BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 22:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] problem z szyberdachem - nie chce sie zamykać
PostNapisane: 30 sierpnia 2011, 19:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw 525
witam panowie, po przestudiowaniu forum w wyszukiwarce nie udało się mi nic znależć na temat problemu jaki wystąpil w mojej buni 525 touring z 2003r.
na początku jak ja kupiłem z dachem było wsio wporządku, problem zaczął się jakieś 3 tyg temu, po naciśnieciu przycisku elegancko sie otwiera natomiast jeśli chce go zamknąć to gdy naciskam przycisk dach rusza na 2-3cm i staje i wtedy muszę kilku krotnie przyciskiem dopuki nie dotrze do końca zamknięcia, uchylanie tez bylo wporządku tak jak otwieranie do czasu, teraz rownież otwiera się ładnie ale z zamykaniem to słychać jakieś puknięcie przy silniku i nic - po kilku razach próbowania udaje się domknąć.
wspomnę jeszcze że przy domykaniu dachu z kluczyka o zamknięciu dachu nie ma szans, natomiast przy uchylonym to też musi być kilka prób to dopiero go domknie.
MA KTOS Z KOLEGÓW jakieś pomysły czy to silnik/linki czy jakiś grubszy problem
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] problem z szyberdachem - nie chce sie zamykać
PostNapisane: 1 września 2011, 21:01 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Masz problem z linkami. Zaczęły się rozjeżdżać. Wyposaż się w klucz ampulowy 4, jak za mocno się zaklinuje zostanie Ci tylko ręczne domykanie :(
Nie wiedziałem że tak można i połamałem jedną z podpór :wstyd:

PostNapisane: 5 września 2011, 18:42 
Pierwsze kroki

Czyli to linki :( , jak radzisz kolego ? mozna to jakoś naprawić czy będzie konieczna wymiana całego dachu ???
pytam bo niewiem czy linki można dokupić jako osobny element czy są one może tylko w zestawie z dachem ??

PostNapisane: 5 września 2011, 20:31 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Narazie osikałem temat z powodu braku czasu (działa klima więc odpuściłem) :(

Kolejna spawa, rzuciłem z grubsza okiem na tę konstrukcję, jak zamykałem szyber ręcznie. Naprawa tego bez browara nie będzie prosta ;) łatwiej wymienić mechanizm na sprawny.

PostNapisane: 6 września 2011, 08:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Podepne sie, bo u mnie tak to wyglada, ze co jakis czas gdy zamykam szyberdach mocno przesuwajac przycisk zeby go nie trzymac (inaczej w zasadzie nie probowalem :P ) to zatrzymuje sie na 3/4 domkniecia i trzeba nacisnac jeszcze raz. Dzieje sie to raz na 30 zamkniec. Szyber pracuje plynnie, nie zwalnia w tym miejscu, mechanizm dziala szybko. Zastanawiam sie, kto by mogl mi to ogarnac np w wawie, bo mozliwe ze to jest drobiazg i nie warto czekac az calkiem sie popsuje.

PostNapisane: 12 kwietnia 2012, 18:35 
Pierwsze kroki

witam panów, chciałbym odnowić ten temat ktory kiedyś tutaj umiesciłem, zblirza się lato i chciałbym ten dach w jakiś sposób naprawić tylko do końca niewiem jak ...
kolega napisal że "rozjeżdzają" się linki..., i tu niewiem co kolega miał na myśli, co trzeba bylo by naprawiać - cały mechanizm???
a może to wina przycisku sterujacego otwieranie/zamykanie, może gdzies na stykach nie łączy - wie ktoś jak to można spr jakoś "na krótko"
z góry dzieki za pomoc

PostNapisane: 6 października 2013, 19:05 
Pierwsze kroki

witam, temat z szyber załatwiony, okazało się że przy wymianie akumulatora był on uchylony, po odpięciu zasilania i ponownym podpięciu poprostu się rozprogramował, krótka wizyta u elektryka, podpięcie kompa, ponowne zaprogramowania i działa bez zastrzeżen
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1