spojrzeć czy te wew koło jest w środku czy na zew tego zew koła (czy jest rant). Jeśli masz powyżej 2 cm ruchu obrotowego to już są pierwsze oznaki zmęczenia, gdy dwumasa ma luz przód tył - jest zdyskwalifikowane do dalszej eksploatacji, natomiast gdy ma spory rant (2-3mm) to też należałoby wymienić na nowe. Nowe koło nie ma rantu, co więcej wew koło jest nad zew kołem, nie ma nawet milimetra luzu przód tył (bicia) i ma około 1cm luzu obrotowego.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 8 sierpnia 2013, 16:26 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 330d 184KM 2002r
Witam!

Trochę odświeżę temat...otóż miałem problem ze ślizgającym się sprzęgłem (rzekomo), bo przy "mocniejszym" naciskaniu pedału gazu auto nie przyspieszało a obroty się podnosiły (czyli wygląda faktycznie na sprzęgło). Kupiłem nowy komplet sprzęgła firmy LUK - do mojej wersji auta na 100%. Mechanik rozebrał wszystko co potrzebne by wymienić to sprzęgło i tam...zdziwko. Stare sprzęgło wyglądało jak nowe (ktoś niedawno je wymieniał) nie było w ogóle uszkodzone ani zużyte...no ale założyli mi nowe sprzęgło...tyle ze problem pozostał. Kazałem mu też sprawdzić dwumasę i niby jest ok (sprawdził ją bez zdejmowania). Wychodzi na to, że niepotrzebnie wydałem tyle pieniędzy na nowe sprzęgło...tylko pozostaje pytanie, co może być nie tak? Ta dwumasa jednak? Mechanik twierdzi, że niby jest za duża przestrzeń między dociskiem sprzęgła a tą dwumasą i dlatego się ślizga. Są niby dwie wersje dwumas na 184km (czyli tyle co ja mam) i 204km...mówił więc, iż możliwe jest, by ktoś wcześniej założył inną dwumasę która teraz nie pasuje z nowym sprzęgłem...możliwe? Tylko stare sprzęgło jest idealnie takie same jak to nowe które kupiłem, tylko różnicy się łożyskiem (to nowsze ma jakieś łożysko, że pod kątem może chodzić) i od kiedy kupiłem auto (jakieś 3 miesiące temu, to wszystko było ok, aż do teraz). Co może być przyczyną, tego mojego problemu? Być może ktoś się kiedyś z tym spotkał...bo jestem w kropce i nie wiem co dalej robić, by nie ponosić bezsensownych kosztów. Dzięki z góry za pomoc! :)

PostNapisane: 10 sierpnia 2013, 14:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 330d 184KM 2002r
Halo Halo, żyje ktoś? :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1