BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 16 czerwca 2025, 23:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwny klekot + film
PostNapisane: 7 listopada 2014, 19:49 
Witam, auto sprowadzone miesiąc temu z Belgii E46 M54b22 z przebiegiem 275 tys km.
Miesiąc temu wymieniony olej na MOTUL X-cess 5W40 wraz z filtrami MANN, auto odpalone sporadycznie dokładnie 3 raz od wymiany oleju. Wczesniej nie wydawał żadnych nie pokojących dzwięków. Nadmienie że również nie znałem historii olejowej dlatego zdecydowałem się na wymianę oleju.
Gdybyście byli podpowiedzieć mi z czym mam doczynienia byłbym wdzięczny.
Zanim napisałem post użyłem szukajki i wyszło że VANOS, nie jest mechanikiem, dlatego pytam o dobrą radę.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestię.

BMW e46 M54b22 film

film z wnętrza.
part 2

Tytuł: Re: [E46] Dziwny klekot + film
PostNapisane: 7 listopada 2014, 20:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Czy to pukanie głuche też jest z silnika?, bo słychać jakby ktoś młotkiem tłukł się po jakiejś desce, meblu czy czymś tam.
Ze silnika to raczej mi wygląda na szklankę, czyli któryś popychacz hydrauliczny na którymś wydechowym zaworze. Vanosy to masz z przodu silnika, tam może słychac jakiś delikatny szelest, ale główny klekot to chyba któraś szklanka na wydechowym zaworze.
Tak to mi w tej chwili, na pierwszy rzut ucha wygląda.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 listopada 2014, 20:30 
http://youtu.be/H310zXY4wNA

Dodaje film z wnętrza, gdzie słychać coś przy dodawaniu gazu.
Szukam i szukam, wychodzi na to że szklanki.

PostNapisane: 7 listopada 2014, 21:31 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
Ja uważam, że to wyraźnie 1 szklanka. Wlałeś nowy olej, powoli szklanki powinny się nim przepłukiwać i nim napełniać. Jeśli były ponapychane jakimś szlamem z długookresowych-kilometrowych przebiegów na wcześniejszych olejach, to teraz zaczynają puszczać stary wypełniający je syf i niektóre mają kłopoty z dobrym zassaniem nowego oleju bo wypełniająca je mąź może przytykać malukie zaworki w tychże szklankach. Ta z drugą na którą "trafiło" pewnie była przyciśnięta po zgaszeniu wzniosem krzywki, wycisnęła trochę lekko rozpuszczonego syfu i ma kłopot z zassaniem-wtłaczanego nowego oleju.
Nagrzej silnik dobrze na wolnych obrotach. Gdy się dobrze nagrzeje-nie chodzi tylko o to żeby wskazówka temp. była w połowie, bo olej może mieć wtedy dopiero ok.60C.. Silnik musi jeszcze kilkanaście minut na postoju popracować po osiagnięciu wskazówki temp. płynu połowy skali.
Po nagrzaniu potrzymaj obroty silnika tak na 2-2,5tyś obr/min przez 10-15 sekund, przerwa kilka sekund(wolne obroty i osłuchiwanie) i znów powtórka 10-15sekund podniesione obroty. Może to pomóc. Oczywiście nie daję gwarancji, ale tak mi się udawało zawsze i w oplach i w moim bmw na początku gdy był też zaklajstrowany olejem, który może pochodził jeszcze z Niemiec i w Polsce go ktoś nie wymieniał bo to olej typu LL, tzn. prawie jak w skrzyni-nie potrzebuje wymiany :cwaniak: .
Bezpośrednio po wymianie trzeba było nastukać przynajmniej kilkadziesiąt km, a nie stawiać samochód i odpalać 3 razy w miesiącu.

PostNapisane: 8 listopada 2014, 15:43 
Forumowicz

Moje BMW: e21,e34,e38,e39,e60
dokładnie mi się wydaje że to wina którejś szklanki
miałem podobny przypadek też auto sprowadzone ale olej był taki jakby był nie wymieniany
z 4lata i auto by stało gęsta przyrdzewiała maź
też po pierwszym odpaleniu już w PL (bo w de nie chciała odpalić wina czujników ) tak grały ale wszystkie szklanki
napierdzielało tak jakby miał się silnik rozsypać
po kilku krotnych prze gazówkach i odpalaniu przestały stukać ,później wymiana oleju + płukanka i do dziś jest tylko szum ,żadnego cykania niema .

PostNapisane: 8 listopada 2014, 22:05 
Jutro wystawie auto z garażu odpalę na te 10-15 min, pogazuje po nagrzaniu. Moze sie uciszy. Jestem ogólnie w szoku, czy to Wina tego motula czy raczej kondycji silnika ?

PostNapisane: 8 listopada 2014, 22:23 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
Co byś do niego nie wlał, to by mogło tak się zrobić. Przynajmniej 30min, a nawet jeżeli się uspokoi to niech sobie popracuje w sumie nawet i godzinę i później delikatna przejażdżka. Chyba, że masz wrażliwych sąsiadów albo zaczną się inne niepokojące dźwięki(oby nie).

PostNapisane: 9 listopada 2014, 19:58 
Po ostatnim strachu, poszedłem popieścić bumę, umyć w niedzielę przed domem.
Wsiadam wkładam kluczym i mówię (Zatankowałem Cię a zaraz umyję, wyjedzmy z garażu), odpalam i nic, cisza żadnego cyk cyk cyk, po prostu praca R6.
Chodziła równą godzinę, nie było słychać żadnych niepokojących dzwięków. Umyłem i schowałem do garażu. Zobaczę w przyszłym tyg. jak będzie ze mną rozmawiać. Od jutra zaczynam proces rejestracji. :hurra:

PostNapisane: 10 listopada 2014, 01:57 
Częsty bywalec

DEŁUu TICO
No i po bólu :rotfl: :rotfl: :ok: , tylko traktuj ten pojazd na razie delikatnie. 2-3 tyś i wymiana oleu ;) .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1