BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d - jak podłączyć oświetlenie drzwi ?
PostNapisane: 19 kwietnia 2014, 16:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 545i
Kod silnika: M62B44
Witajcie, chcę zrobić małą modyfikację, mianowicie zamontować taki oto projektor loga BMW w drzwiach i mam mały problem i liczę na poradę specjalistów ;)
http://allegro.pl/led-projektor-logo-po ... 33870.html

Chodzi mi o podłączenie tych projektorków. Potrafił bym podłączyć je w ten sposób, że będą świecić wraz z oświetleniem wewnętrznym kabiny, jednak to mnie nie urządza, bo często używam oświetlenia kabiny i żywotność projektorków by spadła przez częste ich włączanie się.

Chciałbym je zamontować w ten sposób, że będą się one uruchamiały tylko i wyłącznie podczas otwartych drzwi - to już by było lepsze rozwiązanie, jednak "najlepszym" byłoby włączanie się jednego projektorka, tylko tego, który jest zamontowany w drzwiach, które otwieramy. Nie wiem czy ta "najlepsza" opcja jest możliwa dlatego chciałbym was zapytać ?
Da się podłączyć każdy z projektorków osobno, żeby się włączał tylko wtedy,gdy odpowiednie drzwi są otwarte ? Czy tylko istnieje opcja, że włączają się 4 naraz, gdy któreś z drzwi zostaną otworzone ?

Nie potrafię tego rozpracować jak to podłączyć. Liczę na to, że ktoś mi podpowie, czy ta opcja, którą w/w nazywam "najlepszą" jest do zrealizowania ?
I prosiłbym również ewentualnie o wytłumaczenie jak powinienem podłączyć każdy z projektorków, odpowiednio pod jakie kabelki zasilające ?
Z jakich pinów, w jakiej kostce wziąć zasilanie, wiadomym jest, że będzie trzeba odpowiednio przerobić instalację, tylko w jaki sposób ?

Liczę na waszą inwencję i czekam na odpowiedź !! ;-)

Potrafi może ktoś sprawdzić na schemacie wiązki drzwi, na którym przewodzie pojawia się napięcie, gdy drzwi zostana otworzone ? Jakie jest to napiecie czy 12 V ?

Byłby ktoś w stanie podpowiedzieć jak to podłączyć ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 320d - jak podłączyć oświetlenie drzwi ?
PostNapisane: 22 kwietnia 2014, 14:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Musiałbyś zrobić to na przekaźniku, każdy projektorek z osobnym przekaźnikiem sterowanym krańcówką drzwi. To wszystko. Wtedy po otwarciu tylko konkretnych drzwi zapali się konkretny projektorek. Trochę zabawy, ale do ogarnięcia.

PostNapisane: 24 kwietnia 2014, 12:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 545i
Kod silnika: M62B44
Ale krańcówkę drzwi trzeba jakoś domontować chyba ? A to nie jest łatwe ;/
A wiesz może jak sprawdzić na jakim pinie w instalacji samochodu pojawia się napięcie 12V po otworzeniu drzwi ?

PostNapisane: 3 lutego 2015, 22:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam, odgrzeję temat. Chciałbym zamontować projektorki z logiem BMW w modelu E46 2004r sedan w drzwiach tak by zapalały się przy ich otwarciu. Ktoś już montował takie wyświetlacze i podłączał je do instalacji? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o dokładniejsze wskazówki? Pod które kabelki(najlepiej jaki kolor) się podpiąć tak by działało jak należy? Szukałem u wujka google, na forach BMW - niby tematów jest kilka ale koniec końców nic z nich bardzo nie wynika....będę bardzo wdzięczny za szybką! :)

Tytuł: Re: [E46] 320d - jak podłączyć oświetlenie drzwi ?
PostNapisane: 6 lutego 2015, 08:28 
Pierwsze kroki

Nikt nic nie pomoże? :( :mur: Będę na prawdę wdzięczny za konkretną pomoc! :padam:

PostNapisane: 6 lutego 2015, 12:36 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Ja też szukałem i takich tematów jest pełno. Miernik w ręce i wszystkiego się dowiesz. Jak to mówią o gustach się nie dyskutuje ale ja bym tam dołożył ori doswietlanie a nie jakieś agro.

PostNapisane: 6 lutego 2015, 15:52 
Pierwsze kroki

Hehehe....miernik oraz żaróweczka w dłoniach była więc to nie jest tak, że czekam na odpowiedź wyłożoną na tacy. W tej chwili mam u mechanika zdjęte wszystkie 4 boczki drzwi, do jutra mam czas na znalezienie sposobu - inaczej skręcam od nowa graty a projektorki mogę sobie :cenzura: do kosza wyrzucić....
Problem pojawił się, kiedy chcieliśmy wejść z kablami do samochodu przez słupek - myśleliśmy, że będzie normalny peszel a tam znajduje się kostka z pinami. Potrzebuję odpowiedzi w który pin się wpiąć, tak by grało to jak należy. Zaznaczam, że nie chciałbym ciągnąć kabelków pod oświetlenie wewnętrzne(brak czasu). Posiada ktoś może jakiś schemat albo po prostu jest w stanie napisać co dalej z tym fantem?

Ori oświetlenie do boczków w sedanie 2004 E46? A gdzie tam miejsce na ori oświetlenie? Ja nic takie tam nie widziałem....

PostNapisane: 6 lutego 2015, 18:25 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m57D30
Może to Tobie pomoże. viewtopic.php?f=25&t=82919

PostNapisane: 6 lutego 2015, 20:26 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Ja bym to zrobił z pominięciem fabrycznych elementów auta żeby wszystko działało niezależnie.
Zamontowałbym osobno w każdych drzwiach kontaktron NO czyli rozwarty przy zamkniętych drzwiach w mało widocznym miejscu. Jeśli nie ma takich kontaktronów to zamienić jego stan przekaźnikiem.

PostNapisane: 6 lutego 2015, 20:59 
Forumowicz

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Zauważyłem, że potrzebujesz informacji na już więc napiszę konkretniej jakbym ja to ugryzł. Postaram się Ci wyłożyć to w jak najbardziej prosty sposób.

Nawiązując do tego co już napisałem wyżej załatwiłbym sprawę kontaktronami. Jest ich masa różnych, wpuszczane, natynkowe, plastikowe, metalowe, w różnych kolorach itp. Wrzucisz w google i będziesz wiedział o czym mowa. Teoretycznie im większy tym jest bardziej czuły na magnes, czytaj zamyka obwód kilka cm wcześniej niż te małe kontaktrony ~10mm.
Jednak i magnes robi swoją dużą rolę. oczywiście im większy tym kontaktron zamknie się z dalszej odległości. Zobacz najpierw ( bo ja nigdy się nie przyglądałem gdzie możesz taki zamontować, wydaje mi się że przy zawiasie nie będzie go widać i to będzie najlepsze miejsce. Magnes spokojnie z drugiej strony można przykleić tylko tak żeby nie odpadł. Trzeba potestować z zasięgiem działania magnesu i wybrać najlepsze miejsce do montażu w tamtych okolicach.

W wyżej wymienionym wypadku kontaktron musiałby być NO czyli w gdy przyłożysz magnes ma być w stanie Normalnie Otwartym czyli w takim, gdy Twoje drzwi będą zamknięte to nie będzie przewodził prądu. Jednak wiem, że są gdzieniegdzie problemy z dostępnością takiego towaru.

Takowy kontaktron zapalałby Ci światło automatycznie po otwarciu drzwi jeśli oczywiście radzisz sobie z podłączeniem wszystkiego elektrycznie. Najlepiej +12v na stałe do lampki, kontaktron zamyka masę.

Jeśli używasz/nie znalazłeś kontaktronu NO i masz tylko NC musisz bawić się z przekaźnikami.
W takim wypadku kontaktron musi podawać najpierw zasilanie na cewkę przekaźnika a przekaźnik następnie na lampkę.
Przekaźnik ma wybór stanu NO/NC więc po prostu podłączasz się do nóżki, która Cię interesuje.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania wal PW lub tutaj. Może komuś się jeszcze przyda

PostNapisane: 7 lutego 2015, 19:55 
Pierwsze kroki

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź! Autko rozkręcone zabrałem od mechanika, w przyszłym tyg postaram się podskoczyć do jakiegoś ogarniętego elektryka. Zobaczymy co powie, zaproponuje. Oczywiście Twój pomysł też mu zapodam! ;) Jak się uda to dam znać co z tego wszystkiego wyszło - może komuś się jeszcze przyda :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1