BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Numery seryjne pompy ABS/ASC
PostNapisane: 8 lipca 2014, 20:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d, e39 530d
Witam!
Przyszedł czas na wymianę pompy ABS jednak numer seryjny w moim modelu to rzadko spotykany 34516756287 stąd moje pytanie. Czy niemal identyczny numer seryjny bo 34516756288 będzie pasował do mojego modelu bez konieczności adaptacji sterownika w DISie?
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Numery seryjne pompy ABS/ASC
PostNapisane: 8 lipca 2014, 22:33 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Sterownik tak czy siak będziesz musiał kodować.
ASC nie wymaga adaptacji czujnika kąta skrętu.

Skąd wziąłeś numery?
Pytam, bo inpa w odczytach podaje mi nr pompy z końcówką 767 i taki mam na silniku pompy, a na sterowniku mam końcówkę 768.
Podobnie może być u Ciebie. Pierwszy numer to nr pompy jako całość, drugi to numer sterownika.

PostNapisane: 9 lipca 2014, 09:38 
Pierwsze kroki

Numery mam z realoem.
Wiem o tym że pompa i sterownik maja podobne numery ale mi chodzi o pompę i sterownik o innych ale podobnych oznaczeniach.
Jest tu bardzo podobny temat: viewtopic.php?f=1&t=137526 ale tam jest DSC i trzeba kodować sterownik oraz wykonać kalibrację czujnika skrętu.A u mnie tylko ABS/ASC.
Stad wnioskuje że sterownik z pompą będzie pasował wystarczy tylko wykonać kodowanie za pomocą INPA?
Mam raję czy się mylę? Ktoś przerabiał podobny temat?

PostNapisane: 9 lipca 2014, 10:16 
Specjalista

To są zupełnie różne tematy.

Zajrzyj do auta, a przekonasz się, że sterownik o tym drugim numerze, a pierwszy numer znajdziesz na silniczku.

Przykłady:
http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-abs-a ... 37213.html
Numer kompletu(bo tak to chyba traktuje ETK) 6751767, numer samej pompy(na innym zdjęciu) 6751678

Więc jak szukasz sterownika to na początek sprawdź dokładnie jakie masz numery na sterowniku u siebie, wg mnie takie jak ten drugi numer który podałeś.

PostNapisane: 9 lipca 2014, 10:43 
Pierwsze kroki

Ok wiec jak mam rozumieć to

http://allegro.pl/bmw-e46-z3-pompa-agre ... 79125.html

Numer katalogowy identyczny jak u mnie, ale ten numer nie zgadze się z numerami na zdjeciach
I już nie mam absolutnie pojęcia jaki model kupić

PostNapisane: 9 lipca 2014, 11:31 
Specjalista

Numer się zgadza, ponieważ:
Numer ten posiada pare interpretacji

BMW zmieniało numer części wielu elementów od tego jest intepretacja w katalogu ETK.
Bardzo często numer nie wchodzi do katalogu.

Sterownik z aukcji to nowsza wersja Twojego sterownika, powinien się bez problemu dokodować.
Oba sterownika to ABS+ASC

W starszych modelach w ten sposób robili zmianę programu w sterowniku.

W nowszych umożliwili zmianę programu z poziomu komputera(nie tylko sterownika skrzyni i silnika, ale wszystkich modułów)

PostNapisane: 9 lipca 2014, 12:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E90 318i 143 PS
Kod silnika: N43B20(U0)
Niedawno sam wymieniałem pompę ABS/ASC w E36 Compact 316i 1.9 - to jest praktycznie ten sam silnik. Też miałem wątpliwości co do numeru, ale można je łatwo rozwiać - zaglądając pod maskę. U mnie pompa jest widoczna na dole po prawej na górze (stojąc przodem do niej), zaraz na lewo od skrzynki z bezpiecznikami.

Na pompie masz numer 6 751 767 (miałem to samo), a na sterowniku końcówka 768 (również miałem to samo).

Ciekawostka: jak powiedziałem elektrykowi, że to chyba droga rzecz ta pompa, bo kolega ostatnio za ponad 500 zmieniał - to ten w tym momencie parsknął śmiechem mówiąc, że używane stoją koło tysiaka. Nowy element kosztuje bez końcówki uwaga... 7000 zł. Mnie się udało dorwać za 200 zł, kodowanie i montaż za 300 zl i póki co hula. Wziąłem z E46 318i bodajże, z E46 316i też by pasowało, bo części do E36 316i 1.9 praktycznie nie ma. Pompa jest zaskakująco ciężka jak na takie małe rozmiary! :P

PostNapisane: 9 lipca 2014, 16:13 
Pierwsze kroki

Ok wiec plan działania jest następujący:

Zamawiam pompę i sterownik o numerach różnych od katalogowych o ostatnią cyferkę
Montuję cały zestaw
Wykonuję kodowanie sterownika

O wynikach poinformuję za kilka dni
Pozdrawiam!

PostNapisane: 9 lipca 2014, 18:03 
Specjalista

MatiKosa napisał(a):
Ciekawostka: jak powiedziałem elektrykowi, że to chyba droga rzecz ta pompa, bo kolega ostatnio za ponad 500 zmieniał - to ten w tym momencie parsknął śmiechem mówiąc, że używane stoją koło tysiaka. Nowy element kosztuje bez końcówki uwaga... 7000 zł. Mnie się udało dorwać za 200 zł, kodowanie i montaż za 300 zl i póki co hula. Wziąłem z E46 318i bodajże, z E46 316i też by pasowało, bo części do E36 316i 1.9 praktycznie nie ma. Pompa jest zaskakująco ciężka jak na takie małe rozmiary!

Taką samą zamawiałem wczoraj do E46. 60zł z wysyłką pobraniową na allegro :P

PostNapisane: 9 lipca 2014, 18:27 
Częsty bywalec

Pamiętam, że w momencie jak zamawiałem dostępna była też za 100 zł+przesyłka, ale ja zdecydowałem się na tę za 200 zł - oferta prezentowała się pewniej + sprzedawca udzialał gwarancji rozruchowej, dobre i to. Daj znać później czy wszystko działa.

PostNapisane: 9 lipca 2014, 19:17 
Pierwsze kroki

Ja też wybrałem jedną z tańszych (60+przesyłka) ze względu na brak pewności czy zechce współpracować. Oczywiście sprzedawca uważa że sprawna w 100% i udziela gwarancji rozruchowej.

PostNapisane: 9 lipca 2014, 19:27 
Częsty bywalec

Ja wolałem nie oszczędzać na tym elemencie, bo co z tego, że wydasz 100-140 zł mniej za pompę, jeśli się okaże, że ta była wadliwa i będziesz musiał kupić kolejną droższą, w efekcie czego trzeba będzie ponownie zapłacić za jej kodowanie (co jest drogie, przynajmniej u mojego specjalisty - 300 zł). Życzę jednak, aby nie było takiego czarnego scenariusza, zwłaszcza gdy jest gwarancja rozruchowa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1