BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 czerwca 2025, 18:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Kontrolka otwartego bagaznika i zablokowany bagaznik
PostNapisane: 5 maja 2012, 21:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: m 43
witam Panowie, mam problem z ktorym walcze juz tydzien a mianowicie pewnego razu wiozlem rower w bagazniku i byl on niedomkniety, nastepnego dnia po odpaleniu auta zaswiecila mi sie wspomniana w tytule kontrolka ze bagaznik jest otwarty chodz byl zamkniety i chcac go otworzyc aby to sprawdzic okazalo sie ze nie moge go otworzyc w zaden sposob kluczykiem pilotem niczym. podobne zeczy sie dzieja jak sie wyjmie akumulator ale wtedy podpina sie pod plusa iminusa kable zaplonowe i dalej kazdy zna ten patent ale tu nic to nie pomoglo, tez czytalem ze wiazka kabli idaca do bagaznika moze byc przerwana i tez jest ok wiec moje pomysly sie skonczyly . macie jakies pomysly coz to za czary?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 kontrolka otwartego bagaznika i zablokowany bagaznik
PostNapisane: 6 maja 2012, 11:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
Zdemontuj sobie tapicerkę z pokrywy bagażnika i sprawdź połączenie zamka tego gdzie wkladasz kluczyk tam sa chyba takie trzy kabelki podpietę może tam się coś zablokowało w pozycji ze widzi otwarty bagażnik i wtedy nie deje prądu do zamka zeby się otwierał, albo zobacz może Ci tam gdzieś woda podeszła pod tą listwę gdzie jest podświetlanie tablicy rejestracyjnej, miałem podobny przypadek zamokło mi tam tylko ze u mnie po wyłączeniu świateł otwierał się bagażnik ale wysuszyłem uszczelniłem i wszystko jest ok.

PostNapisane: 6 maja 2012, 14:05 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M57D30+chip ACS
Kolego zdejmij tą gumową osłonę na przewody która łączy klapę bagażnika z nadwoziem (po prawej stronie). Tam będzie przerwany jeden lub więcej kabeków;)

PostNapisane: 6 maja 2012, 18:36 
Pierwsze kroki

witam Panowie, a wiec pokolei,sprawdzalem te polonczenie odpiolem zlanczke dokladnie obadalem i wszystko jest ok podobnie jak kable ,przejrzalem cale okablowanie poczawszy od znajdujacego sie pod tylna kanapa a nastepnie idace do bagaznika i w samym bagazniku i wszystkkie polaczenia i kable sa jak z fabryki zadnych najmniejszych przetarc a wiec dalej nie wiem co jest tego przyczyna , sasiad elektryk stwierdzil ze brak masy ale hmmm jasniej nie objasnil a ja z elektryki jestem zielony

PostNapisane: 6 maja 2012, 21:56 
Forumowicz

Moje BMW: Z3
Kod silnika: S50B32
dziwi mnie ze nie mozesz go otworzyc kluczykiem?? Dlaczemu?? Co sie dzieje?? Wkladka sie kreci w kolo?? Czy w ogole nie chce sie ruszyc?? Wiozac rower nie uszkodziles czasem zamka w klapie?? Najpierw skup sie na tym zeby mozna bylo otworzyc go normalnie kluczykiem. Pozniej z pilota w kluczyku a na koncu guzikiem na klapie. Pamietaj ze aby otworzyc bagaznik guzikiem to wkladka musi byc w pozycji pionowej. Aaaa i pilot nie bedzie dzialal gdy kluczyk jest w stacyjce

PostNapisane: 7 maja 2012, 10:28 
Pierwsze kroki

no wlasnie kluczykiem tez nie moge bo kluczyk nie wchodzi czyli ta blaszka zabezpieczajaca blokuje ,wszystko jest poblokowane na amen ,normalnie cyrk na kolkach.a no i zamka nie uszkodzilem raczej bo widocznych oznak nie widac , a wyjmujac siedzisko tylnej kanapy i za pomoca haku:P przeciskajac sie przez otwor na narty otworzylem go recznie wiec mechanizm jest sprawny sam w sobie tyle ze nie dostaje pradu aby sie otwieral mechanicznie bo komputer ciagle pokazuje ze jest otwarty, beznadziejna sytuacja ...

PostNapisane: 7 maja 2012, 16:55 
Pierwsze kroki

a wiec tak jednak da sie otworzyc bagaznik kluczykiem ale nie wiem czemu zapasowym kluczem takim szarym bez przyciskow nie da sie wsadzic go do zamka bagaznika a stacyjke normalnie przekreca az przez przypadek wzielem stary klucz z przyciskami i normalnie weszedl i otworzylem ten nieszczesny bagaznik aleee.. problem swieconcej sie kontrolki pozostal nadal ,dzis przejrzalem 3 raz wszystkie kable i zlaczki i wszystko jest ok zreszta jesli byl by jakis kabel przerwany to nie palily by mi sie swiatla podswietlenia tablicy..moze ktos ma jakies mnowe podejrzenie?

PostNapisane: 7 maja 2012, 18:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43
Ja proponuje podpiac auto pod kompa i wtedy będziesz wszystko wiedział.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 maja 2012, 21:14 
Forumowicz

dlatego nie da sie otworzyc bagaznika tym kluczykiem poniewaz jest to kluczyk serwisowy. A nazywa sie serwisowy nie dlatego ze zostawiasz go w serwisie gdy odstawiasz auto ale dlatego, ze uzywa go serwis hotelowy gdy boy odstawia ci auto na parking. Generalnie chodzi o to abys mogl pozostawic swoje rzeczy w bagazniku, normalny kluczyk wzial ze soba a serwisowy dal boyowi. Boy tym kluczykiem ktory od ciebie dostal moze jedynie otworzyc drzwi kierowcy, i odpalic auto. Natomiast nie ma dostepu do bagaznika. Ot cala tajemnica. Powiem ci wiecej: kluczykiem serwisowym nie idzie rowniez otworzyc schowka :hyhy:

A co do twojego problemu to nie chce mi sie wierzyc ze zadzialo sie to jedynie po przewiezieniu roweru z niedomknietym bagaznikiem. A jak recznie zamkniesz zamek w klapie to kontrolka gasnie??

Mialem kiedys podobny przypadek u siebie i dosc dobrze rozpracowalem ten system ale nie pamietam co odpowiadoalo za kontrolke na zegarach od niezamknietego bagaznika. Na pewno przy zamku masz wtyczke z 4 kablami. Brazowy to masa, szaro zielony to odblokowywanie zamka, bialo brazowy to lampka w bagazniku i zostaje jeszcze jeden czyli szaro brazowy i to chyba wlasnie jest kontrolka od otwartego bagaznika. Szaro brazowy to pin nr 2. Przyjrzyj sie dokladnie temu kablowi. Sprawdz czy jest na nim prad lub masa. Sprobuj tez podac na niego mase ale najlepiej przez kontrolke.

PostNapisane: 7 maja 2012, 21:36 
Pierwsze kroki

ok jutro jeszcze raz na spokojnie obadam sprawe i zdam relacje , nie wiem moze to czysty zbieg okolicznosci z tym rowerem , hm pamietam ze chyba tez mi akumulator padl tego samego dnia bo nastepnego dnia rano nie chcial odpalic i 4 godz podladowalem wsadzilem i dzida w polske, wiec odrazu pomyslalem ze to zwykla zawiecha jaka sie robi kiedy sie wyjmie akumulator ale probowalem kilkakrotnie odblokowac podpinajac pod zewnetrzny plus i minus akumulator i bark rezultatu potem wszystkie bezpieczniki sprawdzilem , nastepnie kable i przycisk na kalpie bagaznika przetestowalem przez podlaczenie odwrotne kabli tak aby swiatla podswietlenia tablicy zapalaly sie po jego wlaczeniu i wynik byl pozytywny wiec przycisk tez sprawny , moze to jakis juz blad wkradl sie w kompa i trzeba go zwyczajnie wykasowac?. ps z tym kluczykiem to ciekawa historia i przydatny patent hehe pare razy juz by mi sie to bardzo przydalo gdybym wiedzial o jego zastosowaniu wiec wieeeelkie dzieki:D

PostNapisane: 7 maja 2012, 21:40 
Pierwsze kroki

aa i jeszcze jedno nie wiem czy to ma zwiazek , od jakiegos roku swieci mi sie tez kontrolka ze mam przepalone wsteczne swiatla ale swiatla sie swieca wiec nie przywiazywalem do tego uwagi hmmm...

PostNapisane: 7 maja 2012, 21:58 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B20
w takim razie obstawiam że przewody są przerwane gdzieś 'po drodze' ... :kwasny: są jeszcze jakieś 'delikatne' miejsca w E46 ?

PostNapisane: 7 maja 2012, 22:04 
Pierwsze kroki

no na przewody by wskazywalo ale z drugiej strony jesli w miejscach ich przeciazen sa cale to raczej gdzies pod podloga nie mialy by od czego sie nawet przetrzec a co mowic o przerwaniu ehh. co masz Błażeju na mysli mowiac "delikatne" chodzi Ci o jej slabe punkty?:D

PostNapisane: 7 maja 2012, 22:30 
Forumowicz

bambitzu napisał(a):
aa i jeszcze jedno nie wiem czy to ma zwiazek , od jakiegos roku swieci mi sie tez kontrolka ze mam przepalone wsteczne swiatla ale swiatla sie swieca wiec nie przywiazywalem do tego uwagi hmmm...

taaa, zaraz dowiemy sie ze bagaznik dzialal z kluczyka nie dzialal z przycisku albo na odwrot albo ze jeszcze cos sie swieci lub nie swieci.

Postaw auto do eletryka zanim cos jeszcze zepsujesz.

Tak mi sie jeszcze cos przypomnialo - sprawdz punkt masowy X498 bo jest wspolny zarowno dla oswietlenia tyl jak i dla zamka elektrycznego klapy tylnej.

PostNapisane: 7 maja 2012, 22:54 
Pierwsze kroki

hohoo ale zes polecial fachowizna, jako laik nie mam pojecia coz to za punkt i gdzie sie on miesci ale ale kolego masz dobry trop bo moj sasiad typowa zlota roczka jak to mowia stwierdzil wlasnie ze brak masy jest na sto procent tak wiec moze znalazles wlasnie przyczyne:) tylko jak bys mnie jeszcze nakierowal na ten punkt X498 :D, to bylbym bardzo wdzieczny

PostNapisane: 7 maja 2012, 23:07 
Forumowicz

X498 dla prawej strony i zamka - RH side of luggage compartment

X151 dla lewej strony - behind rear seat backrest left

PostNapisane: 7 maja 2012, 23:14 
Pierwsze kroki

ok dzieki jutro obadam temat moze akurat to, to

PostNapisane: 8 maja 2012, 16:55 
Pierwsze kroki

Saron gdzie sie znajduje ten punkt masowy o ktorym mowiles bo nie moge go znalesc widzialem same z oznaczeniem X22

PostNapisane: 9 maja 2012, 14:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
a tak wogole ... jak odpalisz auto , zapalisz swiatla postojowe ... to pali sie podswietlenie tylnej rejstracji na klapie ?? dochodzi tam zasilanie....

ja mialem podobnie jak wlasnie tylna listwa klapy mase zgubila. przycisk otwierania klapy na listwe jest magnetyczny ..bez zasilania nie otworzysz... ale oswietlenie rejstracji tez nie dzialalo.

Co do wskazania na zegarach ze klapa jest otwarta to tez niewiem ...

PostNapisane: 9 maja 2012, 17:46 
Pierwsze kroki

tak podswietlenie dzialalo i dziala caly czas

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1