BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 22:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Czy to objawy pękniętego bloku?
PostNapisane: 19 sierpnia 2013, 16:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47 D20
Witam serdecznie i z góry przepraszam że ponawiam temat ale juz nie daje rady sobie z moim e46 320d 136 KM.
Problem dotyczy ubytku płynu chłodniczego. Zacznę od początku. Autko kupiłem w lutym b.r. z rąk prywatnych. Bardzo utrzymane i fajnie wyposażone. Po przejechaniu ok. 500 km kontrolka poinformowala mnie o niskim stanie płynu. Po sprawdzeniu okazalo się ze pływak jest na samym dnie( podkreślam ze za każdym razem kontrolka włącza się gdy pływak juz nie ma na czym się unośic). Mój zaufany mechanik sprawdzil wzrokowo przewody i stwierdzil ze wycieków nie widać. Po sprawdzeniu zawartości spalin w zbiorniczku okazalo się ze jak najbardziej one tam są :] Pierwsze co sprawdzono chłodniczkę spalin tłumacząc ze moze ona być przyczyną. Okazalo się że ma się ona dobrze i usłyszałem przerażającoą wiadomość że to na 90% uszcelka :( Zgodziłem się na robotę, przy okazji zmieniono mi kilka innych elementów. Sama wymiana uszczelki z robocizną to ok 800zl. Uradowany odebrałem auto, przejechałem 100km i znowu pomarańczowy przyjaciel mnie odwiedził na zegarach :) znowu plywak na dnie :/ Pojechałem znowu do mechaniora i powiedzial ze kasy juz nie chce i musi doprowadzić auto do stanu jakiego obaj oczekiwaliśmy. Sprawdzono od tamtej pory szczelność głowicy dwa razy. Wyszlo wszystko OK. Samochód ani razu nie kopcil na biało ani na czarno. Pali super. Temperatura w pionie, ogrzewanie dziala jak szwajcarski zegarek. Przewody nie twardnieją nawet przy dużych obrotach. A płynu sobie ubywa i to całkiem sporo. Mechanik w końcu się wkur** i wypiął chłodniczkę z obiegu. Akurat miałem wyjazd w góry. Po powrocie dosłownie na kilometr przed domem na zegarach kontrolka :szok: sprawdziłem, dolałem na stan(akurat weszlo 400 ml) Nie dużo jak na 750 km biorąc pod uwage że czesem dolewałem 0.5 l na 100km...... Znowu przejechałem 220km i kontrolka świeci. NIe wiem od czego to zależy ze raz mniej spierdzieli a raz więcej tego płynu... Dziś z kumplem na kanale szukaliśmy jeszcze jakiegokolwiek wycieku ale nic nie ma :( na zimnym czy na ciepłym, na biegu jałowym czy przy 3tys. obr/min sucho...
I teraz zasadnicze pytanie, czy może być to bolk?? Podkreślam że oleju nie przybywa, nie ma masełka na korku ani bagnecie, nie tworzą się bąbelki powietrza w zbiorniczku. Pomóżcie bo naprawde ręce opadają...Z góry dziękuję za przeczytanie tak długiego wierszyka :P nie kazdemu by się chciało :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Czy to objawy pękniętego bloku?
PostNapisane: 19 sierpnia 2013, 17:11 
Zacna persona forum

viewtopic.php?t=3905

Przeczytaj cały i jak ten temat nie wyczerpie Twoich wątpliwości to napisz jeszcze raz.
Rozumiem że wszystko oprócz tego uciekającego płynu jest ok?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1