BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Odpowietrzenie układu chlodzenia
PostNapisane: 24 lipca 2009, 16:44 
Pierwsze kroki

Witam,

Przeprowadzałem dzisiaj odpowietrzanie układu chłodzenia w mojej E46 tak jak opisano w książce "Sam naprawiam..." Jednym z etapów jest otwarcie korka wlewu do zbiorniczka wyrównawczego i odpalenie samochodu (oczywiście kiedy jest zimny) na około 30 sek. Ku mojemu zdziwieniu samochód zapalił ale zaraz zgasł za drugim razem to samo i dopiero za trzecim kiedy dodałem mu gazu nie zgasł z tym ze pracował dośc dziwnie (trochę jak traktor). Po zakręceniu korka wszystko wróciło do normy samochód pracuje równo i cicho. Czy zjawisko takie jest normalne? Nie robiłem wcześniej tych czynności więc nie wiem czy tak powinno byc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 17:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
jak dla mnie to dziwne bo nie raz odpowietrzalem i nic takiego nie mialo miejsca... a poza tym wszystko z autem jest ok??

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2009, 17:16 
Pierwsze kroki

Witam,

Przemo85 napisał(a):
jka dla mnie to dziwne bo nie raz odpowietrzalem i nic takiego nie mialo miejsca... a poza tym wszystko z autem jest ok??

Raczej wszystko jest ok. Dodatkowo zakręcenie korka spowodowało, że wszystko wróciło do normy. Trochę mnie to zaczyna martiwc myślałem że to jakiś normalny objaw.

Tytuł: Re: [E46] Odpowietrzenie układu chlodzenia
PostNapisane: 8 lipca 2014, 10:28 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E87
Kod silnika: M47N2
Niech ktoś mi doradzi czy to jest poprawna metoda odpowietrzenia układu chłodzenia?
https://www.youtube.com/watch?v=ySGLYPCY3Rs

Czyli:
1) Odkręcamy korek główny z chłodnicy i dwa zawory odpowietrzające (u mnie dwa). Wlewamy płyn pod sam korek aż zacznie z zaworów lać się płyn bez bąbelków.
2) Zakręcamy dwa zawory odpowietrzające i ustawiamy temp nawiewu na max a jego siłę na "1". Następnie przekręcamy stacyjkę do zapłonu i gasimy. Powtarzamy proces 3 razy.
3) Zakręcamy lekko korek główny (tak żeby tylko złapał) i odpalamy na niecałą minutę auto. Robiąc w trakcie około czterech krótkich przegazowań do ok 4tys/obr. Gasimy auto.
3) Spuszczamy strzykawką nadmiar płynu ze zbiorniczka.
4) Dokręcamy korek i finito.
5) Na drugi dzień sprawdzamy stan i ewentualnie uzupełniamy braki.

Zgadza się? Tak zrobiłem wczoraj i jest okey ale wolę się upewnić.

PostNapisane: 8 lipca 2014, 22:11 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Kod silnika: m52b28
Przód samochodu unieś do góry żeby chłodnica była wyżej niż nagrzewnica
Odkręć wszystkie odpowietrzniki(2?) i korek od zbiorniczka wyrównawczego.
Lej płyn do zbiorniczka,aż zobaczysz że przy prawie pełnym zaczyna go ubywać
Auto na zapłon, nawiew na deskę rozdzielczą max temp(ja zwykle daje max obroty) i wlewaj płyn dalej aż zacznie wylatywać odpowietrznikiem, wtedy go zakręć.
Dolewaj płyn aż przestanie go ubywać, wtedy odpal auto niech pochodzi chwile i daj mu na 2,5-3tyś obrotów i niech pochodzi na wolnych i znowu( w trakcie obserwuj poziom płynu jak mało to uzupełnij)
Zakręć korek od zbiorniczka i w drogę, po dobrych paru km sprawdź stan.
Podaj jaki masz silnik(kod) bo np w dieslu polift masz bodajże 3 odpowietrzniki ....

PostNapisane: 9 lipca 2014, 09:27 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E87
Kod silnika: M47N2
Ja zrobiłem wg tego co napisałem wyżej bez podniesienia auta (nie ma też info o tym w manualu BMW). Na razie jest okey więc zobaczymy.

Ja kręciłem trochę później niż Ty bo przy zakręconych odpowietrznikach. Czy to robi różnicę? Tak samo do przelewania lałem na prostym aucie i przy wył zapłonie i ogrzewaniu.

PostNapisane: 13 lipca 2014, 15:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 528i e39
Kod silnika: m52b28
Można na prostym ale tak jak kolega Predator528 napisał lepiej podnieść przód auta co spowoduje że powietrze w układzie szybciej odnajdzie ujście przez odpowietrzniki. Osobiście odpowietrzałem z uniesionym przodem i jest ok :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1