BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 20 czerwca 2025, 20:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] przegrzana tarcza hamulcowa
PostNapisane: 27 maja 2015, 07:46 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52TUb28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 5#p1437255
Stara Galeria .
Witam .
Czytałem i szukałem dużo na ten temat ale mam wątpliwości ..

Od ostatniego czasu miałem problem z hamulcami , mianowicie czułem przy dojazdach (np. światła) ze któryś hamulec trzyma ,, Ale nie zawsze czasami było ok .. Ale 2 dni temu Jadąc około 80km\h i przyspieszając zaczęło bardzo trząść autem jakby koła były luźne (kierownica gdyby mogła to by zęby wybiła) no i tak zjechałem sprawdziłem wszystko trwało to około 10 min .. dalej już nie jechałem do celu tylko zawróciłem do domu no i problemu nie było przez jakieś 3 km a potem znów to samo lecz czuć tez było wibracje przy 70km\h .

pod domem prawa tarcza W Kolorze Fioletowo Brązowym (Felga i tarcza Gorące) .. Nie zastanawiając się pojechałem do sklepu Kupiłem nowe tarcze i klocki cały komplet + pastę do Klocków w serwisie i pastę niebieską ATE do tłoczków + zestaw naprawczy (bez nowego tłoczka) Dziś bd to rozbierał i moje pytanie ?

Jeśli bd delikatne naloty rdzy lub jakiegoś syfu to bawić się w czyszczenie ? czy Szukać używanych zacisków i powymieniać uszczelki ?
Tarcze które obecnie mam są nowe wraz z klockami i zapewne klocki to śmietnik bo świecą się jak porcelana ale tarcza tez bd już nie do użytku ?
Na co zwrócić uwagę Przy wymianie ? Dodatkowo od razu coś dokupywać ? (jeśli tak to co ? )
Płyn Nie wiem kiedy był wymieniany ale jeśli naprawie wszystko to od razu podjadę na wymianę .

Pytam dlatego ponieważ Miałem wszystkie klocki i tarcze nowe i teraz kiedy zakupiłem kolejne nie chce aby uległy uszkodzeniu/przegrzaniu po raz kolejny ..
Dziękuje za Odp .

Dodam że nie tylko naprawiam to bo trzeba lecz chce zrobić to w 100% jak najlepiej bo autkiem dużo jeżdżę i chce ufać swoim hamulcom bo chodzi tu o bezpieczeństwo moje i innych .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320 Przegrzana Tarcza Hamulcowa .
PostNapisane: 27 maja 2015, 12:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Jeśli gniazdo w zacisku będzie miało jakieś naloty to wyczyść to drobnoziarnistym papierem.
Z kolei jeśli tłoczek będzie uszkodzony to najlepiej go wymień.
Poskładaj wszystko na ten specjalny smar i nowe uszczelki i osłonki.
Nasmaruj smarem gumki prowadnic (ja to robię zwykłym smarem albo sylikonowym).
Prowadnice klocków oczyść do gołego i psiknij delikatnie smarem miedzianym.

Piastę wyczyść na błysk i niczym nie smaruj bo gwarancji ci nie uznają jak na tarczy odnajdą pozostałości go (ja osobiście delikatnie smaruje ale tarcze po gwarancji).
Przed montażem tarcz było by dobrze gdybyś zmierzył czy nie biją.
Po montażu tarcz też warto zmierzyć bicie.
Wyczyść przylgnie felg i dokręć koło z odpowiednim momentem.

Pomiataj że siła dokręcania siodła zacisku to 110Nm (na 20 cm grzechotce to prawie tyle ile masz pary , tylko tam musisz mieć dobra nasadkę 16mm) a prowadników 28Nm ( tu średnio mocno z czuciem , jedna ręką krótkim kluczykiem imbusowym 7mm).
W razie gdybyś musiał wymienić prowadnik lub jego gumkę to są na 99.9% są takie same jak w focusie mk1.

Tak zauważyłem że ty masz e36 więc musisz zweryfikować to co napisałem bo odnosiłem się do e46.

PostNapisane: 28 maja 2015, 07:34 
Forumowicz

Stara Galeria .
Dzięki za szczegółowy i dokładny opis .. Klikną bym pomógł ale nie wiem gdzie .. :zdziwko:

Ale wracając do tematu .. Poskładałem wszystko i wyczyściłem co się dało ..
Zestaw naprawczy z ABS AllBreakSystems .. bo tylko taki mieli .. no i musiałem Kupić cały zacisk bo z drugiej strony gdzie hamulec był ok okazało się że tłoczek ma ubytki (coś jakby dziury po waleniu młotkiem ) Naprawiałem Odraz obie strony ( Nie ma co marnować czasu Jak jedna Padła to i druga za nie długo )

Tłoczki Złożyłem na Niebieskiej Paście ATE a klocki na Paście z serwisu BMW .
Wszystko Zadziałało jak Należy wiec dziś jadę na Kompletna wymianę Płynu a za tydzień Zabiorę się za wymianę uszczelek w tylnych hamulcach .

A teraz Mam jeszcze jedna Pytanko ..
Wie ktoś może jak bd się zachowywały przegrzane Hamulce ? Oczywiście teraz mam Założone wszystko nowe Tarcze i klocki Zimmermann , Ale chodzi mi o Stary zestaw tz Też był nowy i przelatane ma około 4 tyś KM jest to Tarcze MAYLE + Klocki Zimmermann i wygląda to tak że klocki na pewno nie do użytku ale co z tarczą ? Ma ona kolor coś jak Fiolet na środku a Bliżej rantów jest Normalna ,, Wie ktoś jak to bd się zachowywać ? Czy taka tarcza Bd Działać ? Dodam że nie była studzona po rozgrzaniu itp i nie bije ( Ale dla mnie Przegrzany układ to śmietnik ,, może się mylę ?) szkoda po prostu Niezużytego Zestawu ..

Wszystkie naprawy dotyczą BWM e46 z 2001 r . ( Na forum nie zmieniłem jeszcze Samochodu )

PostNapisane: 4 czerwca 2015, 22:22 
Zacna persona forum

Kod silnika: M57
Nad przegrzanymi tarczami nie ma się co zastanawiać-złom,zmieniły się jego właściwości i teraz będzie bardziej podatny na uszkodzenia czyt.zwichrowania.

PostNapisane: 7 czerwca 2015, 14:45 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
tarcze sa ok wystarczy je odpuścić w ogien do białego i albo szybsza metoda wżucasz do przepalonego oleju olej się zapali poczekaj aż tarcze ostygną przetocz je io mas pełnowartościowe tarczelub druga metoda wolnjejsza
ogien do bjałego i zostawiasz na drugi dzień tokaż i Masz tarcze
olej je nawęgli i utwardzi sam tak robiłem z tarczmi mokodadopiero po 4 latach wymagają toczenia

PostNapisane: 8 czerwca 2015, 16:48 
Zacna persona forum

Kod silnika: M57
Widze kolego [i]jedynakk[i],że jesteś bardzo pomysłowy,na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać takie jest moje zdanie.

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 10:16 
Forumowicz

Stara Galeria .
Witam .. Tarcze są nie do użytku .. Ja oczywiście zmieniłem cały komplet .. ale Tarcza która była przegrzana bardzo bije przy hamowaniu a na dodatek czuć że jakoś gumowata to działa nie tak jak sprzed takiej sytuacji .

PostNapisane: 13 czerwca 2015, 08:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
owen05 napisał(a):
A teraz Mam jeszcze jedna Pytanko ..
Wie ktoś może jak bd się zachowywały przegrzane Hamulce ? Oczywiście teraz mam Założone wszystko nowe Tarcze i klocki Zimmermann , Ale chodzi mi o Stary zestaw tz Też był nowy i przelatane ma około 4 tyś KM jest to Tarcze MAYLE + Klocki Zimmermann i wygląda to tak że klocki na pewno nie do użytku ale co z tarczą ? Ma ona kolor coś jak Fiolet na środku a Bliżej rantów jest Normalna ,, Wie ktoś jak to bd się zachowywać ? Czy taka tarcza Bd Działać ? Dodam że nie była studzona po rozgrzaniu itp i nie bije ( Ale dla mnie Przegrzany układ to śmietnik ,, może się mylę ?) szkoda po prostu Niezużytego Zestawu ..

Jak pokrzywione to już złom toczenie nic nie da bo się znowu pokrzywią.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1