BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] 530d Brak mocy, przeładowanie, brak pomysłów
PostNapisane: 10 listopada 2015, 22:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
Witam, moje bmw trochę zamula wygląda to tak jak by nie za każdym razem przestawiały się łopatki zmiennej geometrii. Przedstawię to na przykładach ( będzie łatwiej zrozumieć )

1 bieg ruszamy ciśnienie doładowania oczekiwane 1100 zmierzone 1500 dochodzimy do 2 tys czuć przestawienie ( również słychać bo mam pełny przelot ) wartości się równają, niestety czasem dochodzimy do 2,5 tys 3tys i czasem dopiero przy 3 się przestawi, nie ma znaczenia jaki bieg, chociaż 1 i 2 prawie zawsze przy 2 tys.

na 1 i 2 biegu gdy te wartości się zrównają i dam pełny gaz wszystko jest w miarę ok ciśnienie doładowania oczekiwane 2175 zmierzone ok 2250. Niestety na 3,4,5 biegu zazwyczaj jest oczekiwane 2175 a zmierzone 2482 wtedy czuć mega zamułę, słychać wtedy jak by się nie przestawiały te łopatki i tak jak by jechał na samym powietrzu.

Nie mam już pomysłów ponieważ wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania, nowy elektrozawór sterujący turbo + jazda na 2 używanych, egr zaślepiony, nowe wężyki + pomiar podciśnienia ( nie wiem czy dobrze to zrobiłem podłączyłem się pod przewód wychodzący z trójnika : http://i.imgur.com/4osZBWj.png.

Sztanga a wraz z nią "dzyndzelek" sterujący pierścieniem chodzi lekko i bez przycięć : https://www.youtube.com/watch?v=CuryrT1u_N4&feature=youtu.be&t=43s

Nie mam już totalnie pomysłów czemu tak się dzieje ;/ ;/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] 530d Brak mocy, przeładowanie, brak pomysłów
PostNapisane: 11 listopada 2015, 12:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d
Kod silnika: M57
Kurcze a może to jednak coś z podciśnieniem, zobaczcie jak szybko spada podciśnienie przy wciskaniu hamulca no i też bardzo energicznie to ono nie narasta

PostNapisane: 15 listopada 2015, 10:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
sprawdz ten regulator mowja na to gruszka czy dział oki czy podcisnienie jest wpozadku

PostNapisane: 16 listopada 2015, 17:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TUD30
Nie wiem czy to to samo ale u mnie raz miałem podobny problem, zero mocy. Okazało się, że spadł wężyk od podciśnienia :o Wymiana na nowy i wszystko znowu pięknie.

Najpierw zajechałem do mechanika który podobno najlepiej się zna na dieslach w mieście i od razu mówi: x część 500zł, y 300, z 250 i tak wymieniał. Zajechałem do drugiego to w pół godziny wszystko mi ogarnął. Masakra jakaś.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1