BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 12:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Kontrolka ABS I ASR pomocy dalej nic:(
PostNapisane: 23 stycznia 2014, 09:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 523I
Kod silnika: M52B25
Witam kolegów i koleżanki
Mam problę i bardzo na was liczę. Naczytałem się już mnustwo podobnych tematów, i niestety dalej jestem w czarnej d**ie.
Moje objawy są takie że czasem zapalały się kontrolki ABS i ASR a czaem nie (oczywiście abs i asr przestał działąć). Teraz już ciągle świecą. A ja boję się jechać z rodzinką w góry bez abs i asr i pokrzyżowało to moje wszystkie plany.

Analizując inne tematy podjełęm stosowne kroki.
1. Sprawdzenie na kompie który czujnik - tutaj zakupiłem kabel i nauczyłem się obsługi programu diagnostycznego - wynik uszkodzony prawy przedni czujnik
2. Wyczyszczenie czujnika i tu jest problem bo jak wyjełem czujnik z gniazda to był czyściutki dlatego podążyłem do pnkt. 3
3. Wymiana czujnika - i tutaj wypowiedzi co poniektórych forumowiczów (żeby na bank wymieniać czujni) wywiodły mnie w pole i straciłem chyba 100zł:/ bo wymieniłem czujnik i dupa blada , nie działa.

Co mi pozostało?
Napisane jest żeby przegwizdać kable, czy ktoś bardziej w temacie podpowie jak to zrobić łopatologicznie?
Wyczyścić jakieś wianuszki czy łańcuszki w piaście, czy ktoś by podpowiedział jak mam to zrobić...?
Podłączyć żaróweczke pod kostkę... czy to dobry pomysł? i Jaką żartóweczkę? postojówka będzie dobra?
Czy macie jakieś inne pomysły jakie kroki powinienem podjąć

Uwaga! proszę nie pisać żębym poczytał ist. posty bo naczytałem się ich mnustwo, od miesiąca je czytam! i nikt nie napisał jak sprawdzić kable , czy jak wyczyścić te wianuszki przy piaście!
Potrzebuję waszej braterkiej pomocy:)
Nie chcę w ciemno wymieniać sterownika abs puki nie wykluczę wszystkiego co mogę...po prostu wolę te pieniądze które wydał bym na strzelanie w ciemno wydać w inny sposób

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Kontrolka ABS I ASR pomocy dalej nic:(
PostNapisane: 23 stycznia 2014, 09:48 
Specjalista

Kod silnika: MXXBXX
Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

FunPage E36 Coupe Black Bitch http://www.facebook.com/e36bbcosmos/
jedrek80 napisał(a):
Witam kolegów i koleżanki
Mam problę i bardzo na was liczę. Naczytałem się już mnustwo podobnych tematów, i niestety dalej jestem w czarnej d**ie.
Moje objawy są takie że czasem zapalały się kontrolki ABS i ASR a czaem nie (oczywiście abs i asr przestał działąć). Teraz już ciągle świecą. A ja boję się jechać z rodzinką w góry bez abs i asr i pokrzyżowało to moje wszystkie plan
Kiedyś były auta bez ABS i ASR i jakoś się podróżowało, nie szukaj wymówek :P

jedrek80 napisał(a):
Analizując inne tematy podjełęm stosowne kroki.
1. Sprawdzenie na kompie który czujnik - tutaj zakupiłem kabel i nauczyłem się obsługi programu diagnostycznego - wynik uszkodzony prawy przedni czujnik
2. Wyczyszczenie czujnika i tu jest problem bo jak wyjełem czujnik z gniazda to był czyściutki dlatego podążyłem do pnkt. 3
3. Wymiana czujnika - i tutaj wypowiedzi co poniektórych forumowiczów (żeby na bank wymieniać czujni) wywiodły mnie w pole i straciłem chyba 100zł:/ bo wymieniłem czujnik i dupa blada , nie działa.
I czy po wymianie skasowałeś błąd? Wklej proszę screen z INPY, bo chyba źle zrozumiałeś błąd i nie czytałeś co jest napisane na samym dole.

jedrek80 napisał(a):
Co mi pozostało?
Napisane jest żeby przegwizdać kable, czy ktoś bardziej w temacie podpowie jak to zrobić łopatologicznie?
Wyczyścić jakieś wianuszki czy łańcuszki w piaście, czy ktoś by podpowiedział jak mam to zrobić...?
Podłączyć żaróweczke pod kostkę... czy to dobry pomysł? i Jaką żartóweczkę? postojówka będzie dobra?
Czy macie jakieś inne pomysły jakie kroki powinienem podjąć
Żadnego czyszczenia, tylko wymiana i może wymieniłeś nie ten, albo pompa siadła ale sprawdzimy jak wkleisz screen błądu ABS ASR z INPY.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 09:50 
Sprawdź pompę abs, jest to jedna z typowych wad modelu E39.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 10:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak
Załóż stary czujnik, wykasuj błąd i otwórz Inpę w zakładce ABSu. Powinien być tam test prędkości (km/h) dla każdego z kół. Podnieś te koło, które wykazuje błąd, druga osoba musi zakręcić kołem a ty w tym czasie obserwuj wskazania komputera. Potem podmień na nowy czujnik i powtórz test. Jeśli będziesz miał jakieś wartości i dalej świecący błąd ABS/ASC to prawdopodobnie wina sterownika ABSu (połączeń wewnątrz niego).
Masz M52 bez TU więc posiadasz te starsze czujniki z szarą kostką? Jeśli tak to miernikiem elektronicznym możesz je sprawdzić, wartość w e36 to ~1,1 kOhm. Tak samo sprawdzasz wiązkę od koła do wtyczki sterownika ABSu, miernik ma funkcję z pipczykiem. Jeśli będzie przejście to nie ma cudów. Trzeba poszukać schematów lub metodą prób i błędów badać kabelki we wtyczce, jest ich chyba około 40 jeśli dobrze pamiętam. Co do wianuszków to nie pomogę bo zmagałem się z nowszym systemem w e39 z niebieskimi kostkami.

Ostatnio edytowano 23 stycznia 2014, 10:50 przez mr18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 10:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
jedrek80 napisał(a):
Naczytałem się już mnustwo podobnych tematów

No chyba niezbyt dokładnie, bo temat ABS w E39 jest już chyba przerobiony tysiąc razy :)
Po pierwsze który rocznik?
Jak powyżej 98 i sterownik ABS jest z końcówką 001 to bardzo prawdopodobne, że sterownik padł.

Po drugie jakiej firmy kupiłeś czujnik?
Jak kosztował stówkę to na bank nie będzie działał :rotfl:

Po trzecie jak masz inpę to wystarczyło zamienić lewy czujnik z prawym i zobaczyć czy błąd się przeniesie.
Jeśli nie to uwalony sterownik,
Jeśli tak to uwalony czujnik

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 11:26 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Lukasz_S napisał(a):
jedrek80 napisał(a):
Naczytałem się już mnustwo podobnych tematów

No chyba niezbyt dokładnie, bo temat ABS w E39 jest już chyba przerobiony tysiąc razy :)
Po pierwsze który rocznik?
Jak powyżej 98 i sterownik ABS jest z końcówką 001 to bardzo prawdopodobne, że sterownik padł.

Po drugie jakiej firmy kupiłeś czujnik?
Jak kosztował stówkę to na bank nie będzie działał :rotfl:

Po trzecie jak masz inpę to wystarczyło zamienić lewy czujnik z prawym i zobaczyć czy błąd się przeniesie.
Jeśli nie to uwalony sterownik,
Jeśli tak to uwalony czujnik

Dokładnie czujnik tylko BOSCH i w starszych e39 sprzedFL jest droższy( szara wtyczka) i praktycznie niedostępny w używce itp same z Niebieską wtyczką są na allegro, a one są od poliftów...
Koszt to ok 200zł, sam musiałem kupić po wymianie zwrotnicy i wszyscy odradzają zamienniki bo nie chodza wcale, albo max tydzień, albo adaptacja to udręka...
Boscha założyłem i bez kasowania błędu wszystko chodziło w aucie przez długi czas, aż sprzedałem auto i pewnie teraz też chodzi.

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
jedrek80 napisał(a):
Co mi pozostało?

1. Kolego, bierzesz zwykły miernik, ustawiasz na "piszczek". (to co sprawdza przejście)
2. Jedną końcówkę miernika wpinasz w dowolny kabel we wtyczce od czujnika absu, a drugą końcówkę po kolei w piny przy sterowniku absu. Musisz sobie sprawdzić każdy po kolei, bo nie pamiętam które to piny, ale to nie problem bo przy którymś musi zapiszczeć.
3. Jeśli przy żadnym to kabel jest gdzieś przerwany.
4. Później zmieniasz na ten drugi pin we wtyczce czujnika i powtarzasz operację.
5. Jeśli przy jednym i drugim piszczy (jest przejście) to wyrzuć ten czujnik który kupiłeś i kup porządny, bo te auta zamienników nie akceptują.
6. Przy sprawnej instalacji i sprawnym czujniku nie trzeba nawet kasować błędu bo abs diagnozuje się sam. Po przejechaniu kilkunastu metrów kontrolka zgaśnie sama.

Nie jestem pewien więc niech ktoś potwierdzi/poprawi, ale w przedlifcie sterownik absu jest pod schowkiem a po lifcie pod maską na pompie.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:32 
Specjalista

Garaż: E36 Coupe Black Bitch http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 9#p1307309

Dymekosw napisał(a):
6. Przy sprawnej instalacji i sprawnym czujniku nie trzeba nawet kasować błędu bo abs diagnozuje się sam. Po przejechaniu kilkunastu metrów kontrolka zgaśnie sama.
yhym... Podjechał do mnie kolega na podpięcie, no to podpinam, sprawdzam, poinformowałem go o błędzie i powiedział, że był wymieniany miesiąc temu a ABS działa bez problemu i skasowany błąd nie wrócił. Nie pisz tutaj cudów, komputer ma pamięć.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:42 
Pierwsze kroki

Wujek Lollipop napisał(a):
Dymekosw napisał(a):
yhym... Podjechał do mnie kolega na podpięcie, no to podpinam, sprawdzam, poinformowałem go o błędzie i powiedział, że był wymieniany miesiąc temu a ABS działa bez problemu i skasowany błąd nie wrócił. Nie pisz tutaj cudów, komputer ma pamięć.

Kolego a umiesz czytać ze zrozumieniem ? Kontrolka zgaśnie sama, a to że błąd pozostanie w pamięci to ja wiem.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:44 
Specjalista

Dymekosw napisał(a):
Dymekosw napisał(a):

Kolego a umiesz czytać ze zrozumieniem ? Kontrolka zgaśnie sama, a to że błąd pozostanie w pamięci to ja wiem.
Mowa o kasowaniu a nie kontrolce, a sam diagnozuje owszem ale nie do konca trzeba mu pomoc :)

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:50 
Pierwsze kroki

Mowa o kasowaniu a nie kontrolce, a sam diagnozuje owszem ale nie do konca trzeba mu pomoc :)

No to nam się wyjaśniło :08:

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:51 
Specjalista

Dymekosw napisał(a):
No to nam się wyjaśniło :08:
I to najważniejsze ;)

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:54 
Przyjaciel forum

Sterownik ABS sam się diagnozuje i w niczym mu nie trzeba pomagać. Jak układ jest sprawny to kontrolka gaśnie a to że błąd zostaje zapisany w sterowniku to inna bajka
Nie ma potrzeby kasowania błędów po wymianie czujnika ABS.

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 12:58 
Specjalista

Lukasz_S napisał(a):
Sterownik ABS sam się diagnozuje i w niczym mu nie trzeba pomagać. Jak układ jest sprawny to kontrolka gaśnie a to że błąd zostaje zapisany w sterowniku to inna bajka
Nie ma potrzeby kasowania błędów po wymianie czujnika ABS.
To po jaka cholerę robi się adaptacje i czyści komputer z błędu? Człowieku :wstyd:

PostNapisane: 23 stycznia 2014, 13:02 
Przyjaciel forum

To po jaka cholerę robi się adaptacje

Czego adaptacje?
Czujnika ABS?

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 15:14 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57D30
Przerabiałem taki problem w moim e39. Po pierwsze spróbuj zmienić stronami czujniki i zobaczysz czy wyskoczy błąd na drugim kole-jak tak to czujnik do wymiany i uwaga kompatybilny w 95% jest tylko czujnik oryginalny(raz testowałem jakiś nieoryginalny i działał)- jeżeli błąd nadal się będzie utrzymywał to winny sterownik abs (dokładnie urwany taki srebrny mostek ) - w 99%. Jest jeszcze możliwość uszkodzenia piasty,ale w to wątpię. pozdrawiam ciepło w zimowe dni :)

PostNapisane: 26 stycznia 2014, 15:46 
Częsty bywalec

Kod silnika: m52b25
Garaż: bylo e36 316i
jest e39 523iA
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=130498
bledy błedami nieraz wyskoczy blad sfałszowanie odczytu i komp nie powie jakie to kolo

zeby sprawdzic abs w 100% to najprosciej live data i w droge i po 500 metach bedzie jasne ktore kolo oszukuje albo nie dziala . sam mialem juz dwa razy problem z abs raz z przednim lewym kolem blad sfałszowania odczytu nie pokazywalo które kolo do tego automat ciągną trzeci bieg do czerwonego pola . a na live data dokladnie co 100 metrow predkosc na tym kole spadala z 15 do 10 na umalek sekundy wystarczylo wyczyscic czujnik

i raz blad tylny lewy i do tego dzialanie abs przy dochamowywaniu na suchym asfalcie i na live data predkosc przerywala co jakis czas tez na ulamek sekundy
byl problem z wyciagnieciem czujnika to rozkrecilem cala piaste i wszystko wyczyscilem koronke i czujnik bo byl bialy syf na nich i po problemie

jak sie bedzie cos dziac kiedys z abs to zostaje mi tylko tylne prawe kolo bo przedni prawy juz przy okazji wyczyscilem a tylnego nie idzie wyciagnac :)

do 98 roku do wrzesnia pompy abs sie nie psuja
dopiero po wrzesniu 98 ulegaja uszkodzeniu ale naprawa jest bardzo prosta

PostNapisane: 5 lutego 2014, 12:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39 523I
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Myślę że macie rację, w sobotę przepnę czujniki lewy/prawy i sprawdzę w inpa i jak kolega mówił sprawdzę czyjnikiem kable, jak mi się uda:P
Czujnik który miałem był szary a nowy sprzedali mi niebieski !;/

Podam też numer błędu.

Dzieki
Jędrek e39 523i:)

PostNapisane: 5 lutego 2014, 12:46 
Przyjaciel forum

jedrek80 napisał(a):
Czujnik który miałem był szary a nowy sprzedali mi niebieski !;/

No to nie ma prawa to działać.
Pocieszę Cię, że jak masz szare czujniki to tam nie pada sterownik.

PostNapisane: 5 lutego 2014, 13:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Witam. Jak będziesz miał nadal problem pomimo wyeliminowania czujnika i będziesz chciał sprawdzić kable to daj znać. Podeślę Ci numery kabli i kolory w sterowniku abs-warunek tylko żebyś mi podał rok auta i wersją z ESP czy bez.Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1