BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 11:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Diagnostyka Amortyzatorów
PostNapisane: 22 czerwca 2015, 17:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43TU B19
Witam .Po wizycie w stacji diagnostycznej (przeglad) przymierzałem sie do wymiany amortyzatorow przednich gdyż komputer wykazał skutecznosc na poziomie 20% , postanowiłem podjechac na inna stacje wynik podobny 30 % ,na tych dwóch stacjach nie była wpisywana masa auta. Dla pewnosci wymiany amortyzatorow postanowiłem je sprawdzic jescze raz w innej stacji, tu zdziwienie wyniki ponad 70 % diagnosta poprosił dowód rejestracyjny i wpisywał mase pojazdu ,na kolejnej stacji wynik podobny 65-70 % .Gdzie tu jakas logika ? cisnienie w oponach w kazdym badaniu takie samo.Auto prowadzi sie dobrze nie "pływa i nie buja ".Co sądzic o wynikach tych pomiarów ? czy spotkaliście sie z tak rozbieznymi wynikami ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46]Diagnostyka Amortyzatorów
PostNapisane: 22 czerwca 2015, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
W pierwszych dwóch przypadkach niedopatrzenie diagnosty.20% amortyzatorów na pewno byś odczuł.Lej paliwko i śmigaj dalej :D

Tytuł: Re: [E46]Diagnostyka Amortyzatorów
PostNapisane: 23 czerwca 2015, 06:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wymien sobie przednie amory to chwila roboty + nowe poduszki (gorne mocowanie) ustaw zbieznosc z przodu na drazkach i geometrie sprawdz czy tyl trzyma, najpierw zmien z tylu tuleje wahaczy od zewnatrz 2 i progowe po takim zabiegu auto bedzie jezdzic tak:

https://youtu.be/UwiXfV8Tp6M

i bedziesz mogl powiedziec ze nie plywa... teraz to CI sie tylko wydaje, że jezdzi ok... :cool:

z tylu ile masz procent sprawnosci amortyzatorów? to zawieszenie standardowe?

ps. nabij sobie najpierw odpowiednie cisnienie w oponach wg naklejki przy drzwiach najlepiej dla obu osi tak pomiedzy min a max. jezeli przod jest 2,0 do 2,4 to nabij kolo 2,3 przod a tyl jak masz 2,4 do 2,9 to nabij niecale 2,7. to wazne by nie bujalo zawieszeniem, przy nizszym cisnieniu auto nie bedzie tak zwarte jak byc powinno BMW, wahacze i tuleje mozesz zrobic zawsze czy wymienic laczniki stab, lub gumy stabilizatora. amoary z przodu sa zabezpieczane i ustawia sie tylko zbieznosc

Tytuł: Re: [E46] Diagnostyka Amortyzatorów
PostNapisane: 23 czerwca 2015, 11:32 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m43
Garaż: własny
u mnie też było podobnje pod kielichy z przodu podłożyłem gume 1cm grubiści z tyłu też taka guma wyciąłęm otwornicą do mebli otwory tłok jest wyżej w ruże i jest większa szczelność tłczyska i tłumienje jest w noirmie już a 1% brakowało do tego tego żeby nie przeszadł przeglądu

Tytuł: Re: [E46] Diagnostyka Amortyzatorów
PostNapisane: 23 czerwca 2015, 13:16 
Forumowicz

Moje BMW: Brak
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146096
żeby sprawdzić amortyzatory to byś musiał je wyciągnąć i sprawdzić poza autem
jeśli nie ma dużej różnicy między amortyzatorami na osi to nie masz się czym przejmować :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1