BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Brak masy na wtyczce zawóru Disy M52b28tu
PostNapisane: 2 lipca 2014, 17:31 
Pierwsze kroki

Kod silnika: m52B28
Witam, mam problem z zaworem disa wogole nie reaguje na pedał gazu, zamowilem inna uzwyke i to samo.poprzednia przedtem chodzila ale przestala i nagle po odpaleniu silnika same obroty podskoczyly bez dodawania gazu i wywietlił napis motornotprogram i po dodawaniu gazu rzucało całym slnikem, wnioskuje ze klapka sie przestawila zle wtedy i od tego.Spradzałem na przewodach do disy na wtyczce i brakuje masy.Czy jest jescze jakis przekaźnik od disy ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] Brak masy na wtyczce zawóru Disy M52b28tu
PostNapisane: 2 lipca 2014, 20:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
W moim(523i M52TUB25, MS 42.0) na jednym z pinów wtyczki(jeśli sobie dobrze przypominam chyba lewym patrząc od strony lewego błotnika) podawane jest napięcie poprzez stacyjkę. Prawy pin wtyczki masowany jest przez DME- wtedy kiedy on o tym zadecyduje. DME zamyka w ten sposób obwód i uruchamia się elektrozaworek DIS-y.
Także na zgaszonym silniku, czy też na zgaszonym i włączonym zapłonie(kluczyk w pozycji II) masy na wtyczce pewnie nie znajdziesz.
Nie pamiętam już jak to robiłem, ale chyba można spróbować na odpalonym i przygazówkach sprawdzić czy jest masa na tym prawym pinie.
Nawet chyba, chyba na pewno powinna być na wolnych obrotach na prawym masa a na lewym napięcie podobne do tego na alternatorze.
Może trzeba skasować błąd jakimsik programem typu INPA(dme mogło złapać na starej disie i trzeba go przekonać że ma nową :) ;) ).

PostNapisane: 6 lipca 2014, 11:36 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedz Robert, sporoboje podjechac na komputer moze jakis błąd ale raczej ciemno to widze, moze kolejna zła disa kupiona.Nikt juz nie miał podobnych problemów??? mozna by tak jezdzic ale mowie od czasu do czasu wyskakuje komunikat motornotprogram i jak dodaje gazu nie idzie jechac zrzuca buda.Dopiero pare razy odpale i jest ok.

PostNapisane: 6 lipca 2014, 17:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Dise sprawdzisz normalnie ręcznie. Przekręcasz klapkę zatykasz palcem tą dziurkę (jest jedna), puszczasz klapkę i jeśli się całkowicie zapknie to znaczy że jest uszkodzona.

Raz z czymś takim się spotkałem na forum nikt nie wiedział co może być przyczyną, a właściciel tez nie pamięta jak to naprawił.
Na komputerze brak było błędów.

Disa na odpalonym jest włączona więc na przygazówce się wyłącza ;). Przy odpaleniu zaciąga ten cycek a jak obroty idą gdzieś w okolicę 2,5 tyś to go puszcza.

PostNapisane: 6 lipca 2014, 20:01 
Pierwsze kroki

Sprawdzilem stara dise ktora uznałem za zepusta tak jak pisałes zatykając a dziurke.To stara działała czyli nowa nie potrzebnie kupiona cos musi byc w aucie zepsute ciekawe co :/

PostNapisane: 7 lipca 2014, 08:02 
Zacna persona forum

Sprawdź co się stanie na odpiętej przepływcę. Wiem, że ten problem rozwiązaliśmy u kumpla ale nie pamiętam jak. Coś mi świta, że mógł mieć uszkodzoną przepływkę.

PostNapisane: 7 lipca 2014, 15:11 
Pierwsze kroki

Hej Masters, próbowałem bez przepływki bez zmian masakra :/ dopiero jak sie palcem pomoze sie ruszy bezsesnu

PostNapisane: 7 lipca 2014, 21:32 
Zacna persona forum

Ale jak palcem pomagasz to zaciąga ? Jeśli tak to znaczy że jest napięcie i membrana przepuszcza. Bo jeśli problem jest z napięciem to ono jest tam tylko na sekunde.

jeśli chce się dobrze sprawdzić disę :D to najlepiej zassać ustami powietrze z tej dziurki wtedy masz pewność czy klapka zostanie otwarta w 100% ;).

Możesz też na nią dać bezpośrenio napięcie 12V i zobaczysz czy się otworzy.

PostNapisane: 7 lipca 2014, 23:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Cytuj:
poprzednia przedtem chodzila ale przestala i nagle po odpaleniu silnika same obroty podskoczyly bez dodawania gazu i wywietlił napis motornotprogram i po dodawaniu gazu rzucało całym slnikem

animal7-a czy układ dolotowy czasem się gdziesik nie rozszczelnił?
Chodzi mi o odcinek od przepustnicy do głowicy(uszczelka kolektora, oringi wtrysków-u, rozdzielacz-grzebień-rurka od separatora itd., itp.). Jeśli gdzieś zaczęło zasysać "lewe" powietrze to może być zbyt słabe podciśnienie w kolektorze żeby w ogóle naładować akumulatorek próżniowy disy i oprócz tego te wysokie obroty, motornotprogram, rzucanie całym silnikiem i wiele innych skutków.
Z wyłączoną na stałe disą, tzn. otwartą takie rzeczy się nie dzieją. Wiem bo zrobiłem ponad 320km z otwartą disą i oprócz słabszego "dołu" i troszkę większego spalania nic się nie działo. Żadnych wysokich obrotów i telepania silnikiem.

PostNapisane: 12 sierpnia 2014, 19:10 
Pierwsze kroki

Mozliwe ze dobrze mowisz Robert z tym układem dolotowym, bo jeszcze raz na jakis czas jest problem ze przy dodawaniu gazu słychac głosny swist i auto łapie muła bo gazuje a ryk powietrza taki ale zgasze postoji i np na 2 drugi dzien oki a tez myslałem ze to przez dise.Moze byc zwiazane z tym dolotowym ale ze raz ok raz dobrze i mowisz jeszcze przez to disa przestala działac.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1