BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 05:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z ringami z pilota
PostNapisane: 10 czerwca 2015, 20:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320i
Witam. Temat ringów już był razy tysiące za co przepraszam ale jednak nie znalazłem za bardzo tego co chciałem.
Ringi mam takie
Obrazek

Dostałem taką instrukcję w zestawie
Obrazek

Tylko że nie specjalnie ją rozumiem. Wiem że te 2 kable to sygnały i wg instrukcji pierwszy pod światła ale gdzie dokładnie a drugi gdzies pod lampke/centralkę?

Mógłby mi to ktoś bardziej wyjaśnić, najlepiej łapatologicznie :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z ringami z pilota
PostNapisane: 10 czerwca 2015, 21:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Może lepiej zlecić montaż komuś ogarniętemu bo skoro ta instrukcja Cię przerasta to żebyś nie spalił sobie przypadkiem auta.

Od góry po lewej + i - do akumulatora, przewód z górnego rysunku do + od lampek wnętrza (możesz w skrzynce bezpieczników albo przy lampce) na dole przewody do ringów a przewód obok dolnego rysunku do + który pojawia się w skrzynce komputera silnika (za lewym kielichem) po przekręceniu stacyjki.

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 22:11 
Pierwsze kroki

Przerastać mnie nie przerasta tylko właśnie problem jest taki ze nie chce robić tu testów tylko podłączyć jako pozycyjne a nie po stacyjce czyli niby styknie z jednej pozycji wziac sygnał ale jeśli wyjme żarówki to czy nie będzie błędów wywalać o żarówce. Raczej pytam w celach informacyjnych niż konkretnie o podłączenie

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 22:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e60 f25
Kod silnika: m54b30 n52b30
Według tego co jest na schemacie w takiej sytuacji nie podłączasz po prostu przewodu do lampki wnętrza, reszta jak w opisie. Możesz podłączyć pod pozycje zamiast + po stacyjce a jeśli będzie błąd wtedy będziesz się martwił

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 22:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: n46
mam te same ringi, kabel zółty podpiąłem pod oświetlenie wewnetrzne, kabel biały dałem do postojówek. Ty go możesz podłączyć np pod stacyjke, ja wybrałem tą opcje bo nie chciałem juz kombinować.

PS. najlepiej zlutować połączenia aby przekaźnik nie grzegotał i sie nie przepalił... :)

PostNapisane: 10 czerwca 2015, 23:00 
Pierwsze kroki

poli pytanka do Ciebie :)

czy wykombinowałbyś jakiś schemat podłączenia
czy nie masz błędów?
lutowałes biały z pozycjami tak?
gdybyś mógł opisz mi wszystko najdokładniej jak możesz bo kiedyś kupiłem takie ujowe ringi ze sama męczarnia, raz świecą, raz nie, raz jeden świeci, raz jeden nie świeci i juz mam dosyć tego pier.... :(

PostNapisane: 11 czerwca 2015, 05:58 
Pierwsze kroki

krulas123 napisał(a):
lutowałes biały z pozycjami tak?

kurde miałem o coś innego zapytać ale nie wiem juz o co :P powiedz mi tylko jak łączyłes z pozycjami zeby nie było błędów no bo z jedna rozumiem ale z 2 to juz nie bardzo wiem jak :P

PostNapisane: 15 czerwca 2015, 13:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: n46
tak biały lutowałem do jednego z kabla od pozycji (musisz wyczaić który). Po przylutowaniu ogólnie nie musisz mieć juz żarówki i błędu nie bedzie bo napiecie bedzie szło do ringów wiec wszystko ok, lecz przy drugiej lampie jak wyciągniesz żarówke błąd juz bedzie. Ja mam oby2 pozycje (zarówki) podłączone i mi świecą razem z ringami, jednak proponuje kupić najtańsze białe ledówki 5w5 zeby świeciły w jednej barwie lub po prostu je wyciągnąć z tym ze na jednym reflektorze bedzie komunikat o uszkodzonej żarówce.

kabel biały do postojówki, zółty wciągnij do kabiny (jak odkręcisz akumulator w grodzi masz gumowe zaślepki, zrób dziure, przeciągnij przewód i podłącz do oświetlenia kabiny pod nogami pasażera z przodu. Wielkiej filozofii w tym nie ma ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1