BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 23:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kierunkowskaz
PostNapisane: 22 października 2008, 22:49 
Pierwsze kroki

Witam.
Pojawił się śmieszny problem związany z kierunkowskazem. Historia przebiegała mniej więcej tak podczas jazdy, i wrzucaniu kierunku na desce kontrolka zaczęła migać z większą częstotliwością niż normalnie, na postoju okazuje sie że nie działa kierunkowskaz z przodu, zaś z boku i z tyłu chodzi normalnie. Po 5 minutach wraca do normy i działa jak powinien. Następnego dnia, na zimnym silniku sytuacja się powtarza, i wszystko przechodzi po nagrzaniu silnika. Teraz coś co mnie rozśmieszyło: problem znikł na 2 dni i dziś znowu się pojawił. Moim zdaniem zapewne poluzował sie jakiś kabel przy żarówce i nie do końca łączy. Moje pytanie brzmi tak: istnieje jakiś mądrzejszy sposób niż demontowanie całej lampy by dostać sie do kierunkowskazu, czy pozostaje mi tylko to?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 23:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36/ E 91
Kod silnika: M40B16/ M47T2
Chyba pozostaje tylko demontaz...mozesz tez na wlaczonym poruszac kablem...jesli go gdzies widzisz pod maska...moze gdzies nie laczy badz stylki zasniedzialy badz sie zalaly...

Problemem moze tez byc obluzowana w swoim "gniezdzie" zarowka...wiec bez demontazu sie chyba nie obejdzie :kwasny:

ŁUKASZ

<<< Maszeruj albo giń... >>>

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 23:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
a może to problem w bezpiecznikach, własnie dziś to naprawiłem ale z tylnią prawą lampą :] jakaś blaszka się poluzowała i niedziałała cała lampa, wystarczyło podgiąc lekko i gra gitara

albo faktycznie jakaś żarówka się obluzowała, lub kończy się.
a przy odpaleniu nic Ci nie pokazuje na komputerze ??!!

Ostatnio edytowano 22 października 2008, 23:47 przez MaTiMa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, 23:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
niestety w e46 nie dojdziesz do kierunkowskazu inaczej niz przez demontaz. nie musisz wyciagac calej lampy, w rynience blotnika jest prostokotny otwor przez ktory wkretakiem przyciskajac w dol mozna odblokowac kierunek i wyjdzie bez ruszania lampy, polecam uzyc jakiej latarki zeby najpierw zlokazlizowac ten kawalek plastiku ktory trzeba wcisnac

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 19:20 
Pierwsze kroki

iglu napisał(a):
Chyba pozostaje tylko demontaz...mozesz tez na wlaczonym poruszac kablem...jesli go gdzies widzisz pod maska...moze gdzies nie laczy badz stylki zasniedzialy badz sie zalaly...

Próbowałem ale było to na szybkiego, więc nie sądzę żebym poruszył właściwy kabel, właściwie ruszałem wszystko co biegło w kierunku lampy :)

MaTiMa napisał(a):
a może to problem w bezpiecznikach, własnie dziś to naprawiłem ale z tylnią prawą lampą (...) a przy odpaleniu nic Ci nie pokazuje na komputerze ??!!

1) u mnie cała lampa działa -pomysł że to bezpieczniki odrzucam z miejsca
2) komputer nic nie pokazuje

Santino napisał(a):
niestety w e46 nie dojdziesz do kierunkowskazu inaczej niz przez demontaz. nie musisz wyciagac calej lampy, w rynience blotnika jest prostokotny otwor przez ktory wkretakiem przyciskajac w dol mozna odblokowac kierunek i wyjdzie bez ruszania lampy

Będę grzebał w weekend. Pomysł z rynienką bardzo mi się podoba. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 21:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57
W mojej e36 mialem dokladnie ten sam objaw przy zasniedzialych stykach. Pomogla wymiana kostki w ktorej osadzona jest zarowka - poprostu gdy zarowka nie kontaktowala - kontrolka pracowala 2 razy szybciej.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, 22:29 
Pierwsze kroki

Zabiorę się do tego w weekend, jesli wszystko będzie grało to dam znać. Dzięki za info

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 21:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46 2.0i
Kod silnika: M52
U mnie jest podobnie. Kierunkowskazy z lewej strony czasem szybko działają, ale "wszystkie" nie wiem co to możne być. ale jest to tylko przez jakieś 10s później się uspokaja.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 00:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
jedyny196 napisał(a):
U mnie jest podobnie. Kierunkowskazy z lewej strony czasem szybko działają, ale "wszystkie" nie wiem co to możne być. ale jest to tylko przez jakieś 10s później się uspokaja.

sprawdz kostkę z przewodami do kierunków, ja miałem poluzowane kable i taki był obiaw,
a jak nie to kończy się żaróweczka :]

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 17:44 
Forumowicz

sprawdzę wszystkie. pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2009, 20:36 
Forumowicz

Zrobiłem. Kostka w tylnej lampie była zaśniedziała i trochę przytopiona na masie.
dzięki pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2009, 11:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Hej. Mam problem z prawym kierunkiem- jak go włączam to zaczynają migać ksenony. Masę sprawdziłem, bezpieczniki też-oki. Co to może być? Przekaźnik? Ale gdzie on jest?

Tytuł: Re: [E46] Kierunkowskaz
PostNapisane: 6 listopada 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Ja mam podobny problem - jak wlaczam kierunek w prawo to ksenony swiruja, czasem, a ostatnio dosc czesto swiruja nawet bez wlaczania kierunku. Co ciekawe - rozkminilem, ze problem chyba jest z lewa lampa tylna, poniewaz jak ja odlacze, tudziez jak wyjme zarowke kierunkowskazu to problem ustaje. Wyczyscilem to wszystko na tyle na ile to mozliwe (chociaz wlasciwie to sterylnie tam bylo, styki tez wygladaja na czyste...) i nic. Dalej po podpieciu tej lampy dzieja sie cuda, szczegolnie kiedy wlaczam PRAWY kierunkowskaz (przypominam, ze to odpiecie LEWEJ lampy powoduje znikniecie migania). Nie jest to kwestia zarowki, bo zamienialem je stronami i jest dalej dokladnie ten sam efekt.... chyba dam sobie spokoj i podjade do elektryka.

PostNapisane: 7 listopada 2010, 14:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Poprawka! Udalo sie naprawic i nic nie miga :D Wczoraj wieczorem lekko podgialem styk nr 4 w lampie (byl lekko pod innym katem niz reszta - masa z tego co mi sie wydaje), przeczyscilem wszystkie styki. Dzis jeszcze rozebralem wtyczke i wyczyscilem rowniez styk nr 4 (wydawal sie lekko przybrudzony), zlozylem wszystko do kupy i dziala jak tralala. Nie ma zadnej blyskoteki, niezaleznie od tego czy wlaczone sa kierunki, halogeny czy cokolwiek innego. Pozniej sie jeszcze przejade zeby sprawdzic czy podczas jazdy jest wszystko ok.
.
.
.
Yyyy tak.... :wstyd: a wiec okazalo sie, ze nastepnego dnia byla masakra! Znowu wszystko wrocilo do poprzedniej sytuacji, a wiec powtorka z rozrywki - lampy (tym razem obie) do domu i czyszczenie stykow i czego sie tam dalo. Pozniej ponowny montaz i.... :cenzura: to samo!! Myslalem, ze mnie krew zaleje i w akcie desperacji w ruch poszlo WD40... poszlo w obie wtyczki i... od tamtego czasu nie mignelo ani razu :cwaniak:

PostNapisane: 23 marca 2011, 19:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b20
mam identyczny problem czściłem styki i nie bardzo pomoglo co jeszcze mozna zrobic? moze ta mase polutować całkiem osobno??

PostNapisane: 24 marca 2011, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Panowie sprawdźcie wszystkie żarówki czy działają. Ja miałem spalone te od podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Wiem, że to może jest śmieszne lub głupie, ale wymiana ich pomogła. Po krótkim czasie padł mi ten mrugający ksenon, ale wymieniłem go i do dziś śmigam bez problemu.
Nie znalazłem wyjaśnienia co ma tył do przodu, ale ważne, że śmiga.

PostNapisane: 3 listopada 2012, 14:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144584
Moja była
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=113087
ja się pytam tak poza tematem kto wymyślił mocowanie żarówek H7 no [cenzura] koszmar to samo wymiana z jednej strony postojówek... no mechanikiem nie jestem miałem z 3 auta żarówek wymieniłem od h i jeszczę trochę a w e46 nie umiem męczę się jak bura suka i w ogóle jestem zdenerwowany bo mi paluchy odpadają a jeszcze jedną muszę wymienić... :)

PostNapisane: 12 lutego 2013, 15:35 
Forumowicz

spróbuj wymienić żarówkę od ringów w e60/e61:)

PostNapisane: 23 listopada 2013, 18:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i
Kod silnika: m43
odświeżam temat bo mam problem z szybko migającym kierunkowskazem w e46 wszystko działa i świeci nie ma żadnych spalonych żarówek a dalej to samo

PostNapisane: 23 listopada 2013, 19:05 
Forumowicz

posprawdzaj kostki ( czy nie są zaśniedziałe) z tej strony co szybciej miga.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1