Witam, Na początek gorąca prośba o wyrozumiałość, moja wiedza nt. elektroniki równa jest mniej-więcej zeru, stąd podjęta próba zasięgnięcia pomocy w tym temacie może wydać się dla wielu niezrozumiała - pomyślicie "banał"... nie dla mnie. Do rzeczy, kilka dni temu przy próbie otwarcia przedniej szyby bocznej spotkałem się z małym problemem tj. szyba nie reagowała na moje prośby składane za pośrednictwem naciskania magicznego przycisku, którzy przecież za to jest odpowiedzialny (obie szyby nie działały). Pierwsza myśl - bezpiecznik - szybki rzut oka i faktycznie... jeden z dwóch przepalony. Długa na stację, bezpiecznik kupiony, podjęta próba jego włożenia spotka się niestety z oporem w postaci niewielkich iskier. I tutaj pytanie - czy w przypadku wymiany bezpiecznika w coupe, gdzie szyby działają niezależnie od włożonego kluczyka do stacyjki (uchylają się przy otwieraniu drzwi i domykają przy ich zamknięciu) należy odpiąć akumulator przy wymianie bezpiecznika? czy nie ma to znaczenia, a owe iskry świadczą o zwarciu, które najpierw trzeba zlokalizować i wyeliminować, zanim włoży się nowy bezpiecznik? Pzdr i dziękuję za wszelkie sugestie.
|