BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318d falujące obroty nie odpala
PostNapisane: 25 stycznia 2015, 19:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 318d
Kod silnika: M47DU18
Witam,

szukałem na forum informacji i znalazłem albo problem z zapłonem albo falujące obroty natomiast moim przypadku wystąpiło i jedno i drugie :( Wczoraj po wróceniu pod dom zauważyłem falujące obroty ( silnik nagrzany ) obroty spadały po niżej 500 obr po czym wskakiwały na poziom wymagany ale już po chwili sytuacja się odwróciła i obroty zaczęły wskakiwać na 700 obr i wracały do poziomu wymaganego... postanowiłem zgasić silnik i ponownie odpalić ale po ok 3 min prób rozruchu silnik nie zapalił... auto stało całą noc dzisiaj rano postanowiłem zrobić test i tak rozrusznik kręcił 3 razy zanim zapalił silnik !!! w sumie się ucieszyłem, że wogólę zapalił :) zabrałem się za odśnieżanie i po chwili słyszę, że silnik znowu zaczyna falować !! niestety po 2 minutach falowania silnik zgasł i już nie odpala... Jak na złość padł mi DIS a INPA nie umie się połączyć więc albo dzwonię po lawetę i serwis albo metoda prób i błędów :) czytałem o czujniku położenia wałka rozrządu albo pompie progowej może kupić któryś z tych elementów i sprawdzić działanie zanim zdecyduję się na serwis ?? po przekręceniu kluczyka na start ( zapaliły się wszystkie kontrolki ) położyłem się przy aucie nasłuchując pompy i słychać piszczenie nie wiem czy to dobrze czy nie ale wydaje mi się, że po przekręceniu kluczyka zazwyczaj był dźwięk podobny do "siorpania" napoju przez słomkę :)

Silnik na pompie vp44 rocznik 2002 od miesiąca czasami pojawiały się problemy z rozruchem zawsze na rozgrzanym silnika czasem po 15 sekundach kręcenia dopiero odpalał ale nigdy nie falowały obroty. Wkład filtru paliw wymieniony jakiś miesiąc temu.

Kontrolki na desce gasną wszystkie ale 2 razy jak rozrusznik kręcił ok 15 sekund to zapaliła się kontrolka ABS i Chyba jakaś czerwona obok jakby ręczny nie wiem czy ma to jakiś związek :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318d falujące obroty nie odpala
PostNapisane: 25 stycznia 2015, 21:06 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: m70b50
bez kompa nic nie poradzisz, aku masz sprawny?

PostNapisane: 26 stycznia 2015, 11:38 
Pierwsze kroki

Udało mi się odpalić INPA i jedyny błąd to error frequency 60 :( Lecz co nie daje mi spokoju to pompa progowa !! dzisiaj próbowałem odpalić samochód w garażu i cały czas słychać piszczenie tej pompy ale brak charakterystycznego dźwięku przelewające się paliwa :( paliwo w baku jedna kreska po rezerwie czyli 1/4 paliwa dodatkowo jak odkręciłem pokrywę z filtrem paliwa to nie umiałem wyciągnąć wkładu... był zassany przy próbie wyciągnięcia było słychać powietrze w okolicach baku dodatkowo aby pomóc odkręciłem korek wlewu paliwa ten również był zassany ! po odpowietrzeniu i zmontowaniu do kupy włączyłem na chwilę pompę progową pracowała może 15 sekund i znowu zassała korek wlewu paliwa :( Aaa jeżeli chodzi o zbiornik z wkładem filtru paliwa to ropa była na samym dnie tylko :( Jak myślicie ?? może wymienię pompę progową ?

PostNapisane: 26 stycznia 2015, 15:26 
Pierwsze kroki

wlałem 20 l z karnistra do baku ale ku mojemu zdziwieniu wskaźnik paliwa ani drgnął :( natomiast filtr paliwa wreszcie zalał się ropą do tego stopnia, że zapomniałem zamknąć puchę i przekręcając kluczyk ropa zaczęła mi walić po całym silniku :( próbowałem go odpowietrzyć kluczykiem ( włączałem na chwilę i wyłączałem ) ale dalej nie odpala... teraz ładuję aku i zobaczę za 2 godziny czy odpali !

PostNapisane: 26 stycznia 2015, 19:09 
Pierwsze kroki

Nikt nie pomoże ?? dowiedziałem się, że wersja 318d z pompą vp44 nie posiada pompy podprogowej więc gdzie tkwi problem ??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1