BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 18:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Wymiana panewek korbowodowych
PostNapisane: 10 maja 2014, 13:59 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Witam, jako że wkrótce będę zrzucał miskę olejową, to rozważam również wymianę (profilaktyczną) panewek korbowodowych. Mam nieco niskie ciśnienie oleju (kontrolka pod zegarami gaśnie bez problemu, nie mruga, nie świeci się poniżej pewnych obrotów, ale zegar pokazuje dość małą wartość - być może to jego wina, ale pewności nie mam; czujnik jest nowy). Niepokojących odgłosów silnik nie wydaje (nie ma żadnych stuków).

Czy ktoś mógłby podrzucić jakieś informacje i wskazówki nt. całej tej operacji? Zamierzam to zrobić bez szlifu wału, na nominalnym rozmiarze, ma się rozumieć.
Śruby stopek korbowodów będą oczywiście nowe. Nie będę też wspominał nawet, że zostaną dokręcone kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem :D
Przy wymianie mam zamiar użyć pasty montażowej do składania silników (coś takiego: http://www.zmienolej.pl/oferta/smary/mi ... tka-detail) - posmarować nią panewki z obu stron (tj. styk panewka-korba oraz panewka-czop wału) czy tylko z jednej?
Czym oczyścić czop wału? Benzyna ekstrakcyjna wystarczy?
Panewki wchodzą luźno czy na lekki wcisk?
Po wymianie chcę zalać syntetyk (Orlen Platinum 5w40?), pojeździć trochę (jakiś 1000 km spokojnej jazdy) i dopiero zalać olej docelowy - ma to sens?

Jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki, informacje, patenty, będę wdzięczny za ich udostępnienie :)

One redline a day keeps a mechanic away.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [exx] Wymiana panewek korbowodowych
PostNapisane: 11 maja 2014, 00:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
maaaad napisał(a):
posmarować nią panewki z obu stron (tj. styk panewka-korba oraz panewka-czop wału) czy tylko z jednej?
Ja smaruje z Jednej,to w sumie logiczne ;)
maaaad napisał(a):
Po wymianie chcę zalać syntetyk (Orlen Platinum 5w40?), pojeździć trochę (jakiś 1000 km spokojnej jazdy) i dopiero zalać olej docelowy - ma to sens?

Według mnie to nie,bo panewki i tak pracują na filmie olejowym,nie powstaje tam tarcie i typowe docieranie jak w przypadku pierścieni.(chyba że zerwie film )
a jak już to na docelowym oleju zrobił bym wyminę. (ochrona silnika po składaniu najważniejsza,orlen to zapewni .?)
maaaad napisał(a):
Czym oczyścić czop wału? Benzyna ekstrakcyjna wystarczy?

Kup sobie np.zmywacz do tarcz i wystarczy,benzyna też ok.zmywacz wygodniejszy a kosztuje z 15zł.

Tytuł: Re: [Exx] Wymiana panewek korbowodowych
PostNapisane: 11 maja 2014, 11:02 
Naczelny bimbrovnik

Nightfox napisał(a):
to w sumie logiczne

Jasne, też tak myślałem, ale stwierdziłem, że zapytam, bo może jakiś haczyk jest :D
Nightfox napisał(a):
Według mnie to nie,bo panewki i tak pracują na filmie olejowym,nie powstaje tam tarcie i typowe docieranie jak w przypadku pierścieni.

Zapomniałem dodać - razem z panewkami regenerowana będzie pompa oleju - rotor wewnętrzny i zewnętrzny.
Nightfox napisał(a):
Kup sobie np.zmywacz do tarcz

Wydaje się to być dobrym pomysłem :-k

Dzięki i proszę o jeszcze :D

PostNapisane: 11 maja 2014, 11:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Jak jesteś pewny, że wał jest nominalny to wymieniaj :) Robota jakoś mega skomplikowana nie jest.
Wiadomo nowe śruby dokręcone odpowiednim momentem. Sprawdź dobrze wał czy nie ma rys, dobrze wyczyść zmywaczem do hamulców.
Stopki korbowodów pozakładaj na te same korby, ale to raczej oczywiste :)

PostNapisane: 11 maja 2014, 20:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Załatw sobie lusterko dentystyczne i dobrą suwmiarkę elektroniczą(łatwo orientacyjnie czopy się sprawdza).
Panewki do stopek i korb na sucho, ewentualnie można po prostu delikatnie maznąć palcem zamoczonym w czystym oleju silnikowym.
Ważne żeby je dokładnie i pasownie wcisnąć w korby i stopki.
Czopy i panewki(po stronie pracującej) smarowałem znów olejem silnikowym.
Czopów nie czyściłem bo nie było z czego.
Przed odpaleniem wykręciłem wszystkie świece, wyjąłem przekaźnik dme-ecu i pokręcilem rozrusznikiem aż kontrolka ciśnienia oleju zgaśnie.
Pokręciłem tak ze 2-3 razy w odstępach czasowych-żeby mieć pewność co do dotarcia oleju do wszystkich elementów silnika.
Ciśnienie oleju przed rozbiórką w moim było książkowe, ale były nieregularne stuki. Po rozbiórce okazało się, że panewki na korbach dogorywały-ostani dzwonek. Prześwitywała miedź-czy jaki to materiał :zakrecony:. Na szczęscie czopów wału nie zaczęły jeszcze szlifować.
Ja poznaczyłem dokładnie położenie śrub stopek i zakręciłem ponownie te same identycznie-wiem że to odwalanie chałtury ale jeździ już ponad 15tyś km., często jest przypiłowany do odcinki i jest ok.
Oprócz tego że tłoki na letnim silniku grają jak w dieslu :rozpacz: , ale na same tłoczki to mnie nie stać. Wolałbym cały silnik wymienić na inną sprawdzoną, pewną używkę.
Ja założyłem panewki febi.
Jeździłem oplem vectrą na orlenowskim "platinum synthetic 5W40", tylko na tym!!!(nie na żadnym classic itd):
http://www.motointegrator.pl/produkty/2 ... 40-4-litry
Bardzo dobrze silnik pracował i z takim olejem samochód sprzedałem.

PostNapisane: 20 maja 2014, 17:27 
Naczelny bimbrovnik

Dzięki Panowie za wskazówki, co prawda trochę spękałem, gdy poczytałem, że bez profi pomiarów i bez szlifu to dupa nie robota, ale chyba jednak się zdecyduję.
Oleju na "dotarcie" jednak nie będzie - po wymianie od razu zaleję dobry syntetyk (Millers 5W50 już jedzie), a panewki będą firmy Kolbenschmidt.
Wały w BMW ponoć są twarde i ciężko je zniszczyć tak, żeby był szlif konieczny - biorę to za dobrą monetę :D

PostNapisane: 21 maja 2014, 08:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
I tu jest racja-"Kolbenschmidt".
Nie wiem co mi się w główce pomyrdało, że napisałem Febi. Widocznie pomyliłem sobie z wahaczem i czujnikami wałków.
Panewki dla mnie to tylko Kolbenschmidt!(jeśli chodzi o cenę i wytrzymałość).
Przepraszam :zawstydzony: :zawstydzony: :wstyd: maaaad i czytelników za pomyłkę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1