BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 czerwca 2025, 11:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d - Dziwny hałas po wymianie koła pasowego
PostNapisane: 9 czerwca 2013, 14:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d 2002
Witam wszystkich. Chcialbym podzielic sie z wami swoim zdarzeniem. Tak jak kolega Roger-Nysa ten sam przypadek z zerwanym kolem, zrobilem z kumplem pod domem (kumpel mechanik robil to nie raz) wszystko ladnie pieknie zalozone odpalam silnik i co slysze?! Jakis dziwny halas! z gory dodam ze halas tylko na wlaczonym silniku bo przy dodaniu gazu zanika. Halas wydobywa sie gdzies z okolic kola pasowego, sam juz nie wiem. Halas mozna by porownac jakby do jakiegos ruchomego elementu obudowy ale bardziej wydaje mi sie jakby halas luznego kola pasowego, nie wiem czy to wogole mozliwe takie mam przypuszczenia. Glowa peka mi juz od przypuszczen i czarnych scenariuszy.

Czy moglo sie cos stac z wałem?

Nie wiem dostal jakies luzy w momencie awarii koła pasowego czy cos, czy to dwumas?
Jesli cos nie tak stało sie z wałem to czy to cos powaznego mozna jezdzic?
Auto jezdzi normalnie bez jakichs podejrzanych zachowan.

POMOCY bo zwariuje!!!!! :rozpacz:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d - Dziwny hałas po wymianie koła pasowego
PostNapisane: 9 czerwca 2013, 22:09 
Zacna persona forum

jesli sam nie mozesz zdiagnozowac co i jak jedz do warsztatu - tak raczej nie powinienes jezdzic - czy kolo zalozyles nowe ?

PostNapisane: 9 czerwca 2013, 22:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
Koło nowe? Jakiej firmy ?

PostNapisane: 10 czerwca 2013, 11:11 
Pierwsze kroki

koło nowe, posciagam paski i zobacze czy dalej bedzie halasowac.. dam znac jak robiore

PostNapisane: 10 czerwca 2013, 12:49 
Pierwsze kroki

Siemanko. Posciagalem paski wlaczylem silnik na chwile i co? nie ma halasu. uff z kolem wszystko wpozadku. No dobra jedziemy dalej zalozylem paski i jest halas. no i zaczalem sie przysluchiwac i przygladac i jest! eureka :) napinacz ( ten od dlugiego paska, po prawej stronie) bardzo wibrowal wiec na wlaczonym silniku nalozylem klucz i okazalo sie ze po przytrzymaniu halas ustaje. Ogolnie rzecz biorac zalozylem nowe kulko od tego wlasnie napinacza no ale musze kupic nowy napinacz.

Ktos wczesniej wymienial, duzo roboty? Pozdro :hurra:

PostNapisane: 10 czerwca 2013, 22:41 
Zacna persona forum

zmien kumpla !!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 08:09 
Pierwsze kroki

Kumpel jest ok! :) Rzecz w tym ze napinacz jest sprawny bo ma naciag i to mocny, nie ma luzow na pasku. Nie wiem dlaczego sie tak dzieje..

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 10:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Z3
Łożysko powiedziało dość.

PostNapisane: 11 czerwca 2013, 11:19 
Pierwsze kroki

łozysko czego? rolki na napinaczu? wlasnie tez bylo zmieniane razem z kolem i paskami

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 01:31 
Pierwsze kroki

W napinaczu jest sprężyna odpowiadająca za naciąg oraz "amortyzator" który tłumi wszelakie drgania. U mnie łożysko było na rolce napinacza dobre, naciąg był dobry ale napinacz podskakiwał. Po wymianie jak ręką odjął.

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 03:20 
Zacna persona forum

zmien napinacz

PostNapisane: 12 czerwca 2013, 12:55 
Pierwsze kroki

No wlasnie ale mowimy o tym po prawej stronie tak. Jak wyglada ten wlasnie mechanizm napinacza. Latwo sie go wyciaga, kto wie prosze napisac. Nie moge znalesc zadnego postu

Z gory Dzieki !

PostNapisane: 17 listopada 2013, 14:29 
Pierwsze kroki

Czesc wszystkim. Wracajac do tego tematu to wymienilem napinacz razem z rolka mam dalej te same objawy. Ogolnie rzecz biorac wymienilem takze pompe wspomagania bo bylem na 100% pewny i dupa. Bylem u 3 mechanikow i co kazdy mowi ze napinacz ale jak napinacz skoro jest nowy. Dodam jeszcze ze najczesciej halas wydobywa sie zaraz po odpaleniu, i jak zagladam pod maske to napinacz az skacze i piszczy dopiero jak zwieksze obroty to cisza ale jak zwolnie to znowu. Czasami jak odpalam jest cisza dopiero jak ruszam to slychac.

A wiec tak wymienilem kolo pasowe, napinacz z rolka, pasek i pompe wspomagania. Dodam ze nie wydaje mi sie zeby to byla wina kola pasowego jak czytalem w wielu tematach bo gdyby bilo to caly czas i za kazdym razem. A patrzac na kolo w czasie pracy to wyglada normalnie. Moja uwage zwraca halas ktory wydobywa sie wlasnie w oklolicy pompy wspomagania i alternatora. Zauwazylem jeszcze ze pasek podczas pracy jak idzie zalternatora na kolo pasowe ma bardzo duze wibracje az skacze przez co szarpie napinacz. A w momencie kiedy wlaczam auto i nie ma zadnego halasu pasek prawie nie skacze i napinacz tez. Zauwazylem takze ze gdy wlaczam swiatla to slychac wyrazne buczenie a jak wylaczam to cisza, wlaczam buczy ,wylaczam cisza.

Czyzby to byl alternator? Moze ma juz wyrobione lozysko?
Takie mam wlasnie juz teraz przypuszczenie i powiem wam ze to bedzie ostatnia rzecz ktora wymienie bo rece opadaja :D

PostNapisane: 17 listopada 2013, 14:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
rolki 3 ina i napinacze 2 firmy ina lub skf + kolko corteco + 2 nowe paski duzy z filcem continental contitech inaczej pisk przy paleniu albo nie podchodzic do tematu i dac sobie po lapach. dla wymagajacych nowa pompa wody hepu lub skf odrazu + uszczelka z blachy oryginalna. do kola pasowego corteco trzeba kupic srube i podkladke nowa oryginalna. mozna tez odrazu zmienic termostat jak sie przy pompie grzebie. nigdy nie rozkrecac pod garazem w celu wymiany samego kola. bo mozecie wbic na mine :wstyd: sie okaze ze polowa rolek do wymiany pompa ma luz :wstyd: jezdzic az padnie kolo i zmienic wszystko na raz. kolo jak pada to widac i slychac. tak to alternator. do regeneracji a teraz to i to kolko na nim

PostNapisane: 23 listopada 2013, 22:21 
Pierwsze kroki

Dzisiaj zmienilem pasek na Continental Contitech i przy okazji rzucilem okiem na alternator. Nie wyczuwam zadnych luzow i obraca sie plynnie bez zadnego jakiegos oporu. Dzisiaj znowu odpalam rano i znowu szarpie napinaczem i halasuje. Dojechalem do pracy, staje i na wolnych obrotach cisza wszystko pracuje plynnie. Po pracy odpalam auto cisza wszystko ok po dojechaniu do domu cisza a za jakis czas na wolnych obrotach znowu slychac tak cichutko a po jakims czasie glosniej, szarpanie napinaczem.

Sluchajcie jak dodac filmik?

A mam jeszcze pytanie czy luz na dwumasie ma wplyw na prace silnika i kola pasowego?

PostNapisane: 26 listopada 2013, 19:11 
Pierwsze kroki

Sluchajcie wrzucilbym filmik z kom ale nie bardzo wiem jak to zrobic.. moze ktos pomoc? takie przypadku napewno jeszcze nikt nie widzial :zabawa:

PostNapisane: 28 listopada 2013, 08:49 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57
KOŁO ZAŁOŻYŁEŚ NOWE,CZY UŻYWANE I JAKIEJ FIRMY .BO jeżeli to nie było nowe koło corteco ,to możesz sobie wymieniać paski ,rolki ,napinacze pompy itp i dalej będzie to samo

PostNapisane: 28 listopada 2013, 13:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Sprawdź wszystkie koła pasowe czy nie są jakoś wyszczerbione czy coś w tym stylu. U mnie problem był z kołem pasowym pompy wspomagania i pasek hałasował oraz był pokaleczony.

PostNapisane: 15 grudnia 2015, 12:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 325 ci
Witam,

Sorry jeśli wszedłem nie w ten temat co powinienem, jestem nowym użytkownikiem, a wydaje mi się przynajmniej że usterka wskazuje na okolice alternatora. Mianowicie od jego wymiany słychać taki hałas z okolic alternatora. Nie próbowałem jeszcze nic demontować ani sprawdzać. Czy ktoś się domyśla gdzie w ogóle szukać przyczyny?

Poniżej wrzucam link do filmiku
https://youtu.be/Ui9Ul1Y0Hhk

Z góry dzięki za każdą odpowiedź

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1