BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 16:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] przerywanie silnika na niskich obrotach (Valvetronic)
PostNapisane: 11 października 2013, 20:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam. Pisze w sprawie wyswietlania sie podczas jazdy bledu silnika. Na niskich obrotach (od 1000 do 2000 tysiecy) kiedy gwaltownie nacisnie sie pedal gazu do spodu silinik zaczyna przerywac i mruga kontrolka silnika jak wtedy sie nie zgasi auta blad sie calkowicie wlancza i silnik calkiem inaczej pracuje a kontrolka juz nie mruga tylko caly czas swieci i silnik chodzi na 3 cylindry.Znajomy podpinal mi komputer i wykazalo niby blad sondy lambdy ale jak oddalem auto do mechanika to stwierdzil, ze takiego bledu nie ma i,ze to wina cewki, po odebraniu auta problem nie znikna,nie chcialbym dalej placic za naprawe ktora nic nie da. Kiedy silnik zlapie juz swoja temperature problem przy gwaltownym przyspieszeniu sie nasila. Ale kiedy autem jedzie sie bardziej dynamicznie i wskazowka od obrotomierza nie spada ponizej dwoch tysiecy autko chodzi normalnie, tylko na nagrzanym silniku na trzecim biegu auto jakby tracilo moc a na zimnym jest calkiem inaczej.szukalem podobnego przypadku na forum ale kazdy sie troche rozni. Bede bardzo wdzieczny za pomoc i opinie.Typ silniika to valvetronic

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] przerywanie silnika na niskich obrotach (Valvetronic)
PostNapisane: 11 października 2013, 22:17 
Pierwsze kroki

nie ma tu nikogo kto moglby chociaz troche wiedziec cos na ten temat ? nikomu sie takie cos nigdy nie dzialo z e46 n42 ?

PostNapisane: 20 października 2013, 17:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: n42
witam mam podobny przypadek nawet ,,słynny,, pan Adam z
Raszyna sobie nie poradził

PostNapisane: 22 października 2013, 17:51 
Pierwsze kroki

i masz moze jakies informacje co to moze byc ? bo bylem dzisiaj u mechanika zeby sprawdzil mi sondy wszystkie i twierdzi, ze z nimi jest wszystko ok, a komputer pokazywal wlasnie te czesci za problem tego przerywania... i nie mam pojecia co to moze byc ..:( prosze o jakies podpowiedzi bo strach tym autem gdzies daleko jechac ...

PostNapisane: 22 października 2013, 18:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Sonda do wymiany. Czym bardziej nagrzany tym gorzej. Sonda na zimnym nie pracuje, dopiero po lekkim podgrzaniu zaczyna pracę i wtedy będzie coraz gorzej. Miałem identycznie jak miałem e36 M40

PostNapisane: 23 października 2013, 08:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: n42
odłącz wtyczkę od valvetronica jest przy korku gdzie sie wlewa olej trzeba zdjąć osłonę plastikową tą która zakrywa świece, wtyczka 9 pinowa zobacz jak będzie się silnik zachowywał i odpisz czy są jakies zmiany

PostNapisane: 31 października 2013, 19:30 
Pierwsze kroki

ok dzieki za informacje, w sobote to sprawdze i napisze jak poszlo... bo jutro swieto :) dzieki, ze sie ktos w koncu odezwal :) najlepszego ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1