BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 22:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Jakie tarcze i klocki na przód do E60 530i
PostNapisane: 10 lipca 2015, 11:41 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530i
Kod silnika: N52
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=127331
Do tej pory samochód jeździł na tarczach i klockach oryginalnych, pół roku temu wyszło ze mnie skąpstwo i założyłem tarcze Zimmermann i oryginalne klocki, wszystko było ok do póki zmuszony zostałem do wyhamowania z dużej prędkości (ponad 200km/h) i za chwilę jeszcze raz ostre hamowanie, to spowodowało że tarcze zamieniły się w chińskie "Z" a kierownica przy hamowaniu zaczęła się zachowywać jak rozwścieczony byk, po ochłodzeniu tarcze wróciły do normy i wibracje ustały ale straciłem do nich zaufanie, na oryginałach nigdy coś takiego mnie nie spotkało pomimo tego że niejednokrotnie ostro się hamowało przy dużych prędkościach.

Potrzebuję waszej porady czy wracać do oryginalnych tarcz czy może macie doświadczenia z tarczami alternatywnymi na których naprawdę można polegać, jeżdżę raczej dynamicznie i dużo po autostradach, więc tarcze pracują w wyższych temperaturach niż przy spokojnej jeździe miejskiej, pułap cenowy do 700zł za komplet tarcz no i oczywiście do tego klocki, najlepiej ceramiczne żeby nie pyliły, bo oryginalne to masakra pod tym względem.
Czytałem dużo pozytywnych opinii o tarczach DBA, może ktoś z was miał osobiście doświadczenie z ich produktami?

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] Jakie tarcze i klocki na przód do E60 530i
PostNapisane: 10 lipca 2015, 12:00 
Forumowicz

Na Alledrogo znalazłem taki zestawik: http://allegro.pl/klocki-i-tarcze-przod ... 62338.html
Textar z seri Pro HC wysoko nawęglane, zastanawiam się czy nie są lepsze od oryginałów, tarcze mają dobre opinie ale klocki textara są takie sobie

Obrazek

PostNapisane: 10 lipca 2015, 13:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
adamDA, w swojej co prawda nie E60 ale e46 330iT mam od 1,5roku z przodu tarcze Textar Pro HC 05 i mogę je polecic. Hamowanie z wyższych prędkości pewne, bez incydentów jak u Ciebie na Zimmermanach. Do tego klocki Jurid. Tarcza jest pokryta powłoką więc ładnie wygląda i co najważniejsze dobrze hamuje.

PostNapisane: 10 lipca 2015, 13:55 
Forumowicz

Pytanie tylko czy masz porównanie to oryginalnych tarcz, bo te mogę mieć prawie w takiej samej cenie jak te Textary i wiem jak się sprawują, byłem głupi dając się przekonać znajomemu który twierdził że Zimmermanny nie odbiegają jakością od oryginałów, bo tak naprawdę dzieli je przepaść, a człowiek jak raz się oparzy to potem dmucha na zimne :)

Obrazek

PostNapisane: 10 lipca 2015, 17:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: e90 330d +
Kod silnika: m57t2
Nie nie mam porównania do oryginałów, też " przesiadłem się z Zimmermanna" , nie mniej jednak w moim przypadku w pudełku oryginału znajdowała się ta sama tarcza wyprodukowana przez Textara( bonajmniej tak było 1,5roku temu dla tego rozmiaru tarcz do e46 ).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1