BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 00:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i 118KM rozlaczanie gazu
PostNapisane: 16 listopada 2014, 16:42 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i,e39 525iTou
Kod silnika: M43TU,m54b25
Witam mam taki dziwny probem.Auto po odpaleniu nagrzaniu sie do odpowiedniej temp przelacza na gaz,wszystko jest ok gdy nagle np po 50 km czasami 20km czasami 200km przerzuca spowrotem na benzyne przelacznik zaczyna piszczec i mrugaja kontrolki na zmiane dopoki auto nie ostygnie nie calkiem ale tak ze temp spadnie okolo 3 milimetrow od pionu spowrotem wlacza gaz i dzieje sie tak w kolko....zauwazylem jeszcze ze czsami po przelaczeniu na benzyne jak jest na gazie i po przelaczeniu spowrotem na gaz juz nie przelaczy tylko piszczy.Bylem u kolesia ktory zakladal gaz i akurat u niego wszystko bylo ok juz dwa razy he he czujnik temp pokazuje prawidlowo po podlaczeniu pod komputer od gazu.pokazalo mu nie wydolnosc ukladu chlodzenia ale byl zmieniany plyn i zrobilem to napewno prawidlowo plynu nie ubywa parownik caly czas goracy ogrzewanie dziala perfect....koles od gazu powiedzial ze mam podjechac jak tak sie stanie.....instalacja to sekwencja KME macie jakis pomysl?moze wariuje czujnik temp w parowniku niewiem raz pokazuje dobrze raz moze zle.....Mial ktos moze taka sytuacje?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i 118KM rozlaczanie gazu
PostNapisane: 18 listopada 2014, 19:53 
Forumowicz

tak wlasnie myslalem ze bedzie cisza na ten temat sprobuje poradzic sobie jakos sam jak cos dam znac

PostNapisane: 18 listopada 2014, 21:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Czujnik w parowniku może ma przerwę w obwodzie przy jakiejś danej temperaturze. Miałem tak z czujnikiem temp cieczy który podaje info na zegary w e36, był taki moment, że w pewnym momencie przy jakiejś określonej temperaturze pojawiała się przerwa w obwodzie i oczywiscie wskaźnik opadał, ale dalsze nagrzewanie powodowało że znów zaczynał działać.

PostNapisane: 18 listopada 2014, 22:28 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Sprawdzał gazownik czy nie masz spadków napięcia ?

PostNapisane: 19 listopada 2014, 17:24 
Forumowicz

wlasnie nie sprawdzal nic bo powiedzial ze sprawdzi dopiero jak tak mi sie stanie.....najgorsze jest to ze powiedzial zeby nie grzebac bo strace gwarancje ale przeciez nie jest az tak inteligetny zeby zauwazyl... :rotfl: moze bym sprobowal sie podpiac pod ten czujnik i zaobserwowal co sie dzieje z napieciem...im wyzej powinno byc wieksze napiecie...albo powiem mu zeby wymienil czujnik i tyle zobaczymy co sie bedzie dzialo....bo pomyslow innych nie mam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1