BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 12:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Regulacja wysokości nivo- jak to zrobić poprawnie?
PostNapisane: 2 grudnia 2014, 08:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M54B30
Witam,

Posiadam BMW e39 kombi 530 iA z 2002 roku, chciałbym wyregulować wysokość tylnego zawieszenia bo krzywo stoi i w związku z tym mam prosbe o wskazówki jak to zrobić przy pomocy inpy.
Próbowałem już we własnym zakresie, ale ciągle cos zle wychodzi, za każdym razem mam problem z prawa stroną, tzn jak chce podwyższyć prawą stronę np o 20 mm, to podniesie się np o 5, ale do tego podnosi się również i lewa strona, ogólnie róznica między prawą a lewą stroną wynosi ok 2-3 cm. raz mi sie udało ustawić tak zeby było 5 mm róznicy, ae wtedy tył był bardzo nisko, jak dla mnie za nisko. Ponadto, mierząc wysokość od dolnej krawędzi felgi do blotnika, lewa strone udalo mi sie podniesc najwyzej na ok 65 cm, natomiast prawa podniosla się tylko na ok 62.
Nie mam juz pomyslow jak to zrobic i wkurza mnie jak widze takiego przekoslawienca.
Jak w inpie wyłącze nivo (transport mode) to tyl podnosi sie maksymalnie do gory i wtedy samochod stoi rowno, a jak wlacze nivo i chce go wyregulować to mi się to nie udaje. W inpie jest jeszcze opcja Trim Line Mode, ale nie wiem do czego sluzy, moze ktos wie co robi ta opcja? Oczywiscie zeby sie przekonać to ją włączyłem, ale wyskoczył komunikat że samopoziomowanie jest nie aktywne, a tyl nie podnosil sie maksymalnie do gory.
Bede wdzieczny jak ktos mi powie jak to wyregulować zeby bylo dobrze.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Regulacja wysokości nivo- jak to zrobić poprawnie?
PostNapisane: 3 grudnia 2014, 11:58 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Wchodzisz w opcje sterowania(F6 w głównym menu).
Następnie bodajże pod F4 masz Abgleich
Masz na dole listę wysokości docelowych zależnie od wersji wyposażenia(seria lub sport/m-pakiet) oraz rozmiaru kół.

Pomiar robisz od dolnej krawędzi felgi do błotnika.

Bodajże pod F6 wywołujesz opcje gdzie podajesz wysokość.
Program podaje Ci jaką informację należy podać.
Bodajże jest to wartość rzeczywista minus wartość zakładana(z tabeli u dołu strony programu).
Podajesz wartości osobno dla prawego i lewego koła.
Kontrolnie możesz auto opuścić/podnieść ręcznie(w trybie ręcznego sterowania), a następnie sprawdzić jak się wypoziomował.

Warto także sprawdzić odczyty z czujników. Czasem sam czujnik potrafi fałszować i stać w jednym miejscu przez jakiś odcinek

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 11:21 
Pierwsze kroki

Witaj, wiem jak wejsc w ustawienia w INPIE, tyle ze np jak zmieniam wysokosc lewej strony, to ta strona reaguje normalnie na zmiany, a prawej nie moge np podniesc, mierzac wysokosc od dolnej krawędzi felgi, to wysokosc blotnika prawego podnosi sie maks do 61 cm, w odroznieniu do lewej strony gdzie zakres regulacji jest jeakby pelny (do ok 65cm)

Czy jest jakies polozenie zerowe zaprogramowane w sterowniku, ze np po kliknieciu czego w inpie, obie strony ustawiaja się w polozenia fabryczne (czy cos takiego), czy chcac ustawic wysokosc ujetej w ramce, trzeba po prostu recznie mierzyc wysokosc przy kolach i osobno dla kazdej strony ustawic jej wysokosc wpisujac odpowiednie wartosci?

Jak wyglada reczne sterowanie wysokosci? czy to wlasnie jest to latanie z miarka i regulacja kazdej strony osobno?

Jak sprawdzic odczyty czujników? bo własnie mam wrazenie ze ten prawy czujnik swiruje przez co nie chce podniesc prawej strony. Mozna cos z nim zrobic czy tylko wymiana?

Dzieki za zainteresowanie i odpowiedz.

Pozdrawiam

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 14:51 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
animavilis napisał(a):
Jak wyglada reczne sterowanie wysokosci? czy to wlasnie jest to latanie z miarka i regulacja kazdej strony osobno?

Nad opcją Abgleich... masz opcję Handsteuerung lub podobną. Ustawiasz czas(domyślnie 10s) i możesz wybrać co chcesz zrobić(podnieść - opuścić, całą oś lub pojedyncze koło)

animavilis napisał(a):
Jak sprawdzic odczyty czujników? bo własnie mam wrazenie ze ten prawy czujnik swiruje przez co nie chce podniesc prawej strony. Mozna cos z nim zrobic czy tylko wymiana?

W głównym oknie pod klawiszem F5 masz odczyty. W jednej z podopcji znajdziesz odczyt z każdej osi osobno

PostNapisane: 4 grudnia 2014, 22:10 
Pierwsze kroki

Pobawiłem sie jeszcze tym zawieszeniem i nie wiele udalo mi sie zdzialac, lewy tyl reaguje na zmiane wysokosci w inpie, natomiast prawy tyl stoi w okolicach 60 cm.
Probowalem podniesc prawy tyl manualnie, i kompresor napompowal, ale po chwili jak sie wylaczyl tyl opadl, nie mam pojecia co moze nie dzialac. Czy manualna zmiana wysokosci jest jakos powiazana z wartosciami zadanymi w zakladce w ktorej sie ustawia wysokosc zawieszenia?

https://plus.google.com/photos/11379565 ... 5553780503

PostNapisane: 6 grudnia 2014, 12:02 
Pierwsze kroki

Moze moglby ktos wrzucin swoje zrzuty z inpy z wartosciami czujnikow poziomowania dla porownania?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1