BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530i M54B30 szarpanie
PostNapisane: 8 października 2014, 20:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144910
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144914
Po pierwsze, z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem chciałbym się przywitać ze wszystkimi! :)

Nie znalazłem tematu odpowiadającego temu silnikowi oraz objawom, więc zakładam nowy.

Pacjentem jest e39 2000r (modelowy 2001) m54b30. Problemem jest szarpanie podczas jazdy, które pojawiło się przed kilkoma dniami.
Na komputerze pokazało błąd czujnika wałka wydechowego, wymieniłem go dzisiaj na nowy, skasowałem błędy - dalej to samo.
Miesiąc temu był wymieniany czujnik wałka ssącego - też na oryginał.

Szarpanie występuje tylko podczas przyśpieszania - na jałowych samochód pracuje jak talala i wkręca się płynnie na obroty.
Szarpnięcie jest podczas przyśpieszania albo podczas jazdy na biegu, delikatnie muskając gaz tak aby tylko utrzymać prędkość.
Nie zauważyłem związku między deszczem/normalną pogodą, temperaturą silnika ani powietrza.
Szarpnięcie trwa ułamek sekundy, ale jest bardzo mocne, jakby ktoś nagle wyłączył zapłon podczas jazdy, po tym samochód wyrywa do przodu jak głupi. Zdarza się to zarówno przy 1800rpm jak i np 5500rpm. :cenzura:
Nie dzieje się to regularnie, codziennie robię 30km w jedną stronę i raz szarpnie 2x podczas trasy a czasem 6-10x.

Dodam, że posiadam nieoryginalną przepływkę MagnetiMarelli, która od samego początku wali błąd, ale nie szarpało nic wcześniej.
Proszę o pomoc, ponieważ czeka mnie trasa 600km w piątek a przy wyprzedzaniu takie zamulenie bywa niebezpieczne...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] 530i M54B30 szarpanie
PostNapisane: 15 października 2014, 09:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20nv
Sugerowalbym świece ale przy starych swiecach szarpanie występuje zazwyczaj przy większym obciążeniu. Sprawdzales filtr paliwa i powietrza ? Może cewki ? Chociaż dziwne żeby wszystkie na raz przestawały pracować bo gdyby jedna miała humory to pewnie byś nie poczuł. Profilaktycznie wymienionym świece i filtry, posprawdzaj kaptorki od świec,mogą mieć przebicia. Najpierw musisz wyeliminować podstawowe rzeczy czyli filtry świece i sprawdzić kapturki a później szukać dalej.

Tytuł: Re: [E39] 530i M54B30 szarpanie
PostNapisane: 15 października 2014, 19:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144910
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=144914
Wymieniłem świece (Denso K20TT), fajki ori boscha, przepływomierz na ori oraz nową dise - szarpanie ustało.
Objawy zmniejszyły się po wymianie świec i fajek, ale całkowicie z szarpania wyleczyła go nowa disa i przepływka :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1