BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Wentylator - brak drugiego biegu
PostNapisane: 14 maja 2015, 00:00 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Panowie, pomocy.

Naprawiłem klimę. Niby działa, ale jak auto złapie temperaturę 80-90 stopni to w kompresorze rośnie mocno ciśnienie do 30 nawet.

Facet od klimy podpiął jakiś prosty komp i stwierdził, że czujnik ciśnienia klimy działa.
Stwierdził, że nie działa wentylator, jest za ciepło i dlatego kompresor się grzeje (stary kompresor wyglądał właśnie na przegrzany)

Wentylator dzisiaj rozebrałem i działa. Załącza się od razu po załączeniu klimy, ale chyba nie działa drugi bieg (nie miałem okazji go zagrzać do tego stopnia), ale wcześniej, przy 98 stopniach nie słyszałem, żeby się drugi bieg załączał (chyba powinno być słychać?).

Wygooglałem, że za drugi bieg odpowiada osobny przekaźnik, ale nie mam 100% pewności, bo nie dotyczyło to stricte E46.
Gdzie znajdują się przekaźniki i czy jest osobny dla drugiego biegu, bo tego się dogooglać nie mogę.
Wentylator podobno można uruchomić INPĄ. Czy drugi bieg też można uruchomić?

Doradźcie coś, bo gdybym słuchał fachowców w warsztatach, to już bym dzisiaj drugi wentylator kupował.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Wentylator - brak drugiego biegu
PostNapisane: 19 maja 2015, 09:14 
Forumowicz

Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Czy ktoś mógłby mi napisać, kiedy dokładnie wentylator powinien działać a kiedy nie?
(oczywiście przekaźnik, drugi bieg itp. wyeliminowane, bo to było w starszych modelach).

Czy włączając klimę zawsze powinien się włączyć? Przy jakiej temperaturze silnika powinien się włączyć (bez włączonej klimy)?

Generalnie wentylator działa... albo nie działa. Raz działa, raz nie działa.

Wtyczki, kable wszystko wygląda dobrze (trochę poczyściłem, psiuknąłem ). Moduł obejrzałem dokładnie - nie widać żadnych złych lutów.
Wszystko wygląda dobrze, a jednak coś chyba nie halo.

Pierwsze podejście z kompem - wentylator nie działa.
Wtyczka odpięta, psiuknięta jakimś specyfikiem. Działa - test przeszedł.

W większości przypadków wentylator załącza się dopiero po załączeniu klimy.
Jednak wczoraj wyciągnąłem go całkowicie z auta, położyłem na silniku i odpaliłem.
Działał po włączeniu klimy, a kilka razy nawet po jej wyłączeniu też nadal pracował. Odpalał się zaraz po włączeniu zapłonu (bez silnika).

Ktoś coś pomoże, bo nie uśmiecha mi się wywalać 300 na używkę, czy 600 na zamiennik, kiedy wszystko niby działa.

PostNapisane: 20 maja 2015, 17:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
kolego u mnie w e46 330ci na elektrycznym wentylatorze po załączeniu klimy najpierw kompresor bije ciśnienia a po 20 sekundach dopiero odpala się wentylator na jakieś 30 %.

Jak silnik zacznie się grzać to wentylator przyspiesza płynnie do jakichś 60%

Sam silnik bez klimy jak się zagrzeje to płynnie zwiększa obroty wentylatora.
Silnik odpala wentylator jak ma około 96 stopni ale nie na liczniku tylko patrząc w INPIE.

Kolego aby przetestować wentylator i od razu jak komputer utrzymuje temperaturę to w INPIE wchodzisz w silnik a potem ACTIVATE i masz testy.
Jeden z testów polega na podaniu na ile procent ma odpalić się wentyaltor.
Następny test polega na podaniu jaką silnik ma utrzymać temperaturę , podajesz np 80 i dmuchawa odpala się aż silnik nie zejdzie do 80 stopni.

Coś pięknego i przydatnego , nawet da się odpalić sam kompresor klimy.

PostNapisane: 20 maja 2015, 23:17 
Forumowicz

Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Dzięki za info.
Auto sprawdzane kompem - wiatrak test przeszedł, ale dopiero od odpięciu wtyczki, psiukaniu jakimś siuwaksem i ponownym podpięciu.

Generalnie zauważyłem taką prawidłowość, że jak auto jest chłodne, czy odstoi pół godziny czy godzinę, to wiatrak załącza się z każdym załączeniem klimy.

Jeżeli auto jest wprost po jeździe, to za cholerę nie chce wiatrak zaskoczyć. Wczoraj doprowadziłem je po jeździe na postoju do 106 stopni i wiatrak nic. Z klimą i bez NIC.
Czyli nie chce zaskoczyć na ciepłym.

Czy jest jakiś czujnik, który włączą/wyłącza wentylator w zależności od temperatury? Może ześwirował?

Znajomy mechanik poradził mi jeszcze ominąć kostkę, bo może w kostce jest coś nadpalone i przy dużej temp. "nie styka".
To do zrobienia zaplanowane na sobotę.
Ewentualnie kumpel miał przypadek, że przy bezpieczniku gniazdko się grzało.

PostNapisane: 26 maja 2015, 09:00 
Forumowicz

Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Wczoraj ominąłem kostkę wentylatora - problem pozostał, czyli na ciepłym wentylator nie zaskakuje.

Jakieś pomysły może ktoś coś?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1