BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 21:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Przepływka a czujnik położenia wału
PostNapisane: 19 maja 2015, 10:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Jakiś czas temu wymieniałem czujniki położenia wału/wałka oczywiście org, kilka dni temu po przejechaniu 2km samochód zakrztusił się i stracił moc w niski zakresach obrotów(objawy inne niż uszkodzony czujnik wałka). Na kompie wyszło 8 air mass flow meter i 83 engine speed/crankshaft position sensor, rzecz w tym ze efekt straty mocy występuje dopiero po nagrzaniu silnika, wcześniej nic takiego nie ma miejsca, czy uszkodzona przepływka powinna dawać objawy od samego odpalenia silnika czy może po pewnym czasie ? Czujnik na pewno będę reklamował, czy uszkodzony czujnik może mieć jakiś związek z przepływka ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E[39]Przepływka a czujnik położenia wału
PostNapisane: 19 maja 2015, 21:04 
Forumowicz

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: m60b40
Następnym razem jak starci moc po nagrzaniu odłącz od razu przepływomierz i zobacz jak jedzie. Druga sprawa musisz sprawdzić jak vanosy się zachowują tzn czy pokrywają się zadane pozycje z aktualnymi podczas dość mocnego przyspieszania. Trzecia sprawa odczytaj na kompie temperaturę w dolocie.
W ogóle jaki to typ silnika ?

Tytuł: Re: E[39]Przepływka a czujnik położenia wału
PostNapisane: 19 maja 2015, 22:06 
Pierwsze kroki

e39 523i 96r M52 B25, najbardziej dziwi mnie to ze do osiągnięcia temperatury pionowej na wskaźniku działa bez problemu

Tytuł: Re: [E39] Przepływka a czujnik położenia wału
PostNapisane: 21 maja 2015, 11:14 
Pierwsze kroki

Po wystąpienia problemu odpiąłem przepływomierz praca silnika bez zmian, czyli raczej na pewno problem tkwi w nim

PostNapisane: 21 maja 2015, 20:44 
Forumowicz

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: m60b40
a właśnie że nie, jak brak różnicy tzn że przepływomierz jest OK. Gdyby było coś z nim nie tak to podłączeniu auto by lepiej jeździło. Ale pełna diagnoza przepływomierza to wartość napięcia na środkowym pinie oraz ile jednostek w Inpie mamy przy odcince np na trzecim biegu ( chyba to najlepszy bieg do testów ).

Jak wystąpi znowu problem zwróć uwagę na temp w dolocie i czy wałki się przestawiają ( troche to upierdliwe jeździć z włączonym laptopem ale to najlepsze co można szybko wyłapać )

PostNapisane: 22 maja 2015, 18:45 
Pierwsze kroki

jazda z podpiętym laptopem raczej nie wchodzi w grę, w tym modelu nie ma podpięcia w kabinie tylko pod maską silnika więc nawet jakbym chciał to kabel za krótki :-)
nie sprawdziłem tego przepływomierza podczas jazdy tylko na jałowym więc zobaczę jak wtedy chodzi, rozumiem ze jeżeli będzie poprawa to przepływomierz do wymiany ? Po za tym INPA wyraźnie podaje błąd przepływomierza więc nie wiem czy jest sens się to zagłębiać, sprawdzę jutro podczas jazdy ewentualnie pożyczę od kolesia z osiedla przepływomierz będę miał pewność

PostNapisane: 22 maja 2015, 23:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330i touring
Kod silnika: M54B30
pzh napisał(a):
jazda z podpiętym laptopem raczej nie wchodzi w grę, w tym modelu nie ma podpięcia w kabinie tylko pod maską silnika więc nawet jakbym chciał to kabel za krótki :-)

Nie wiem jaki tam masz interfejs, ale istnieje coś takiego jak przedłużacz.
Ogarniesz temat. :cwaniak:

PostNapisane: 23 lipca 2015, 10:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e39 535i
Kod silnika: M62B35
witam mam problem z moim autem jest to E39 535i. Od dłuższego czasu silnik nie pracuje równo a szczególnie na benzynie i zimnym silniku trzęsie się nie pracuje równo ale nie faluje . Na kompie zero błędów niby wszystko ok. Świece nowe cewki ok dolot od przepływki ok i sondy pracują równo. nie mam już siły i błagam POMOCY!!!! :(

PostNapisane: 26 lipca 2015, 18:23 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
możliwe,że instalacja gazowa coś miesza,zakręć butle i pojeżdzij trochę na benzynie
samo czytanie błędów to trochę mało,trzeba sprawdzać parametry pracy silnika na live data
bo błędy wyskakują dość póżno

PostNapisane: 27 lipca 2015, 12:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e39 535i
Kod silnika: M62B35
No nie wiem bo silnik też się trzęsie na gazie ale fakt na benzynie gorzej . A co myślicie o nieszczęsnej odmnie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1