BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 19:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Nowy akumulator wyładowuje się na mrozie
PostNapisane: 23 lutego 2007, 18:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam praktycznie nowy (ma dwa miesiące) akumulator Bosch, niestety podczas mrozów, przez noc się wyładowuje, rano nie mogę odpalić auta. Jezdziłem do firmy, gdzie zakupiłem akumulator, tam go sprawdzili - jest OK. Stwierdzili także, że istnieje pobór prądu w graniacach 1,5 A... wyjmowali bezpieczniki, prąd spadał przy wyjęciu dwóch bezpieczników od klimatronika.
Wysłali mnie jednak do elektryka, by dokładnie to sprawdził... a elektryk stwierdził, że nie widzi żadnego poboru prądu.... ale to było dwa dni później, kiedy ustąpiły mrozy, teraz mrozy powróciły, a razem z nimi problem...

Coś mi mówili, że w aucie są podgrzewane lusterka, które się same włączają przy niskiej temperaturze... ale chyba niemożliwe, aby się włączały przy zgaszonym aucie... ale może to jest jakiś dobry trop...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 19:03 
Forumowicz

Witam,te lusterka to troche malo prawdopodobne.Wydaje mi sie zebys rano dotknął powierzchni lusterka i sprawdzil czy są cieple ,jesli nie to nie ma upływu prądu.Widze ze masz E46,a ja tylko E30 i nie chce nawciskac jakiegos kitu,ale wydaje mi sie ,ze to dosc prosty sposob.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 19:19 
Forumowicz

witam co prawda mam e46 i takiego problemu nie mam ale u ojca w e39 było to samo kupilismy nowy akumulator i tez sie rozładowywał a przyczyna okazało sie ogrzewanie był padniety jakis moduł i samo sie załaczało jak auto było wyłaczone :( wymienilismy w aso i wszystko juz jest ok.

73!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 23:21 
Forumowicz

dtls napisał(a):
spadał przy wyjęciu dwóch bezpieczników od klimatronika.

zamknij auto i posiedz w nim przez jakis czas :) jak załaczy sie ogrzewanie to
na 100% musisz wymienic ten moduł (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) koszt w ASO to z wymianą około 320 zł. A Jezeli masz webasto to sprawdz jak masz ustawione z tego co pamietam z mojej starej e39 to miałem poprzestawiane i tez brało prąd. Na pwno któras z tych rzeczy jest przyczyną. U ojca trzech elektryków wmawiało ze wszystko jest ok a ostatni wcisnoł nowy akumulator(stary był ok) dopiero w ASO zaskoczyli co sie naprawde dzieje.

73!

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2007, 23:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ostatnio, tydzień temu, u kumpla (E36 M52B28) był taki sam problem (kilka godzin wystarczyło by akumulator rozładować do zera), powodem był zajechany (do imentu) alternator, po jego wymianie jak ręką odjął, więc u Ciebie może byc podobnie, podjedź do elektryka i niech Ci sprawdzi alternator

pozdrawiam Rafał

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2007, 13:05 
Uzależniony od forum :)

Biały chyba miał coś podobnego...co prawda e39 ale w klimatroniku jakiś wiatraczek mu sie nie wyłączał...tylko nie wiem czy w e46 te zjest taki wiatraczek :wstyd:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=26102#26102 - nowe zdjĂŞcia w galeri

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 18:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Dolaczam sie bo mam podobnie

Zawsze gdy sa mrozy jest problem z E46 320d - zmieniane byly akumulatory i ciagle to samo. Zmierzylem pobor pradu na wylaczonym silniku - 1.3A

Po wyjeciu bezpiecznikow opisanych ponizej, pobor pradu spadl do 6mA:

1. Diebstahlwarnanlage - alarm
2. Bordmonitor
3. Instrumenten-Kombi (co to jest ?!)

Kazdy bezpiecznik powodowal wyrazny skok natezenia pradu w dol, szczegolnie Bordmonitor i alarm. Ktos ma pomysl jak przeprowadzic dalsza diagnoze, co tam moglo sie stac ze bierze wiecej pradu niz powinno ?

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 20:53 
Forumowicz

ile cenisz za kiere

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2009, 14:20 
Poszukaj zanim zapytasz

gdzie znajduje sie akumulator w e36 po prawej str kierownica dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2009, 17:24 
Pierwsze kroki

witam prawdopodobnie w bagażniku z prawej strony ja bynajmniej tam mam w e39 tez kierownica po prawej

Tytuł: Re: [e46] Nowy akumulator wyładowuje się na mrozie
PostNapisane: 31 grudnia 2013, 15:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 316i
Kod silnika: M43TU B19
kolego dtls doszedłeś do tego co było przyczyną rozładowywania akumulatora?? u mnie mam to samo a w ubiegłej zimie chodził samochód ok, teraz malutki przymrozek i auto nie odpala nawet śniegu nie ma w tym roku i dużych mrozów

szczęśliwego nowego roku i udanego sylwka :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1