BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 10:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330Ci M54B30 Szarpanie na jałowym, prychanie z wydechu
PostNapisane: 4 września 2013, 12:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 318tds e46 330Ci
Kod silnika: M41 M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=135207
Witam. Mam problem z moja 330Ci. Po ostrzejszej jezdzie samochod na biegu jałowym podszarpuje i charakterystycznie prycha z wydechu, lekko nierówno pracuje.. Lecz na obrotomierzu wskazówka jest w miejscu. Problem mnie mocno zastanawia ponieważ w samochodzie zostało wymienione w ostatnim czasie: DISa, ODMA + Oil catch tank, PRZEPŁYWKA, GUMY OD PRZEPŁYWKI I PRZEPUSTNICY, ZOSTAŁ PRZECZYSZCZONY KROKOWIEC I PRZEPUSTNICA, 2 lata temu WYMIENIONE WSZYSTKIE WEZE OD ODMY, CEWKI I SWIECE rok temu, samochod jest na LPG i po przełączeniu na niego szarpnięcia są mniejsze lecz nadal wystepuja (ostatnio wymienione wtryskiwacze gazu) Samochód nie stracił mocy ale jest to bardzo irytujace. Moje podejżenia są kierowane na wtryskiwacze (chociaz duzo jeżdze na PB) wiec nie powinny sie zacierać albo czujnik spalania stukowego. Bede podlaczal pod komputer ale wiem ze nie wszystko on zdiagnozuje.. ma ktos jakies doswiadczenia z podobnym problemem ? help

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 330Ci M54B30 Szarpanie na jałowym, prychanie z wydechu
PostNapisane: 4 września 2013, 22:43 
Częsty bywalec

Dodam ze poduszki pod silnikiem i skrzynia tez zostaly wymienione.. nikt nie miał podobnego problemu ?

PostNapisane: 5 września 2013, 06:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525i
Kod silnika: M54B25
Musisz najpierw podłączyć pod komputer, innej rady nie ma. Najlepiej jeśli będzie to GT1 (DIS) lub INPA.

PostNapisane: 14 stycznia 2014, 21:57 
Częsty bywalec

Problem ustąpił po skasowaniu adaptacji (najlepiej przez INPE) lub zwierając klemy na ok 1h. Idealnie jeszcze nie było więc wymieniłem świece (wczesniej NGK 4 elektrodowe) - podobno nie nadaja sie do tych silników.. i wymieniłem na DENSO K20TT jednoelektrodowe, od razu poprawa.

Brat tez miał ten problem w swojej 328 e36 i pomogło po poprawieniu (przeczyszczeniu) masy na cewkach (zaśniedziałe na konektorach), masy od silnika - na łapie ,wymianie swiec (tez k20TT), wyczyscił tez styki od przekazników oraz styki (spiralki) w fajkach na cewkach, wymienił tez termostat bo mu sie niedogrzewał + ew przeczyścić przepływke (najlepiej zanurzyć całą w benzynie) + ew wymiana sond LAMBDA
U niego najwieksza poprawa nastąpiła po przeczyszczeniu w/w styków i wymianie świec.

Chyba innych przyczyn nie mogło być :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1