BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 22:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] - tarcie w tylnym kole po wymianie łożyska
PostNapisane: 29 września 2013, 13:39 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328i / E46 320Ci
Kod silnika: M52TUB28/ M54B22
Witam

Miałem półośke do wymiany bo miałą luz do za jednym razem pomyślałem ze sobie wymienei łożysko (i to był błąd)

Gdyz po wymianie po przejechaniu jakkiś 5km usłyszałem takie cykliczne tarcie jakby tarcze o klocki (nie jak huczenie łożyska), mówie tarcze maja rant i pewnie klocek sie nie ułożył, a że w domu juz czekął komplet nowych tarcz klocków i szczęk ręcznego wraz z esawem naprawczym ręcznego no to na nastęny dzien wszystko wymieniłem.

Tarcze klocki i ręczy firmy BOSCH i co dalej jest ten odgłos, oczywisće tłoczki w zaciskach jak nowe, zaciski wyczyszczone jak powinny byc i nasmarowane prowadnice.

Półoś bez luzów, nowe łożysko faga (bez piasty) nowy olej w dyfrze 75w90 mobil 1 syntetyczny (to co było robione u mechanika wtedy)

Dźwięk ustaje podczas hamowania i rano po nocy przez pierwsze 3-4 km go nie ma to jest dziwne

Podniosłem tył auta do góry na kobyłkach właczyęłm jedynke i dodawałem gazu kołą sie kręciły i było to słychać z tego kołą co było wszystko wymieniane, felga jest minimalnie krzywa ale to raczejnei wpływa na ten dźwięk noi przed wymiana też była a dźwięku tego nie było, wydaje mi sie ze to ociera klocek o tarcze ( jest jeszcze na nich farba i to nie zdarta do końca bo tarcze nowe (ale dzień wcześniej na starych tez ocierało) z drugim kołem wszystko git nic nie trzeszczy a farba tez do końca jeszcze nie zdarta.

Co to moze być? łożysko faga okazało sie "kupą" czy moze błąd w montażu? Było to w serwisie gdzie robia tylko bmw i to u kolegi mówił ze nie chicało wyjsć, mozę piasta sie skrzywiła i teraz trze cyklicznie (jak by w jednym miejscu koła" im szybciej jade tym częściej to słychać ale to logiczne, i nie ejst to jakieś głośne, mój ojciec nawet tego nie słyszy, ale ja to słysze i mnie to wkurza ;P

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] - tarcie w tylnym kole po wymianie łożyska
PostNapisane: 29 września 2013, 15:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F30
Kod silnika: N20
miałem identycznie ostatnio tez wymieniałem łożysko na tyle i potem coś tarła i mnie wciaz wkurzalo
okazalo sie ze jakies sprezynki są w zacisku klocka. jakas sprezynka wyskoczyła - cos w tym stylu nie znam sie.

zbadaj zaciski i klocki.
generalnie ponoc nic niebezpiecznego - ale nie wiem jak jest w twoim przypadku dokładnie

pozdro

PostNapisane: 29 września 2013, 15:19 
Forumowicz

pewnei chodzi o spręzyni od ręcnego w tarczo-bębnie niestey wymieniłem je na nowe z ASO razem z kompletem hamulców i nic to nie dało ;(

Dalej, świszczy czy tam skrzypi czy trze, noa le nie huczy jak łożysko no ale sam już nie wiem :(

PostNapisane: 29 września 2013, 15:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: F30
Kod silnika: N20
jak to świszczenie się ma do prędkości auta?

PostNapisane: 29 września 2013, 15:36 
Forumowicz

Im szybciej jade tym szybciej świszczy, przy hamowaniu przy zamknieych okanach wogóle tego nie słychać, przy otwartych minimalnie, już mnie to wnerwia w piaek był u mehcanika wczoraj wymieniłem tarcze i jak by z dnia na dzień jest coraz głośniej, bo dzisaj pojechałm do feuverta zeby mi zdiagnowzowali to coraz głośniej to słyszałem, ale oczywiścienei mieli czasu, sam sie im dziwie ze w niedziele wogóle robią ;P

W sensie, że wraz ze wzrostem prędkości nie słychac tego odgłosu głośniej, ale cuklicznosć jak by otarcia wzrasta co daje efekt ze odgłos sie powiela w sensie tarcie czyli jak koło robi jedne obrót to jest jak by jedno otarcie a jak jediemy szybciej to w tym samym czasie są juz dwa otarcia wynika to oczywisce z prędkosci auta (cieżko wytłumaczyć) lecz głośnosć nie wzrasta wręc powyzej 100km/h nie słychac tego noa le to przez "pęd powietrza" nie jest to głośny odgłos ale strasznie wkruzajacy bo wcześniej tego nie było ;p

PostNapisane: 30 września 2013, 09:20 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Osłona tarczy moze jest pogieta i trze

PostNapisane: 30 września 2013, 13:18 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
miałem to samo u siebie po wymianie łożyska z i winna za to była piasta.
Po wymianie piasty wszystko wróciło do normy.

PostNapisane: 30 września 2013, 18:06 
Forumowicz

Nie mogłem spać w nocy wiec dzisiaj auto na kobyłki aby napęd byłw górze, zdjełem koła wrzuciłem 5 bieg i obserwowałem. I co wywnioskowałem, ze prawe koło co nie było ruszane kręci sie ładnie, a lewe co piszczy lata na boki (tzn sma tarcza z piastą) czyli perfidnie albo piasta krzywa albo łozysko źle wprasowane i teraz nie wime co robic wywalic te 3 dniowe łozysko i kupić nowe i wstawic nową piaste? Piaste juz mam tylko nie wiem czy łożysko nowe kupować ale chyba tak dla świętego spokoju ;/

PostNapisane: 30 września 2013, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Kuba318i napisał(a):
miałem to samo u siebie po wymianie łożyska z i winna za to była piasta.Po wymianie piasty wszystko wróciło do normy.
X2
piasta nie może być przytarta na łożysku

Wiecko napisał(a):
teraz nie wime co robic wywalic te 3 dniowe łozysko i kupić nowe i wstawic nową piaste? Piaste juz mam tylko nie wiem czy łożysko nowe kupować ale chyba tak dla świętego spokoju ;/
Łożysko i tak jest już na śmieci, przy wyciskaniu wysypie się razem z piastą.

7:20 taka piasta nie nadaje sie do ponownego montażu

PostNapisane: 30 września 2013, 21:35 
Forumowicz

No widziałęm juz te filmiki ale ściągacze na alelgro kosztuja ponad 100zł i jeszcze musiałbym kupic te odwócone torxy komplet ten do półośki za drugie tyle, a potem juz mi sie nie przydadzą to zrezygnowałem z tego zamairu i oddam poprostu do innego mechanika, tlyko teraz nie wiem czy znowu FAGA kupic czy dołozyć te 20zł i kupić SKF'a a piaste już mam ściągnełem z wahacza i tak jak móisz wyszła z połową łożyska i nie chiało to zejśc to flexem uciełme i jest ryska na pieście od flexa ale ona raczej w niczym nie przeszkadza bo łozyskoo i piasta wchodza na styk i tam nic nie bedzie tarło o tą ryske wg mnie

PostNapisane: 1 października 2013, 18:15 
Zacna persona forum

Chodziło mi raczej o całą powierzchnię tego "czopa" co wciśnięty jest wew. pierścień łożyska, nie może być przytarta, a oba pierścienie muszą wchodzić na ścisk.
Taka piasta nadaje się tylko do recyklingu :P
Obrazek

PostNapisane: 3 października 2013, 09:06 
Forumowicz

No wiem o co Ci chodzi hehe :D no ta perfidnie juz zajechana jak mówisz u mnie ta "nowa" jest bez kitu nowa wahacze leżały 20 lat w garazu nieużywane, mam ich jeszcze pare :P wiec nie jest tak ten środek wytarty ale oczywisce jak ściągałem z wahacza to połowa łozyska została na pieście i ja flexem traktowałęm bo palnik nie dawał rady i jest ryska taka z 0,5cm od wcięcia flexa ale w poprzek a nie jak tutaj na twojej focie wzdłuż i tak jak mówisz łozysko ma wchodzić na ścisk i nie pracuje razme z piastą więc wg mnie ta moja ryska nic nie przeszkadza ;p

PostNapisane: 3 października 2013, 17:21 
Zacna persona forum

Nie, ryska nie przeszkadza ;)

PostNapisane: 3 października 2013, 20:55 
Forumowicz