BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 05:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M54B30 Dziwne stukanie
PostNapisane: 8 kwietnia 2015, 19:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E91 320D
Witam mam problem z moim e46 330ci mianowicie,dzisiaj odebrałem autko od mechanika ponieważ było na wymianie sprzęgła.Sprzęgło zostało założone z firmy LUK(komplet łozysko docisk i tarcza) lecz po odebraniu samochodu zaobserwowałem dziwne stuki które słychać strasznie wewnątrz kabiny.Mianowicie im wyższe obroty tym szybsze i głosniejsze jest to stukanie.Dodam tylko że przed wymianą nigdy nie było czegoś takiego.Dziwne jest tylko to że są one strasznie słyszalne podczas jazdy z zamknietymi szybami a ciezko je wysłyszeć z zewnątrz samochodu oraz pod maską.Koledzy bardzo proszę o pomoc ponieważ kompletnie nie wiem co mam robić :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M54B30 Dziwne stukanie
PostNapisane: 8 kwietnia 2015, 21:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
Co na to Mechanik który wymieniał sprzęgło .?

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, 06:44 
Opisz dokladniej te stuki, skad mniej wiecej dochodza, jak glosne sa, czy zalezne sa od predkosci liniowej auta, czy predkosci obrotowej silnika, czy po rozlaczaniu napedu dalej sa, czy tylko, gdy jest bieg wlaczony itd. Na postoju na luzie tez jest? Chocby cicho, ale w ogole, czy zanika totalnie? Na podnosnik wracacaj i komisyjnie sprawdzcie.

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, 19:13 
Pierwsze kroki

Czarny napisał(a):
Opisz dokladniej te stuki, skad mniej wiecej dochodza, jak glosne sa, czy zalezne sa od predkosci liniowej auta, czy predkosci obrotowej silnika, czy po rozlaczaniu napedu dalej sa, czy tylko, gdy jest bieg wlaczony itd. Na postoju na luzie tez jest? Chocby cicho, ale w ogole, czy zanika totalnie? Na podnosnik wracacaj i komisyjnie sprawdzcie.

Kolego stuki są najbardziej słyszalne we wnetrzu gdy zgasisz dmuchawe i wyłączysz radio Wtedy są tak głośne że naprawde denerwują.Odnośne tego od czego są zależne to powiem ci kolego że jak jedziesz np równe 50km/h to stuka równomiernie ale gdy rozpędzasz samochód to czym wyzsze obroty tym głosniejsze stuki.Gdy rozpędze samochód i zrzuce na luz stuków nie ma.Na postoju na luzie nie ma stuków lecz jak już dodajesz gazu i wkrecasz na obroty to słychać ale są delikatniejsze niż podczas jazdy czyli pod obciążeniem.Byłem na podnośniku i zewnatrz auta cieżko je zidentyfikować mechanik powiedział mi że był luz na wałku sprzęgłowym i że teraz jest nowe sprzęgło i może sie nie dopasowało i wg niego stuki dochodzą własnie z tego wałka w co mi się nie chce wierzyć.Podejrzewałem że jest może rozwalone łożysko tego wałka sprzęgłowego ale teraz nie ma jak tego sprawdzić trzeba by ściągać skrzynie.Koledzy doradźcie mi co mam robić bo przed wymianą bemka chodziła cichuteńko.

PostNapisane: 9 kwietnia 2015, 20:09 
Pierwsze kroki

Dodaje filmiki nagrane na szybko niestety nie słychać na nich tak tych stuków jak na żywo we wnętrzu kabiny.Zauważyłem także ze gdy otworzę drzwi i dodaje gazu to stuki tez cieżko usłyszeć.Najbardziej słychać je przy zamkniętych drzwiach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1