Witam
Koledzy jak w tytule zdechl mi katalizator
E39 3.0 benzyna 2003 rok
Niestety wine za to ponosi LPG… Wnioskuje po wymianie sondy lambda ktora byla oblepiona jakby kamieniem, niczym grzalka w czajniku
Warstwa ok 0,5 mm ale jednak uszkodzilo sonde
Prawdopodobnie również to samo spowodowalo oderwanie jakiejs blachy w katalizatorze i rzęzi jak stary polonez

Z racji iz ciezko dostac taki sam katalizator, a nowka kosztuje 1800 zl , szukam innego rozwiązania
Bez zastanowienia chcialem zalozyc katalizator od 2,8 ktory myslalem ze jest taki sam….
Odkrecilem z innego autka caly kolektor i ku mojemu zdziwnieniu jest zupelnie inny niz ten mój w 3.0 …
Jest inaczej "uformowany", tak więc operacja wstrzymana
Poszperalem troche na necie i znalazlem na allegro cos takiego :
http://allegro.pl/kolektor-sportowy-bar ... 69311.html
Wygląda ciekawie i bardzo dobrze:)
Otwory montażowe kolektora są takie same, wiec tam bedzie pasowac.
Nie ma katalizatorów, wiec zapewne i tu nie bedzie problemu ze gdzies sie nie zmiesci ..
Pierwszym nasuwającym sie problemem są jak widać sondy ….
Miejsce na nie jest, tylko czy nie bedzie wywalac błędów, skoro nie ma katalizatora ???
Otóż poszperalem na forach i okazalo sie ze otwory na sondy, te za katem są na dystansie , montowane wyżej, tak ze "glowica" sondy nie jest bezpośrednio w kolektorze i nie przyjmuje pelnej dawki spalin tak jak ma to miejsce w fabrycznym kolektorze.
Zatem dostaje jakby zmniejszoną ilosc spalin , cos jak po katalizatorze ….
Drugą opcją jest jednak montaż kolektora i katalizatorów jednak od….. 2.8
Kilka dni po mojej wizycie u mechanika, podjechal klient tez 3.0 benzyna i mial zamontowany kolektor identyczny jak wlasnie ten wymontowany z 2,8
Pytanie czy jest mozliwosc ze w mojej , niby wersji sportowej , jest jakis "usportowiony" klektor z katalizatorem ???
Czy zamiana na taki " standardowy" nie wplynie na prace silnika?
Gdzies wyczytalem, ze montaż tego z 2.8 nawet troche poprawia osiagi silnika…..
Różńica w tym ze gość mial jeszcze wydech od m3 … ale mój wydech tez nie jest standardowy… inna koncówka ( większa i skierowana w tyl , nie w dół )
Ale wiadomo jak to na forach jest
Ktos cokolwiek o tym slyszal ??
Pozdrawiam