BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Zarówka postojowa/pozycyjna HALOGENOWA
PostNapisane: 20 lipca 2009, 11:59 
Forumowicz

Witam serdecznie,
posiadam e39 530d z 2000 roku ma on reflektory ksenonowe z ringami (oczywiście oryginał) zauważyłem że jeden ring świeci mocniej, a drugi słabiej. W dzień praktycznie tego drugiego nie widac żeby świecił. Po wyjęciu żarówek okazało się że jedna jest standardowa, a druga ta która mocniej świeci to halogenowa. Od dłuższego czasu poszukuje takiej żarówki i nikt nie wie o co chodzi, sprzedawcy twierdzą że postojowe żarówki są zwykłe, a nie halogenowe. Pomóżcie gdzie szuka, i najlepiej jakie ma oznaczenie ta żarówka halogenowa? I czy wogóle ma ona być w tych światłach, skoro gdy mam zwykłą, a one ledwo co świeci jaki sens mają ringi

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 15:23 
Pierwsze kroki

Ta żarówka to 12V 10W typ: BA9S w serwisie ok 60zł ale jest razem z tą oprawką do lampy, sama żarówka chyba 9zł kosztuje.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2009, 18:51 
Forumowicz

Pamiętać należy tylko, że problemem nie będzie sam zakup żarówki (poniżej link do allegro)
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Ale jej montaż, dlatego że fabryczna znajduje się w specjalnej oprawce, dzięki której równomiernie oświetla ring. Niestety próba wyjęcia najczęściej kończy się połamaniem oprawki i wtedy tylko oryginał z serwisu lub klejenie. Dodam, że nawet jeżeli uda się ją wyjąć z oprawki to jest to droga w jedną stronę tzn ciężej jest później ją odpowiednio włożyć (no chyba że ktoś ma doświadczenie we wkładaniu :rotfl: ).

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 09:00 
Forumowicz

Koledzy zrobiłem jeszcze inaczej, w serwisie skody kupiłem dwie żarówki postojowe ale halogenowe 7W. Niestety nie dało się ich włożyć gdyż te bolce są naprzeciw siebie, a w oryginale są delikatnie przesunięte. Więc pilniczkiem zlikwidowałem jeden bolec na oprawce żarówki, udało się włożyć trzyma się dobrze, a świecą jeszcze lepiej :D światło jest widoczne i równomierne na wszystkich ringach. Sprzedawca miał również takie same ale 10W i 15W z pewnością światło było by jeszcze mocniejsze, ale nie chciałem przesadzać, aby nie uszkodzić instalacji.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 09:01 
Forumowicz

Koledzy zrobiłem jeszcze inaczej, w serwisie skody kupiłem dwie żarówki postojowe ale halogenowe 7W. Niestety nie dało się ich włożyć gdyż te bolce są naprzeciw siebie, a w oryginale są delikatnie przesunięte. Więc pilniczkiem zlikwidowałem jeden bolec na oprawce żarówki, udało się włożyć trzyma się dobrze, a świecą jeszcze lepiej :D światło jest widoczne i równomierne na wszystkich ringach. Sprzedawca miał również takie same ale 10W i 15W z pewnością światło było by jeszcze mocniejsze, ale nie chciałem przesadzać, aby nie uszkodzić instalacji.

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 09:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d e39
Kod silnika: M57
I niech mi ktoś powie , ze polak nie potrafi :rotfl: a za pomysł i wykonanie :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 12:55 
Zacna persona forum

Podepne sie pod temat czy ktoś wie jaka jest żarówka postojowa w E34? chodzi o typ czy to tez jest żarówka typu BA9S?Czy tez W5W? i czy ktoś zna szerokośc żarówki podświetlenia tablicy rejestracyjnej są dwie opcje 36mm lub 42mm ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, 15:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
zarowka do e39 do ringow to:

halogenik o oznaczeniu - H10W

koszt jakies 8-12zl w zaleznosci od sklepu, ja kupilem w intercarsie Philipsa

Tytuł: Re:
PostNapisane: 21 sierpnia 2010, 15:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B28
Blazer napisał(a):
Pamiętać należy tylko, że problemem nie będzie sam zakup żarówki (poniżej link do allegro)
http://moto.allegro.pl/search.php?strin ... &country=1
Ale jej montaż, dlatego że fabryczna znajduje się w specjalnej oprawce, dzięki której równomiernie oświetla ring. Niestety próba wyjęcia najczęściej kończy się połamaniem oprawki i wtedy tylko oryginał z serwisu lub klejenie. Dodam, że nawet jeżeli uda się ją wyjąć z oprawki to jest to droga w jedną stronę tzn ciężej jest później ją odpowiednio włożyć (no chyba że ktoś ma doświadczenie we wkładaniu :rotfl: ).

Nie ma żadnego problemu z wyjeciem owej żarowki wystarczy wyjąc oprawke z samochodu chwycic zaroweczke dwoma palcami docisnac w oprawce ,przekrecic w lewo zarowka wyskoczy i mozna juz zalozyc nową :ok:

Tytuł: Re: [E39] Zarówka postojowa/pozycyjna HALOGENOWA
PostNapisane: 8 stycznia 2012, 01:49 
Pierwsze kroki

panowie wiadomo ze do ringów sa zarowki h10w a ja znalazlem na allegro h21w jak to bedzie swiecic na pewno mocniej ale czy nie bedzie komputer pokazywal bledu,cz to nie sa takie same zarowki jak w nowych x5 na ktorych mozna jezdzic w dzien jako na swiatlach do dziennej jazdy.ja osobiscie posiadm x5 e53 i zastanwiam sie zeby sprobowac wsadzic takie oczywiscie mowa o h21w.co myslicie

http://moto.allegro.pl/zarowka-h6w-h6-1 ... 36260.html

zarowka h21w troszke dluzsza od tej h10w

prosze o jakies rady

Tytuł: Re: [E39] Zarówka postojowa/pozycyjna HALOGENOWA
PostNapisane: 16 grudnia 2014, 22:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57d25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 6&start=20
Może popalić coś w lampię. Będziesz miał 2x większą moc czyli 2x cieplej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1