BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330d szum przy przyspieszaniu
PostNapisane: 21 czerwca 2012, 08:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330D
Kod silnika: M57
witam mam takie pytanie gdy mam otwarta szybe i gdy daje gaz do oporu nastaje bardzo duzy szum jakby sie jakas ogromna turbina zalaczala (nie ryczy tylko tak jakby fuczy ) wczesniej tego objawu nie mialem a po wycieciu katow tak sie zrobilo. tak ma być? wiem ze zaraz dostane odpowiedz ze to pewnie przez powietrze, ale mowie ze NIE bo nawet kolega glowe wystawil przez szybe i sam mowil ze jakby turbina. objaw sie zaczyna od 2 tys do 4-4,5 tys czyli zakres pracy turba. spotkal sie ktos z tym?? dla sluchu jest to przyjemny dzwiek i dla ludzi stojacych i patrzacych rowniez(jakby ogromna moc mial). :D podczas postoju tego nie ma tylko podczas jazdy.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 330d szum przy przyspieszaniu
PostNapisane: 21 czerwca 2012, 09:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Sej 1.1
Kod silnika: Sporting?
Jak usunie się katalizatory turbo staje się bardziej słyszalne. Skoro kolega wystawiając głowę przez szybę uznał że ok to spoko :D Lepiej przyjrzyj się bliżej czy nie ma jakiś nieszczelności.

Obrazek

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 09:41 
Pierwsze kroki

ja rozumiem ze bardziej syszalne ale nie myslalem ze bdmial odrzutowca:Dwlasnie bd patrzyl czy wszystko szczelne bo mi sie wydaje ze az tak nie powinno byc

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 09:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Obstawiam pęknięty kolektor dolotowy :/ u brata w 525D było tak samo, z tym że szum było słychać nawet bez otwierania szyby. Samochód jeździł normalnie, bez problemu do 200 się rozpędzałem. wymiana kolektora załatwiła sprawę.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 10:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
Po wycięciu katów to normalna sprawa bo jest większy przelot chyba, że auto zaczęło gorzej chodzić to jest nieszczelny układ gdzieś.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 12:25 
Pierwsze kroki

a w jaki sposob to mozna sprawdzic??
do kolegi rafal chodzi mi normalnie zadnych problemow tylko sobie tak wyrczy :D dzwiek jest ladny tylko ogolnie mi chodzi czy cos sie zepsulo czy nie

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 12:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e30
Kod silnika: m10B18
Garaż: e30 316 '87
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168435
GromiX1 napisał(a):
do kolegi rafal chodzi mi normalnie zadnych problemow tylko sobie tak wyrczy

W takim razie jest tak jak napisałem, po wycięciu katalizatorów zrobił się przelot i takie są efekty.

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 16:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47N
Garaż: F11 touring http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141609
e46 compact: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=140091
byłe e46 touring: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=87181
w każdym dieslu po wycince katów będziesz miał odrzutowca :D

PostNapisane: 21 czerwca 2012, 20:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320D
Kod silnika: M47
Świst po wycięciu katalizatorów słyszalny jest tylko w momencie, gdy turbina wkręca się na obroty. Podczas jej normalnej pracy nic nie powinno być ponadto słyszalne przy sprawnej turbinie. Jeśli chodzi o głośny szum w momencie, gdy narasta moment obrotowy, to przyjrzyj się harmonijce idącej od kolektora do chłodniczki spalin(jeśli taką posiadasz) lub bezpośrednio do zaworu EGR. Równie dobrze może być pęknięty kolektor jak ktoś wcześniej zasugerował. Pewne jest, że szum uciekających spalin nie jest normalny.

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 06:18 
Pierwsze kroki

szukalem sprawdzalem ale nie moge tego zlokalizowac poniewaz gdy mam zapalony silnik i przygazuje to tego objawu nie mam:/
zauwazylem ze jak mam szyby zasuniete to slysze tak jakby z nawiewu to dochodzilo znaczy nawiew przyspiesza i opada wydmuch powietrza
jakies sugestie:>??

PostNapisane: 23 czerwca 2012, 12:56 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
jak masz taką możliwość nagraj filmik z tymi szumami i podlinkuj, będzie łatwiej zdiagnozować na odległość

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 14:48 
Pierwsze kroki

dzisiaj znowu wszystko rozkrecilem sprawdzalem i na postoju nic nie wdiac nic nie slychac zeby cos syczalo nawet gdy gazuje:/ z tylu dosc dobrze kopci . gdy chce przyspieszyc to tak jakby go chwilowo zamulalo a pozniej ok . nagralem filmik tylko on zajmuje 160 mb i nie wiem na jaka stronke go umiescic.
jeszcze przy wylaczonym nawiewu slychac ten szum przez wentylatory

PostNapisane: 25 czerwca 2012, 19:00 
Pierwsze kroki

post pod postem ale znalazlem rozwiazanie:) waz od intercolera przy silniku byl pekniety . mialem juz dosc to lapalem wszystkie gumowe weze i sciskalem az natrafilem:D chcialem kupic nowy ale cena mnie zaniepokoila 220 zl wiec odpada . skleilem tasma na"krokodyla" i pomoglo auto dostalo kopa lepiej niz wczesniej co mnie zdziwilo widocznie musialo byc juz nieszczelne cos wiecej. a tak z innej beczki czy w tym wezu moze byc olej tak tylko odrobine tylko tak do rozpoznania:>??

PostNapisane: 28 czerwca 2012, 17:01 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
jak za droga, szukaj używki, osobiście mam wątpliwości czy taśma to odpowiednie rozwiązanie, sam zobaczysz ...
odrobina oleju może być, choćby z odprowadzenia z odmy lub co gorsza z suszarki, w każdym razie jak nie wiele to nie masz się czym martwić
a odme po zakupie zmieniałeś ? jak nie, warto przy serwisie olejowym uwzględnić

PostNapisane: 28 czerwca 2012, 17:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
olej to normalna rzecz, oczywiście, jeżeli tym olejem tam nie tryska :) ani nie wylewa się. Znikome ślady są nawet wskazane :)

PostNapisane: 28 czerwca 2012, 17:43 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46, E32
Kod silnika: M57D30, M60B40
Garaż: 330d e46
740i E32:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0#p2114150
za droga ? wymienisz masz na lata kupisz uzywke i ciekawe ile pojedzisz ? 100tys ?? a moze 5 tys. ? jak oszczedzasz na wezach to sprzedaj auto... kup fiata

PostNapisane: 29 czerwca 2012, 14:23 
Pierwsze kroki

oleju jest tam naprawde minimalnie. tak tylko ze mozna sie skapnac jak sie palcem przejedzie ze to jest olej lub pochodne oleju. odme wymienialem . uzywki nie chce bo nawet nie kupie:P bo zbytnio jej nie ma tylko calosc a chodzi mi o to ze kupie normalny waz ale do sam ciezarowych taki sam wymiar i zgiecie i bd git bo rowniez sa zbrojone i co tam jeszcze

PostNapisane: 8 października 2014, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Panowie podepne się pod temat. Objawy praktycznie te same co u kolegi chociaz jeśli chodzi o szum to nie jest on tak słyszalny. Wymieniona odma, wszystkie filtry nowy olej, EGR sprawdzony. Podłączenie pod kompa i pokazuje błąd przepływki któy wyskoczył przy 144tkm(aktualnie ma 177tkm). Auto posiadam dopiero od 2 tygodni. Mechanik pokasował błędy i nadal to samo. Dzisiaj zajechałem do ADAM SERWIS w Gdańsku i chłopaki podpięli auto i znowu przepływka. Szybki rzut oka pod maske i okazało się że jest walnięty wąż od IC do kolektora dolotowego. Nowy wąż zamówiony, a jego koszt to "jedyne" 957zł. Cena mnie mówiąc delikatnie przeraziłą. Jutro jadę na wymianę. Opiszę czy poskutkowało. pozdr

PostNapisane: 8 października 2014, 18:24 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320DA; E87 118D
Kod silnika: M47N; N47
Do mojego 320d taki węzyk od IC do EGR kosztuje 1050zł. No i oczywiście padł. Pół roku szukałem powodu dlaczego trochę osłabł, ale dziurę zauważyłem dopiero jak zaczął głośno świstać. Ponieważ nie chciałem podwajać wartości auta:) postanowiłem pokombinować. Kupiłem rurę z allegro o dopasowanych wymiarach za 40 zł, następnie udałem się do tłumikarza który zrobił mi z rury 50mm łącznik dwóch gumowych rur. To mnie kosztowało "Dziękuję". Usunąłem uszkodzony fragment rury, wstawiłem łącznik i odpowiednio docięty fragment rury za 40zł i po sprawie. Auto odżyło i jest dużo ciszej a 1000zł w kieszeni. Jakby co to zastępowałem dolny fragment tej trzyczesciowej rury w ASO dostępnej jako całość.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=11_3521&hg=11&fg=40

PostNapisane: 9 października 2014, 09:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Dokładnie. Cena tego elemntu to 1050 zł ale dostałem 10% zniżki ;) dzisiaj montaż.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1