BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 23:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e53] N62 wymiana napinaczy
PostNapisane: 30 grudnia 2014, 03:48 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: X5
Kod silnika: N63B44
Witam
Szukałem, ale nie znalazłem. Ostatnio w moim 2004 X5 słyszę piszczenie z silnika. W sumie to mam ten objaw od dłuższego czasu ale wciąż się nasila.
Zmieniłem już rolkę napinacza, zdiagnozowałem luzy na pompie wody, alternatorze, i kompresorze. Jedna rolka była ewidętnie luźna, lecz jej wymiana nie pomogła. Jedyne co mi przychodzi do głowy to rolki w napinaczach. Nie chcę się ładować w koszta 500zł za 2 napinacze i chciałbym wymienić tylko łożyska. Jakies tam pojęcia o mechanice mam, jestem raczej amatorem, wymiana rolki zdjęcie wszystkiego nie sprawiło mi problemu, jakby ktoś miał pytania to mogę napisać cały DIY.
Moje pytanie jest takie czy ktoś to już kiedyś robił i zna może rozmiary, oznaczenia łożysk na tych rolkach? Napinacze o które mi chodzi to:
11287549588
Obrazek

nr 2 na obrazku
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=18

oraz:
11287549589
brak zdjecia
również nr 2 na obrazku
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=18

Z góry dzięki za pomoc, jeśli się nie uda uzyskać odpowiedzi na pytanie to zdemontuję te napinacze, znajdę łożyska i wam je tutaj podam.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e53] N62 wymiana napinaczy
PostNapisane: 30 grudnia 2014, 08:57 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Łożysko pewnie jest razem z rolką. Poszukaj w katalogu IC. Jak nie znajdziesz to zdemontuj i im zawieź, na pewno coś dobiorą. Łożysko raczej szura/huczy a piski mogą być właśnie z napinacza. Popsikaj wodą z płynem do mycia naczyń i jak ucichnie to masz już trop. Niektórzy mechanicy mają stetoskop, może będzie jeszcze łatwiej.

PostNapisane: 30 grudnia 2014, 18:46 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Nigdzie nie znajdziesz samych łożysk do rolek, natomiast w przypadku tego samochodu w żadnym katalogu nie występują same rolki (tylko cały napinacz). Natomiast można zwymiarować rolkę i dobrać od czegoś innego.

Piszczące rolki diagnozuje się po zdjęciu paska klinowego/wielorowkowego. Kiedy układ PK pracuje w całości ciężko jest namierzyć uszkodzony element.

PostNapisane: 30 grudnia 2014, 20:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: X5
Kod silnika: N63B44
Dzięki za odpowiedzi.

Łożyska wiem że nie występują oddzielnie. Macie rację może to być pracujący napinacz?

Łożyska po prostu dobrałbym rozmiarem z katalogu SKFa i kupił za parę groszy, moi znajomi tak robią.

Postaram się nagrać dzisiaj filmik jak to wygląda na żywo.

Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1