BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 01:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [F01] Kilka problemów zwiazanych z eksploatacja samochodu
PostNapisane: 9 listopada 2014, 16:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52B25
Z gory przepraszam za brak polskich znakow, problemy sprzetowe :kwasny:
Otoz sprawa dotyczy bmw 730d z 2010 roku. Wozem poruszam sie wlasciwie od nowosci, ale w ostatnim czasie zaczelo mnie niepokoic kilka spraw. Autko kazda zime spedzalo w garazu, uzytkowane jako 3cie w rodzinie, stad przebieg wynoszacy 95000km. Jakies 10000km temu udalem sie do bmw, w celu sprawdzenia czy wszystko gra. Diagnoza:
-wyciek oleju ze skrzyni (wymiana)
-wyciek oleju z tylnego mostu
- wahacze przod na smietnik
-no i stan oleju silnikowego 1/3 (zmieniam regularnie co 10kkm) :dobani:
Jestem juz umowniony na wymiany tych rzeczy, martwi mnie tylko zmiana oleju w skrzyni. Zauwazylem od pewnego czasu, ze potrafi szarpnac przy szybkiej jezdzie, wrzucajac 6ty bieg, czesto przy przerzucaniu na wsteczny na nierownym terenie czuc mocne uderzenie ze strony napedu :szok: . BMW zabrania wymiany oleju w automacie, troche obawiam sie pogorszenia objawow. Przerabial ktos z Was cos takiego ? mozecie poradzic cos konretnego ?
ps swoja droga te nowe bmw to jakosciowo niezla wtopa moim zdaniem, nie wspominajac o serwisie :dobani: :dobani:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [F01] Kilka problemów zwiazanych z eksploatacja samochodu
PostNapisane: 9 listopada 2014, 16:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
altay530 napisał(a):
BMW zabrania wymiany oleju w automacie, troche obawiam sie pogorszenia objawow.

Tak, bmw zabrania wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów ale za to producent tej skrzyni (ZF) zaleca wymianę :) Zapewne polityka bmw jest taka że skrzynia w końcu padnie z barku prawidłowego smarowania a klient będzie zmuszony kupić nową za ponad 20 tys. zł :kwasny:

PostNapisane: 9 listopada 2014, 19:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
100 tyś w 4 lata to sporo jak na 4 auto w rodzinie. To że wahacze padły to mnie jakoś nie dziwi, ciężkie auto + polskie drogi. Pewnie oponki tez niski profil więc raczej sprawa normalna.
Cytuj:
-wyciek oleju ze skrzyni (wymiana)

Wymiana oleju czy skrzyni? Chyba powinieneś uszczelnić skrzynię a jeśli są jakieś problemy to ewentualnie niech stosowny serwis zweryfikuje stan i ewentualnie zaproponuje naprawę.
Cytuj:
-no i stan oleju silnikowego 1/3 (zmieniam regularnie co 10kkm)

Rozumiem, że 1/3 stanu na bagnecie? Chyba nie jest to powód do zmartwień. Z resztą stan płynów to wypadałoby kontrolować samodzielnie np raz na miesiąc. BTW ja w takim aucie to chyba zmieniałbym trochę rzadziej (bo ona sama się powinna upomnieć, tak?), np co 20 tyś.

PostNapisane: 9 listopada 2014, 19:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52B25
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Olej w skrzyni będę jednak zmieniał, oczywiscie do tego musi dojść nowa miska z uszczelką. Zmiana oleju to oddzielny temat do wycieku, którego zródła jeszcze z nie odkryłem, ale wg. bmw to własnie z okolic uszczelki przy misce. Co do oleju silnikowego właśnie 1/3 podobno była ogólnie w misce. Samochód bagnetu niestety nie ma, wszystko sprawdza się w komputerze, który przed wizytą w BMW wskazywał stan oleju jako MAX :looka: Olej zmieniam często bo taki mam zwyczaj w każdym aucie, to nie jest jakiś powalający koszt.
Nie mam zamiaru już nic robić w ASO, ktore za zmianę baterii w kluczyku i przeglądzie auta woła 1000zł

PostNapisane: 11 listopada 2014, 01:10 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Olej w skrzyni jeśli wymieniać to tylko dynamicznie. Tylko wtedy mamy pewność, że mamy świeży olej w skrzyni

W F07 miałem problem z szarpaniem przy zmianie biegów(głównie niskie biegi).
Aktualizacja programu w sterowniku, kasowanie adaptacji i jazda adaptacyjna dały bardzo dużą poprawę.

Jaką skrzynię masz u siebie? 6 czy 8 biegów?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1