BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Lokalizacja modułu EWS ?
PostNapisane: 31 października 2007, 13:45 
Pierwsze kroki

Witam

Mam prośbę - czy ktoś mógłby mnie oświecić gdzie znajduje się EWS w E46 328 Sedan - wersja przed liftem.
Muszę zakodować drugi kluczyk a do tego potrzebuję wyjąć EWS i wysłać w odpowiednie miejsce - ceny we Wrocławiu za taką usługę 1000 czyli tyle co w serwisie a w Warszawie 200 więc muszę pokombinować i wyjąć ten EWS

Pomóżcie gdzie go szukać

pozdr Peter

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2007, 23:31 
Specjalista

Cytuj:
wysłać w odpowiednie miejsce - ceny we Wrocławiu za taką usługę 1000 czyli tyle co w serwisie

ILE??????.....Za zaprogramowanie drugiego kluczyka ??????.....no bez jaj proszę!!!!

Przeprogramowanie samego modułu EWS podczas wymiany na nowy kosztuje 150 zł w serwisie plus koszta nowego modułu (około 450zł)

1000 za przeprogramowanie kluczyka......nowy zaprogramowany kluczyk wychodzi taniej :mur:

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 07:59 
Pierwsze kroki

Też mnie lekko zgięło jak spytałem o cenę. W serwisie masz 2 opcje albo tańsza opcja z kluczykiem tym prostym bez pilota - coś koło 250 PLN i opcja droższa czyli kluczyk chyba około 700 ale + 150 za programowanie pilota. W obu opcjach chyba nie dotykają EWS bo po numerze nadwozia fabryka produkuje klucz bezpośrednio do danego auta. Oczywiście programowanie pilota można zrobić sobie samemu bo były opisy na forum ale kluczyk tak czy inaczej musisz zamówić. Wiem że podaje się numer nadwozia i przysyłają do serwisu prosto z Niemiec. Zacząłem szukać jakiś serwisów zajmujących się elektroniką to krzyknęli mi 1000 PLN - bez kluczyka a 1200 PLN z kluczykiem i w ogóle przynajmniej we Wrocławiu nie za bardzo ktokolwiek chce się za to brać ! Więc kupiłem kluczyk "surówkę" na allegro i trzeba go dociąć i zakodować EWS - znalazłem rozsądną firmę w Warszawie - ale nie wiem gdzie ten EWS szukać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 19:58 
Pierwsze kroki

Witam! EWS jest pod kierownica niedaleko zlacza diagnostycznego trzeba go tam troszke glebiej poszukac bynajmniej jest tak w moim bo go ostatnio wyciagalem:)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:04 
Pierwsze kroki

OOO Extra dzięki !!!!

Czyli zdemontować osłonę pod nogami kierowcy i szukać koło złącza OBD2 ? Czy nie będzie przebojów z jego wykręceniem ?? Jakieś dziwne wkręty i te sprawy ??

Peter

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:10 
Pierwsze kroki

To dziadostwo jest na dwoch srubkach jak jedna odkrecisz to druga jest na wsuwce. Jak sciagniesz oslone pod kierownica i poswiecisz tam czyms to zauwazysz szare pudelko to to sciaga sie spoko.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:17 
Pierwsze kroki

Extra !

A tak w ogóle to miałeś problem ten sam co ja ? Czyli chciałeś dorobić kluczyk i kazali Ci to wyjąć do kodowania ? Czytałeś pewnie mego posta wyżej jakie numery odstawiają z kodowaniem we Wrocławiu. Mam nadzieję że ten koleś z Wawy da radę z tym kluczykiem i męki z EWS nie pójdą na marne. A wszystko zaczęło sie od tego że kupiłem auto z jednym kluczykiem i sam widzisz jakie niepotrzebne problemy ;));)

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:40 
Pierwsze kroki

Ja mialem walniety EWS podobno wilgotny i dlatego go wyciagalem bo nie kontaktowal sie. No a co do kluczyka to troszke drogo sobie panowie licza za ta usluge skoro obejscie calego immobilajzera kosztuje 400 zl i mozesz miec kluczyk za grosze poprostu ciagna kase tylko dlatego ze malo kto sie na tym zna no ale takie prawa ekonomii:) pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2007, 20:45 
Pierwsze kroki

Dokładnie tak jak piszesz !
Dlatego zacząłem szukać po necie aż trafiłem na Warszawę - ta opcja jest jeszcze do przyjęcia zważywszy że już sam nowy kluczyk "surówka" kosztował mnie 200, to jak bym miał jeszcze zapłacić dodatkowo 1000 za programowanie to daj spokój ;);)
Dzięki za pomoc !

Peter

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1